Ο προσανατολισμός μιας σύγχρονης εκπαίδευσης

Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό όραμα οφείλει να έχει ως επίκεντρο των επιδιώξεών του ένα σχολείο:

Με σαφή πνευματικό προσανατολισμό: να προβάλει την αξία της μόρφωσης και της γνώσης, να καλλιεργεί πολύπλευρα τις νοητικές ικανότητες του μαθητή, να αναπτύσσει τη φαντασία, να οξύνει το νου, να προωθεί τον προβληματισμό και το στοχασμό, να αντιμετωπίζει τη δημιουργική περιπέτεια της γνώσης ως διαρκές ζητούμενο και όχι ως δεδομένο, να παρωθεί στη διά βίου παιδεία.

  • Με ξεκάθαρο σύστημα αξιών: να μεταδίδει ηθικές αξίες και πρότυπα ανθρωπιστικά, που ολοκληρώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και δημιουργούν ευαίσθητους ανθρώπους με ηθικό έρεισμα και ιδανικά, να μεταλαμπαδεύει παραδοσιακές και καθολικές αξίες χωρίς δογματισμούς.
  • Με ανθρώπινο πρόσωπο: να σέβεται την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή, να καλλιεργεί τις ξεχωριστές κλίσεις, να στηρίζεται στη διαπροσωπική επικοινωνία δασκάλου και μαθητών, να συμβάλει στην αποβολή των συμπλεγμάτων και τη διατήρηση του ήρεμου ψυχικού κλίματος.
  • Με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα: να λειτουργεί ως τόπος κοινωνικής και πολιτισμικής αναπαραγωγής, να καλλιεργεί το πνεύμα της οικουμενικότητας και της ανεκτικότητας, να ενσωματώνει και να μην αποκλείει το διαφορετικό.
  • Με δημοκρατική νοοτροπία: να συνιστά ένα χώρο ελεύθερου διαλόγου, να ενισχύει τις
    καθημερινές ενδοσχολικές δημοκρατικές διαδικασίες, να παρέχει ίσες ευκαιρίες, να εθίζει στις αρχές της αξιοκρατίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, να προωθεί εξίσου τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και το σεβασμό των υποχρεώσεων, να διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση και να έχει ως απώτερο στόχο τον ολοκληρωμένο ενεργό πολίτη.
  • Με σύγχρονη προοπτική: να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των καιρών, να λαμβάνει υπόψη του τις κοινωνικές αλλαγές, τις οικονομικές συγκυρίες, τις τεχνολογικές και παιδαγωγικές εξελίξεις, να ενημερώνεται για τη δυναμική της αγοράς εργασίας, να καλλιεργεί την επιμόρφωση, την αξιολόγηση και την ανανέωση, να καταπολεμά τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και την εμμονή στο παρελθόν.

“The Wall” Pink Floyd

 💡  “…Φυσικά, το μήνυμα δεν είναι “γκρεμίστε τα όλα”, 

αλλά βοηθήστε να ανατρέψουμε την κατάσταση

και από “κιμαδομηχανή”

να το κάνουμε σχολείο που δημιουργεί σκεπτόμενους ανθρώπους.”