nanosp’s blog

“Και με κομμένα τα φτερά μη χάνεις την ελπίδα, πάντα ο ήλιος έρχεται μετά την καταιγίδα!”

Αρχεία για Ιανουάριος, 2009


Ανέκδοτα

Ο Λένιν στην Γαλλία

Ήταν ένας τύπος που μάζευε ό,τι αντικείμενο είχε σχέση με τον Λένιν. Είχε όλα τα πορτραίτα, τις φωτογραφίες, τα γράμματα του Λένιν…
Μια μέρα άκουσε ότι υπήρχε ένας πίνακας που δεν τον είχε και λεγόταν “Ο Λένιν στην Γαλλία”. Κίνησε γη και ουρανό για να τον αποκτήσει και να τον προσθέσει στην συλλογή του.
Τελικά εντοπίζει τον πίνακα, τον αγοράζει και του τον παραδίνουν.
Ξετυλίγει αυτός τον πίνακα όλο ενθουσιασμό και μένει άναυδος βλέποντας ότι ο πίνακας απεικόνιζε μία γυμνή γυναίκα και έναν γυμνό άνδρα στο κρεβάτι.
– Ποιά είναι αυτή; ρωτάει ο συλλέκτης.
– Η γυναίκα του Λένιν
– Και αυτός;
– Ο γκόμενός της
– Καλά και που είναι ο Λένιν;
– Στην Γαλλία!

Παπάς στην Κρήτη

Είναι ένας παπάς ο οποίος μόλις διορίζεται σε μια εκκλησία στην Κρήτη. ‘Έχει όμως ένα πρόβλημα. . . δεν γουστάρει τους Κρητικούς.
Την πρώτη Κυριακή κατά το κήρυγμα του λέει στους πιστούς…
-Θα σας μιλήσω σήμερα για την Μαρία τη Μαγδαληνή , η οποία ήταν μια πόρνη ? από τα Χανιά….
Αμέσως οι πιστοί αντέδρασαν:
-Από τα Χανιά πάτερ … τι είναι αυτά που λες…κτλ. Ο παπάς όμως επέμενε.
Την επόμενη Κυριακή πάλι τα ίδια ο παπάς:
-Σήμερα θα σας μιλήσω για την παραβολή του “Άσωτου Υιού” , ο οποίος ήταν ο γιος ενός βοσκού από το Ηράκλειο…
Αγανακτούν οι πιστοί και κάνουν παράπονα στον Μητροπολίτη. Φωνάζει αυτός τον παπά και του λέει:
-Ξέρω ότι δεν συμπαθείς τους Κρητικούς , ούτε και εγώ τους γουστάρω, προσπάθησε όμως να είσαι πιο διακριτικός και να μην τους τη λες χύμα….
Οπότε την επόμενη Κυριακή λέει ο παπάς στους πιστούς:
-Σήμερα θα μιλήσουμε για το Μυστικό Δείπνο… και συνεχίζει…
-Μαζεύει ο Χριστός τους μαθητές του και τους λέει “απόψε κάποιος από εσάς θα με προδώσει”

Κκαι αμέσως του απαντά ο Ιούδας: “Ιντα λες μωρέ σύντεκνε;”

 

Τα ελάφια κινδυνεύουν

Τα ελάφια στην Ελλάδα κινδυνεύουν(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα τηςWWF)

Image

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 45 διαφορετικά είδη ελαφοειδών. Τρία από αυτά ζουν ελεύθερα στην ελληνική φύση: το Κόκκινο Ελάφι, το Ζαρκάδι και το Πλατώνι («ελαφάκι της Ρόδου»).

Το Κόκκινο Ελάφι, είναι το μεγαλύτερο από αυτά αλλά και το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Κάποτε ζούσε σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα αποτελώντας ένα αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού περιβάλλοντος. Ο ρόλος του μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται αφήνοντας τη βλάστηση χωρίς βοσκητές.

Όμως, αντί να βρίσκει χώρο επέκτασης, οι πληθυσμοί του μέσα σε λίγες δεκαετίες έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να έχει βρεθεί στην κατηγορία των «Κινδυνεύοντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, 1992). Με άλλα λόγια η επιβίωσή του είναι αμφίβολη εάν οι επιβαρυντικοί για το είδος παράγοντες δεν πάψουν να υφίστανται.

Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια περιορίστηκαν στην χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Μικροί αριθμοί φυλάσσονταν επίσης σε λίγα εκτροφεία.

