Οδηγίες αυτοπροστασίας από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα το καλοκαίρι

admin ajax

298bca1d f1a0 46c7 a721 4fb2c8df7d6fΗ λιακάδα και η βροχή είναι φυσικά φαινόμενα. Το ίδιο και οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, οι δασικές πυρκαγιές, ο καύσωνας και η ξηρασία. Όλα είναι μέρος της φύσης.

Κάποιες φορές τα φυσικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους είτε επειδή είναι έντονα και διαρκούν πολύ είτε επειδή οι ίδιες μας οι πράξεις χειροτερεύουν τις επιπτώσεις

Ήλιος: φίλος ή εχθρός;

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 9

Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας και ζωής του πλανήτη μας . Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευχάριστη διάθεση και την ψυχική ευφορία. Πώς να το κάνουμε: μας φτιάχνει το κέφι!
Ειδικά σε εμάς τους ανθρώπους ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D και βοηθά να προλάβουμε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και διάφορες παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς ωφελεί ο ήλιος

Η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και πολύτιμη. Με τη βοήθειά του:

1. Βοηθάει το δέρμα μας να δημιουργήσει τη βιταμίνη D3, η οποία στη συνέχεια θα μετατραπεί στο συκώτι σε βιταμίνη D,  μιας βιταμίνης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και μαζί με το ασβέστιο θα δημιουργήσουν γερά κόκαλα. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε μικρό ποσοστό στα τρόφιμα και κατά κύριο λόγο δημιουργείται στο δέρμα όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Ανάμεσα σε άλλα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κρατά την καρδιά και τα κόκαλα γερά και υγιή, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n 10

Χαρίζει το ορατό φως, που προάγει την καλή όραση, και εξασφαλίζει την ικανότητα του ματιού να αναγνωρίζει τα χρώματα.
Επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μέσω του αμυντικού συστήματος του δέρματος και συμβάλλει στη βελτίωση δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση.
Η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας και οι ατέλειωτες ώρες στις παραλίες, οι βόλτες και τα παιχνίδια κάτω από τον καυτό ήλιο αποτελούν αγαπημένες συνήθειες.

147568356 2900151093551148 8460926145943542222 n

Μειώνεται η ευπάθεια σε διάφορες μυκητιάσεις και μικροβιακές μολύνσεις του δέρματος. Βελτιώνεται η ψωρίαση και η φυματίωση των αδένων και των οστών. Επηρεάζεται θετικά το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, καθώς ενεργοποιούνται βιταμίνες, ορμόνες και ένζυμα. Ενισχύεται ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ελαττώνεται η πίεση του αίματος.

3 Παράγεται μελανίνη για να «μαυρίσουμε» και να προστατευτούμε από τα ηλιακά εγκαύματα. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία του δέρματος, αποτελεί το φυσικό μας «αντηλιακό» και παράγεται από μια ειδική ομάδα κυττάρων, τα μελανοκύτταρα. Όσο πιο πολλή μελανίνη παράγουν τα μελανοκύτταρα ενός ανθρώπου τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα του και τόσο πιο δύσκολα καίγεται.

Η μελανίνη αρχίζει να παράγεται περίπου 48 ώρες μετά την αρχική μας έκθεση στον ήλιο. Με την πάροδο των ημερών αυξάνεται σε ποσότητα, ωστόσο αυτή η «ασπίδα» από μόνη της δεν αρκεί πια για να προστατεύσει το δέρμα. Για να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας επιβάλλονται και άλλα προστατευτικά μέτρα.

Πώς βλάπτει ο ήλιος

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν συνεχώς το στρώμα το όζοντος, αυτήν τη «φυσική ασπίδα» του πλανήτη απέναντι στις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Οι βλαβερές επιδράσεις του ήλιου είναι άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες:

Οι άμεσες βλάβες εκδηλώνονται μετά από 2-3 ώρες και έχουν διάρκεια μερικές ημέρες. Άμεσες βλάβες είναι:

Η αφυδάτωση του δέρματος. Ξεραίνεται και φαίνεται θαμπό.

Το ερύθημα, δηλαδή ο ερεθισμός, το κοκκίνισμα του δέρματος.

Το έγκαυμα, όπου εκτός από ερύθημα υπάρχει πόνος, πρήξιμο και φαγούρα.

1593370609756 3 9

Η ηλίαση, όπου εκτός από τα προηγούμενα εμφανίζεται ρίγος, πυρετός και ναυτία. Σε σπάνιες ακραίες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν έντονος πονοκέφαλος, διαταραχές προσανατολισμού, ακόμη και κίνδυνος για την ίδια τη ζωή.

Κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και μελάσματα, δηλαδή τα σκούρα στίγματα που γνωρίζουμε ως «πανάδες».

Αυτές οι βλάβες θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις στην υπερβολική έκθεση. Αν, ωστόσο, παίρνουμε κάποια φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά ή κατά της ακμής) μπορεί να εμφανίσουμε και κάποιου είδους φωτοδερματίτιδες.

2 Οι μακροπρόθεσμες βλάβες εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια σημαντικής έκθεσης στον ήλιο. Μακροπρόθεσμες βλάβες είναι:

Η φωτογήρανση. Όταν κάποιος εκτίθεται επί σειρά ετών στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί σημαντικές βλάβες στο δέρμα του, οι οποίες είναι συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες. Καταστρέφεται το κολλαγόνο και διάφορα κύτταρα ή αγγεία της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, να εμφανίζει ξηρότητα, ρυτίδες και πρόωρη γήρανση.

Ο καρκίνος του δέρματος. Πιο γνωστή είναι η πολύ επιθετική μορφή του που ονομάζεται μελάνωμα. Αναπτύσσεται πάνω σε προϋπάρχουσες «ελιές» ή ως μια νέα δερματική βλάβη.
Ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει για τα άτομα που έχουν υποστεί περισσότερα από τρία ηλιακά εγκαύματα στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, αλλά και για όσους έχουν ανοιχτό χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

1593370609756 3 10

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε σημαντικά η στιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη.

Τώρα πια οι ευεργετικές ακτίνες του ήλιου απειλούν το δέρμα και τη γενικότερη υγεία μας. Τα παιδιά μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο, αφού το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο από των μεγάλων και μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

147568356 2900151093551148 8460926145943542222 n 1

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με τις σωστές προφυλάξεις. Τα ηλιοκαμένα παιδάκια που παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο, μια συνηθισμένη καλοκαιρινή εικόνα είκοσι χρόνια πριν, είναι (πρέπει να είναι) μια μακρινή ανάμνηση. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε μικρή ηλικία είναι υπεύθυνη για τις βλάβες που φανερώνονται αργότερα, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των δερματικών καρκίνων. Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο προκαλείται μέχρι να γίνουμε 18-20 ετών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι σχεδόν το 80% των βλαβών μετά την ηλικία των 30 οφείλονται στη συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας των παιδικών χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει διάφορες μορφές καρκίνου, με πιο διαδεδομένη το μελάνωμα.

 1593370609756 3 4

Το σώμα μας, βεβαίως, αντιδρά και… μαυρίζει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μαύρισμα δείχνει ότι το δέρμα μας έχει αρχίσει να φθείρεται. Ακόμη κι αν είστε χαριτωμένοι με τη μαυρισμένη πλατούλα και τις φακίδες που αποκτήσατε στη μύτη, αυτές οι κηλίδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενδείξεις για τη ζημιά που προξένησε ο ήλιος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενημερωθούμε για την αντηλιακή προστασία και να υιοθετήσουμε σωστές συνήθειες. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι ο ήλιος θα παραμείνει φίλος και όχι εχθρός μας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Ο Ήλιος είναι ένας ισχυρότατος σταθμός πυρηνικής ενέργειας. Παράγει ένα ευρύ φάσμα ορατών και αόρατων ακτίνων, όμως μόνο τα τρία δισεκατομμυριοστά (!) από αυτές φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Οι μισές περίπου (το 48%) είναι ορατές, ενώ οι υπόλοιπες, οι αόρατες, διακρίνονται σε υπέρυθρες (το 46%) και υπεριώδεις (το 6%).

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (Ultra Violet ή UV) χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: τις ακτίνες UVA, τις UVB και τις UVC. Οι ειδικοί λένε πως είναι οι πλέον βλαβερές για το δέρμα μας, διότι προκαλούν εγκαύματα αλλά και σοβαρότερες δερματικές παθήσεις.

Κανονικά, πριν οι ενέργειές μας δημιουργήσουν προβλήματα στο όζον που περιβάλλει την ατμόσφαιρα της γης, όλη η UVC και το μεγαλύτερο ποσοστό της UVB απορροφούνταν από το όζον, τους υδρατμούς κτλ. Έτσι, η υπεριώδης ακτινοβολία που έφτανε στη γήινη επιφάνεια αποτελούνταν κατά ένα μεγάλο μέρος από UVA και κατά ένα μικρό ποσοστό από UVB.

 Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε καταστροφή στο στρώμα του όζοντος κατά 1% αντιστοιχεί σε βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 3%…

1593370609756 3 5

Ακτίνες UVA

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα μας σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος. Δεν προκαλούν εγκαύματα, ωστόσο μπορεί να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις ουσίες που μας χαρίζουν ένα λείο και σφριγηλό δέρμα. Είναι υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος, καθώς δημιουργούν κηλίδες, ρυτίδες και χαλάρωση. Στο βάθος του χρόνου, όταν δηλαδή τις αφήνουμε να δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν κυτταρική ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Ακτίνες UVB

Οι ακτίνες UVB δε διαπερνούν την επιδερμίδα σε μεγάλο βάθος. Δρουν στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και προκαλούν κοκκινίλες και εγκαύματα, καταστρέφοντας τους ιστούς και τα κύτταρά του. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Ακτίνες UVC

Οι ακτίνες UVC θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, διότι κανονικά φιλτράρονται από το όζον και παρεμποδίζεται η διέλευσή τους στην επιφάνεια της Γης. Δυστυχώς η συνεχώς αυξανόμενη τρύπα του όζοντος συρρικνώνει τον ρυθμό απορρόφησής τους.

1593370609756 3 6

Τα αντηλιακά είναι ένα ισχυρό όπλο στην προστασία μας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Παρατηρήστε τις εικόνες που ακολουθούν:

  • Στην πρώτη το δέρμα είναι εκτεθειμένο χωρίς αντηλιακό και απορροφά όλη την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, μένοντας στην πραγματικότητα απροστάτευτο.
  • Στη δεύτερη το δέρμα έχει καλυφθεί σωστά με ένα αντηλιακό προϊόν, οπότε οι βλαβερές ακτίνες ανακλώνται από τα αντηλιακά φίλτρα.

1593370609756 3 7  1593370609756 3 8

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, πρόεδρος Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος (ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ)

12 λάθη στη σχέση μας με τον ήλιο

Το βασικότερο λάθος είναι να μη βάζουμε καθόλου αντηλιακό!

1593375519449 26

Αλλά ακόμη κι όταν βάζουμε:

Πάμε στην παραλία το μεσημέρι.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11 μέχρι τις 4. Τότε οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες και προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα μας.

Βάζουμε το αντηλιακό μόλις φτάσουμε στην παραλία.

Αυτή η συνήθεια εκθέτει την επιδερμίδα μας στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται γύρω στα 20-30 λεπτά.

Κάνουμε μόνο μια γρήγορη επάλειψη και δεν ξαναβάζουμε, ακόμη κι αν μπαινοβγαίνουμε στο νερό ή παίζουμε και ιδρώνουμε.

Για να είναι αποτελεσματικό το αντηλιακό πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα και να το ανανεώνουμε κάθε μιάμιση με δύο ώρες. Δεν έχει σημασία αν γράφει ότι είναι αδιάβροχο: το νερό και ο ιδρώτας σιγά σιγά το απομακρύνουν.

Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία.

Συνήθως βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο και στις μεγάλες επιφάνειες του σώματος και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αφτιά και διάφορα σημεία στα πόδια.

Βάζουμε όλοι το ίδιο αντηλιακό.

Το αντηλιακό πρέπει να ταιριάζει στη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας μας.

Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό που περίσσεψε από πέρσι.

Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ τα δραστικά τους συστατικά εξασθενούν όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Καθόμαστε στον ήλιο πολλές ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο αντηλιακό.

Η αντηλιακή προστασία προϋποθέτει και άλλα μέτρα προφύλαξης (γυαλιά ηλίου, καπέλο, προστατευτικά ρούχα) αλλά και χρονικό περιορισμό της έκθεσής μας στον ήλιο.

Θεωρούμε υπερβολή να φοράμε μπλουζάκι και δε μας νοιάζει αν βραχεί.

Τα ρούχα με πυκνή ύφανση προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Όταν βραχούν είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Κάτω από την ομπρέλα δε χρησιμοποιούμε καμία αντηλιακή προστασία.

Αν και νιώθουμε προστατευμένοι στη σκιά της, ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας αντανακλάται στην άμμο και μας «βρίσκει» κάτω από την ομπρέλα.

10 Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα μας μαυρίζει.

Καθώς οι μέρες περνούν και μαυρίζουμε μπορούμε να επιλέξουμε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας, αλλά όχι να πάψουμε εντελώς να το χρησιμοποιούμε. Άλλωστε τα αντηλιακά δεν προστατεύουν μόνο από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, αλλά και από την αφυδάτωση, τη φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας) και τον καρκίνο του δέρματος όταν μεγαλώσουμε.

11 Βάζουμε αντηλιακό μόνο τις ηλιόλουστες μέρες.

Μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή μέρα δεν είναι «αθώα» για το δέρμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα ή την ομίχλη και να προκαλέσουν εγκαύματα. Το γεγονός ότι δε ζεσταινόμαστε δε σημαίνει πως δε δεχόμαστε ηλιακή ακτινοβολία.

12 Βάζουμε αντηλιακό μόνο στην παραλία.

Μοιάζει λογικό να ταυτίζουμε τη χρήση του αντηλιακού με την παραλία, το μπάνιο, τη θάλασσα ή την πισίνα, όμως ο ήλιος καίει παντού. Στην ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα μας το αντηλιακό πρέπει να συνοδεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας. Το δέρμα μας χρειάζεται προστασία στο σχολείο, στην προπόνηση, στις βόλτες και στα παιχνίδια, ακόμη και στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

1593375519449 26 1

ΕΙΚΟΝΕΣ από : blog.publicmobile.ca, farmakeutikoskosmos.gr, irokids.gr, aboutpharmacy.gr

Ένα «μαγικό» ρολόι για τον ήλιο!

1593375255686 20

Διαβάστε τα στοιχεία της ακροστιχίδας:

Μ  …όπως «μπλούζα»

Η μπλούζα, και γενικά τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα μας, συνιστάται ακόμη και μετά την έξοδο από τη θάλασσα ή την πισίνα και το σκούπισμα με πετσέτα.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι τα πλέον κατάλληλα για το καλοκαίρι. Βεβαίως και είναι πιο δροσερά, όμως στην πραγματικότητα αντηλιακή δράση έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας παρέχουν τα σκουρόχρωμα ρούχα, ιδίως όταν είναι πυκνής ύφανσης (χωρίς τις μικρές τρύπες που επιτρέπουν τη διέλευση του ηλιακού φωτός), στεγνά και χαλαρά (μη εφαρμοστά) στο σώμα. Οι λαοί των περιοχών με έντονη ηλιοφάνεια το εφαρμόζουν αυτό από παλιά. Στην Ελλάδα, π.χ., οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ψαράδες έχουν παραδοσιακά σκουρόχρωμο ντύσιμο, που καλύπτει όλο το σώμα.

Στην αγορά υπάρχουν και ρούχα σε διάφορα χρώματα που προστατεύουν το σώμα από τις UVA και UVB ακτινοβολίες μέχρι και 97%. Είναι προφανές ότι κοστίζουν περισσότερο και πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό που εγγυάται την αντηλιακή αποτελεσματικότητά τους.

Α  …όπως «αντηλιακό»

Τα αντηλιακά κατασκευάστηκαν από επιστήμονες προκειμένου να ενισχύσουν τη φυσική προστασία του δέρματος. Για να είναι δραστικά απαιτείται ορισμένος χρόνος, επομένως συνιστάται η χρήση τους 30 λεπτά πριν την έξοδο από το σπίτι για τη θάλασσα ή το βουνό, για παιχνίδι ή για ψώνια. Επίσης η δράση τους είναι περιορισμένου χρόνου, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξαναβάζουμε κάθε δύο ώρες, ακόμη και αν διαφημίζονται ως αδιάβροχα. Η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται πιο σύντομα, αν σκουπιζόμαστε με πετσέτα βγαίνοντας από τη θάλασσα ή ιδρώνουμε πολύ παίζοντας στον ήλιο.

1593375660051 21

 

Τα φίλτρα των αντηλιακών αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά και όταν βρεθούν σε δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία, υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο). Συνιστάται λοιπόν να αποφεύγουμε εκείνα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά ή που βρίσκονται σε προθήκες καταστημάτων εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γενικά, είναι καλύτερο να αγοράζονται από φαρμακεία.

Κάθε αντηλιακό φέρει έναν αριθμό που σχετίζεται με τον ηλιακό δείκτη προστασίας (SPF) και υποδηλώνει την προστατευτική ικανότητά του. Ο SPF καθορίζει τον χρόνο που απαιτείται για να κοκκινίσει, άρα να «καεί», το δέρμα ενός ανθρώπου με την προστασία του αντηλιακού σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείται για να «καεί» χωρίς την προστασία του προϊόντος. Τα αντηλιακά με δείκτη 30 είναι μια χαρά. Όσα έχουν μεγαλύτερο SPF ακυρώνονται στην πράξη, εφόσον έτσι κι αλλιώς πρέπει ανά δίωρο να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή τους.

Γ  …όπως «γυαλιά»thalassa

Όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου πρέπει να μας δίνουν και ένα πιστοποιητικό που εγγυάται ότι απορροφούν το 99-100% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα παιδιά και οι αθλητές καλό είναι να προτιμούν όσα είναι κλειστά και από το πλάι, για ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη. Τα γυαλιά των παιδιών, μάλιστα, πρέπει να είναι ειδικής κατασκευής, ώστε σε τυχόν ατύχημα να εξασφαλίζεται ότι οι φακοί θα ραγίσουν χωρίς να θρυμματιστούν.

 

Η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής, αφού οι τελευταίοι μεταδίδουν έως και 50% περισσότερη ακτινοβολία στο μάτι.

Ι  …όπως «ίσκιος»

Βασικό στοιχείο της ηλιοπροστασίας αποτελεί η σωστή ώρα έκθεσης στον ήλιο, όταν πρόκειται να παραμείνουμε εκτός σπιτιού περισσότερο από 30 λεπτά. Οι επιστήμονες οριοθετούν ως «ακατάλληλη» ώρα πολύωρης έκθεσης για την Ελλάδα το χρονικό διάστημα μεταξύ 10.30-17.30 τους καλοκαιρινούς μήνες και 11.00-17.00 τους περισσότερους από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Επομένως, τις ώρες που ο ήλιος «καίει» πολύ το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα, η βόλτα στο βουνό, το ποδήλατο, το παιχνίδι και τα σπορ, ακόμη και το «χάζεμα» σε βιτρίνες καταστημάτων, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15-20 λεπτά.

Καλό είναι επίσης αυτές τις ώρες να αποφεύγουμε την αντηλιά, δηλαδή τη σκιά των δέντρων, της ομπρέλας ή της βεράντας μας, αφού όπως λέει ο λαός «το χειρότερο μαύρισμα γίνεται στην αντηλιά». Θα πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι και γενικά σε χώρους κλειστούς ή προστατευμένους από μεγάλο σκέπαστρο. Να ’ναι καλά τα επιτραπέζια και τα βιβλία!

Κ  …όπως «καπέλο»

Το καπέλο αποτελεί ουσιαστικό εξάρτημα της ηλιοπροστασίας και πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία του κεφαλιού, του αυχένα και των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ιδιαίτερα για τα παιδιά προτείνεται η χρήση πλατύγυρων καπέλων με φαρδύ γείσο και δυνατή πλέξη, χωρίς τρύπες, που θυμίζουν το καπέλο του ψαρά. Στην αγορά υπάρχουν και τα καπέλα τύπου λεγεωνάριου, που προστατεύουν καλύτερα τον αυχένα.

1593375703150 23

Μην αμελείτε το καπελάκι σας: Είναι κρίμα να γλιτώσετε τα εγκαύματα και να ταλαιπωρηθείτε από ηλίαση!

Ο  …όπως «ομπρέλα»

Η ομπρέλα, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλης διαμέτρου, προστατεύει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα μόνο τις ώρες που είναι κατάλληλες για έκθεση στον ήλιο, όταν δηλαδή η σκιά μας είναι πιο μεγάλη από το ύψος μας. Δυστυχώς δε μας προστατεύει τις ακατάλληλες ώρες του μεσημεριού, τότε που η σκιά μας είναι κοντή ή εξαφανισμένη.

1593375718428 24

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, πρόεδρος Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος (ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ)

Οδηγίες προστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (εξωτερικός σύνδεσμος)

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 32

Το 1995 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έχει σκοπό να προστατεύει τόσο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών όσο και το φυσικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ειδικές εκδόσεις με οδηγίες αυτοπροστασίας, μικρές ταινίες και άλλο υλικό, προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους φίλους μας. Άλλωστε η πρόληψη των συνεπειών είναι καλύτερη από την αντιμετώπισή τους!

Στις επόμενες εικόνες μελετήστε τις οδηγίες αυτοπροστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας και τις δασικές πυρκαγιές. Κάποιες απευθύνονται μόνο στους μεγάλους, ωστόσο μπορείτε να τις συζητήσετε με τους δικούς σας. Εξάλλου δεν είναι κακό να τις γνωρίζετε: σε λίγα χρόνια θα είστε κι εσείς… μεγάλοι!

admin ajax 1

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά 
  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους
  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ας δούμε άλλο ένα βιντεάκι με χιουμοριστική διάθεση 

Διαβάστε επίσης τα δύο παρακάτω αρχεία:

1 . Δασικές πυρκαγιές.pdf

2 . prostasia_apo_ton_kafsona.pdf

 

Προστασία από δασικές πυρκαγιές

Δείτε τα επόμενα βίντεο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τσίμπημα από μέδουσα και οδηγίες Αντιμετώπισης

283897696 5328193063898023 5157821277005735034 n

Επειδή έχουμε φέτος μεγάλη έξαρση της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca σαν κι αυτές της φωτογραφίας, συνήθης διάμετρος: 6-12 cm) και κυκλοφορεί παντού η ΛΑΘΟΣ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΞΥΔΙΟΥ στις πρώτες βοήθειες, σας δίνω  κάποιες πληροφορίες πρώτων βοηθειών που αφορούν το συγκεκριμένο είδος.
Το ΞΥΔΙ (όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία) ΔΕΝ βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα και πιο επώδυνα. Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (δηλ. μαγειρική σόδα και όχι αμμωνία) και όχι με όξινο (δηλ. όχι ξύδι).
Η πιο απλή λύση είναι να έχετε μαζί σας μαγειρική σόδα και να εφαρμόσετε διάλυμα σόδας 1:1 με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ).
Αναλυτικά βήματα φροντίδας για την Pelagia noctiluca:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Δεν τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική πιστωτική κάρτα (ή ένα αντίστοιχο σκληρό πλαστικό) για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί θα τσιπηθούμε και θα μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Χρησιμοποιείστε μια σακούλα με πάγο (μέσα σε κάποιο περίβλημα για να αποφύγουμε την επαφή με το γλυκό νερό) ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό. Ελέξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη συνεχίστε με άλλα 5 λεπτά.
5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες όπως π.χ. 3-4% λιδοκαϊνη ή υδροκορτιζόνη (για Ελλάδα: μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο την αλοιφή FUCICORT που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση).
6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμωνία, γιατί όλα αυτά μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Επίσης δεν ξεχνάμε πως όλοι πρέπει να έχουμε ίσα δικαίωματα. Ακόμη και στα πιο απλά, όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα.
Ας δούμε παρακάτω μια πολύ όμορφη εφεύρεση κατασκευή για να απολαμβάνουν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες τη θάλασσα το καλοκαίρι.

Seatrac: αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα για τα ΑμεΑ

Νομίζω ότι όλοι πρέπει για 1 λεπτό να μπούμε στην θέση τους.. πως νιώθουν!
Εύχομαι να το δούμε σε όλες τις παραλίες σε όλη την Ελλάδα μας!

Το έργο αναπτύχθηκε από ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ (τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών) στο www.tobea.gr, για περισσότερες πληροφορίες.

Επιπλέον υλικό 

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε από φυσικές καταστροφές:
Το φαινόμενο της πλημμύρας – οδηγίες αυτοπροστασίας και πρόληψης
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 30

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ασφάλεια στο Σπίτι και στο Σχολείο, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια, Φυσικές Καταστροφές_Πολιτική προστασία, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.