Ο πρώτος ιός έκανε την εμφάνιση του τη δεκαετία του 70 στο ARPANET τον πρόδρομο του Διαδικτύου. Μέσω του λειτουργικού συστήματος TENEX, που χρησιμοποιούσε τότε το ARPANET, μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε σύνδεση γινόταν με το δίκτυο για να μολύνει τους συνδεδεμένους υπολογιστές. Σύντομα όμως έκανε την εμφάνιση του ένα άλλο πρόγραμμα, το “Reaper”, το οποίο ανίχνευε τον ιό και τον διέγραφε.

Το 1982 ο δεκαπεντάχρονος τότε Richard Skrenta θέλοντας να κάνει ένα αστείο στους φίλους του δημιούργησε έναν νέο ιό τον Cloner που έτρεχε σε υπολογιστές Apple. Τον αποθήκευσε σε μια δισκέτα και την έδωσε σε φίλους και γνωστούς του . Όταν ο υπολογιστής εκκινούσε από τη μολυσμένη δισκέτα ο ιός αντιγραφόταν μόνος του σε όποια άλλη δισκέτα είχε εκείνη τη στιγμή πρόσβαση ο υπολογιστής.

Γρήγορα διαδόθηκε στους υπολογιστές πολλών συμμαθητών του αλλά και του καθηγητή του των Μαθηματικών, εξασφαλίζοντάς του έτσι μια θέση στην ιστορία των ιών.

Ο πρώτος ιός που εμφανίστηκε στους προσωπικούς υπολογιστές ήταν o Brain, γνωστός και ως Ashar. Δημιουργήθηκε στο Πακιστάν το 1986 από τους αδελφούς Basit και Amjad Farooq Alvi.

Από τότε έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί και κυκλοφορήσει χιλιάδες ιοί, αρκετοί από τους οποίους είναι πολύ επικίνδυνοι, όταν προσβάλλουν κάποιο υπολογιστικό σύστημα ή δίκτυο.