Σήμερα ο πληθυσμός της Σιθωνίας εξαφανίστηκε. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας φαίνεται πλέον ότι είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Αν και εδώ έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιες εισαγωγές ελαφιών από άλλες χώρες, είναι βέβαιο ότι στο βουνό υπήρχαν ελάφια κατά τους ιστορικούς χρόνους έως και τις αρχές του 20ου αιώνα όταν άρχισαν να γίνονται οι εισαγωγές. Αυτό που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι σε ποιο βαθμό ο σημερινός πληθυσμός διατηρεί γονίδια των αυτόχθονων ζώων. Ωστόσο, όλα τα ζώα που εισήχθησαν προέρχονταν από περιοχές όπου ζει το ίδιο υποείδος ελαφιού (Cervus elaphus hippelaphus).

Λαθραίο κυνήγι είναι σχεδόν αποκλειστικά η μόνη αιτία που περιορίζει την εξάπλωση του είδους στη χώρα. Εγκαταλελειμμένα σκυλιά οδηγούνται συχνά στην απελπισμένη επιλογή θήρευσης ελαφιών.

Το WWF Ελλάς υποστηρίζει το έργο του Φορέα Διαχείρισης και του Δασαρχείου Πάρνηθας εκπονώντας ειδικό πρόγραμμα «έρευνας οικολογίας ελαφιών Πάρνηθας» που αποσκοπεί στη λεπτομερή απογραφή του πληθυσμού και των μεταβολών του στο χώρο και τον χρόνο. Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε τα 2/3 του ελατόδασους και του θερινού βιότοπου των ελαφιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το είδος έχει ένα πληθυσμό λίγων εκατοντάδων ζώων. Στη φθινοπωρινή καταγραφή και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, παρατηρήθηκαν σχεδόν 200 αρσενικά ζώα στο βουνό που προστατεύονται ικανοποιητικά μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Το WWF Ελλάς αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο πληθυσμός είναι απομονωμένος και ευάλωτος ενώ, προς το παρόν, οι συνθήκες (και ειδικότερα η ένταση του λαθραίου κυνηγιού) σε άλλες περιοχές της χώρας δεν επιτρέπουν ένα βιώσιμο μέλλον για το πανέμορφο αυτό ζώο που θα μπορούσε να έχει μια πολύ ευρύτερη εξάπλωση.

Μία από τις ευχάριστες στιγμές των ανθρώπων του WWF Ελλάς στην Πάρνηθα ήταν το δίχως άλλο η παρατήρηση και φωτογράφηση δύο ζαρκαδιών, ενός θηλυκού και ενός νεογνού αρσενικού. Τα ζαρκάδια είναι λιγοστά στο βουνό. Κάποια ξέφυγαν από το φυσικό εκτροφείο που λειτουργούσε στην περιοχή του ελατόδασους.

Image Επειδή το Ζαρκάδι (Capreolus Capreolus) είναι πιο δασόβιο και πιο διακριτικό ζώο από το Ελάφι, δεν παρατηρείται συχνά. Σε βαθμό που κάποιοι αμφέβαλλαν ακόμη και για την παρουσία του. Και όμως, όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία, εξακολουθούν να επιβιώνουν στο βουνό. Η φωτογραφία δεν είναι καλής ποιότητας επειδή πάρθηκε από μακριά με τη βοήθεια τηλεσκοπίου. Διακρίνεται ωστόσο το κατάλευκο πίσω μέρος του σώματος (λευκή και η μικρή ουρά). Με το τηλεσκόπιο ήταν δυνατή η καλύτερη παρατήρηση των ζώων.

Σε ότι αφορά στο τρίτο είδος ελαφιού που ζει στην Ελλάδα, το επίσης προστατευόμενο Πλατόνι της Ρόδου (Dama dama), οι επιπτώσεις στον πληθυσμό του μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές είναι δύσκολο να αποτιμηθούν ακόμα. Η περιοχή που κάηκε αποτελούσε ένα από τα βασικά του καταφύγια στο νησί, ωστόσο, από προηγούμενες μεγάλες γειτονικές πυρκαγιές (1987, 1992) φαίνεται ότι η αλλαγή στη φυτοκάλυψη δεν επηρέασε σημαντικά την κατανομή τους. Οι άκαυτες νησίδες στην περιοχή αναμένεται να συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων και γι? αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Να σημειώσουμε εδώ πως το πλατόνι είναι ιδιαίτερο καθώς η εξέλιξή του αποτελεί προϊόν της απομόνωσης που επιβάλλει η διαβίωση σε ένα νησί. Έτσι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο ελάφι με το ίδιο γενετικό υλικό με το πλατόνι της Ρόδου.

Τόσο το Ζαρκάδι όσο και το πλατόνι έχουν καταχωρηθεί στο Κόκκινο βιβλίο της χώρας μας ως «τρωτά» είδη δηλαδή είδη που πιστεύεται ότι θα περάσουν στην κατηγορία «κινδυνεύοντα» στο άμεσο μέλλον, αν οι επιβαρυντικοί παράγοντες δεν πάψουν να υφίστανται.

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΕΙ & ΤΕΙ

Ιδρύονται δεκαέξι νέα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Από τις 2 ως τις 20 Φεβρουαρίου η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

 

 

 

 

 

Τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα, δύο εκ των οποίων θα λειτουργήσουν στην Κομοτηνή (ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη )και δεκατρία νέα τμήματα ΤΕΙ θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ωστόσο έχουν συχνά υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να ιδρυθούν νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά απλά να υποστηριχθούν αυτά που ήδη λειτουργούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας αιτιολογεί την ίδρυση των νέων τμημάτων αναφέροντας ότι είναι αποτέλεσμα του διαλόγου με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και των πορισμάτων της Ειδικής Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού και αποφάσεων των αρμοδίων τμημάτων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Οπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας «προκειμένου να λειτουργήσουν Τμήματα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας» έγιναν επιτόπιες έρευνες σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας με τις διοικήσεις των οποίων έγιναν σχετικές συζητήσεις. Από τα ακαδημαϊκα έτη 2010-2011 και 2011-2012 θα λειτουργήσουν επτά ακόμη νέα τμήματα ΤΕΙ.

Παράλληλα και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας χθες, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο μετονομάζονται τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και δέκα τμήματα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων και εντάσσεται εκτός από το 5ο και στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Το Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου που μετονομάζεται σε Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αφαιρείται από το 5ο και παραμένει μόνο στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Το Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πάτρας εντάσσεται εκτός από το 5ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κρήτης στη Σητεία εντάσσεται και στον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος των ΕΠ.ΑΛ.-Α΄ (Επαγγελματικών Λυκείων) και στην ομάδα 8 των ΤΕΕ. Τέλος, οι πτυχιούχοι Β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄ του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο και τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στα λύκειά τους από τις 2 ως τις 20 Φεβρουαρίου.Εφημερίδα “Τα Το ΒΗΜΑ” 31/01/2009

  Οι αρετές του Έλληνα…

Όταν ο Θεός δημιούργησε τα έθνη,
έδωσε στο κάθε έθνος από δύο
αρετές.
Έτσι, έκανε τους Αμερικάνους
τακτικούς και νομοταγείς,
τους Γερμανούς αποφασιστικούς
και μελετηρούς,
τους Ιάπωνες εργατικούς κι
υπομονετικούς.
Για τους Ελληνες είπε:                                                                                                                        – Θα είναι έξυπνοι, τίμιοι και θα
δουλεύουν στο δημόσιο.
Όταν τελείωσε τη δημιουργία του
κόσμου τον πλησίασε ο Αρχάγγελος
Γαβριήλ και του είπε:
– Κύριε, έδωσες σε όλα τα έθνη από
δύο αρετές αλλά στους Ελληνες
έδωσες τρεις.
Αυτό θα τους κάνει πολύ ισχυρούς
και θα διαταράξει τις ισορροπίες
πάνω στη γη.
– Εχεις δίκιο Γαβρίλε, είπε ο
Κύριος.
-Στάθηκα απρόσεχτος κι αυτή μου η
απροσεξία θα κάνει τους Έλληνες
να κυριαρχήσουν σε όλο τον
κόσμο.
Κάτι πρέπει να κάνω αλλά δεν
μπορώ να ανακαλέσω τις αρετές
που τους έδωσα.
Το βρήκα. Θα παραμείνουν και οι
τρεις αρετές αλλά κάθε Ελληνας
θα μπορεί να κάνει χρήση μόνο των
δύο.
Αν ένας Ελληνας είναι τίμιος και
δουλεύει στο δημόσιο δεν είναι
έξυπνος, αν είναι έξυπνος και δουλεύει
στο δημόσιο δεν είναι τίμιος,
κι αν είναι έξυπνος και τίμιος
δεν δουλεύει στο δημόσιο.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων