ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ…

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Υ.ΠΑΙ.Θ “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” σκεφτήκαμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη και να βρούμε μέσω του διαδικτύου έργα τέχνης που μας ενώνουν και τονίζουν αξίες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Εκπαίδευση για την Αειφορία που αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς τομείς του προγράμματος Εκπαίδευσης της UNESCO, συνδέει την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ανάπτυξη με την Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη. Ουσιαστικός στόχος η αμφισβήτηση της κοινωνικής αδικίας και η εστίαση στην αλληλεγγύη και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εντυπωσιαστήκαμε από το συγκεκριμένο γλυπτό και συζητήσαμε αρκετά .Ο καλλιτέχνης Λορέντζο Κουίν δημιούργησε εντυπωσιακά γλυπτά στη Βενετία με στόχο να γιορτάσει και να προωθήσει την ενότητα ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

buildingbridgeslorenzoquinn resized 0

Το γιγάντιο έργο “BuildingBridges” του Lorenzo Quinn στο Arsenale της Βενετίας.

Το γλυπτό αποτελείται από 6 μεμονωμένες γέφυρες-χέρια, που συμβολίζουν τη σοφία, την ελπίδα, τη βοήθεια, την πίστη, τη φιλία και την αγάπη. Το γλυπτό φέρει την επωνυμία «Χτίζοντας γέφυρες» και συμβολίζει την προσπάθεια των ανθρώπων να υπερβούν τις διαφορές τους και, μαζί, να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει τα έξι ζεύγη χεριών ως τις 5 ηπείρους και το έκτο, ως την αγάπη, που είναι ικανή να τους φέρει όλους μαζί.

building bridges 1 2 3

Η Βενετία, μια πόλη μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι ο ιδανικός τόπος για να διαχυθεί το μήνυμα για ενότητα μεταξύ κοινωνιών, εθνών, κοινοτήτων και ατόμων. “Οικοδομώντας Γέφυρες, όχι Τείχη”, είπε ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο.