ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

  • Τσιγάρο στην Ελλάδα

Το τσιγάρο από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του στην Ελλάδα, έπαιξε, πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη βιομηχανία όσο και στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου, αφού χιλιάδες άνθρωποι επιβίωναν με αυτό είτε ως καπνεργάτες είτε ως απλοί καπνιστές.

  • Η διαφήμιση

Γενικά στη διαφήμιση χρησιμοποιείται πάρα πολύ η εικόνα. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν ο άνθρωπος δεν έβλεπε τις εικόνες θα κάπνιζε λιγότερο.
Η διαφήμιση έπαιξε ρόλο από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του τσιγάρου, οι δε διαφημιστικές αφίσες ήταν πραγματικά πολύ όμορφες εικαστικά.

  • Διαφημίσεις για το κάπνισμα

Εικόνα 1: Τσιγάρα Παπαστάθη

Χαρακτηριστική είναι η αφίσα φιλοτεχνημένη από τον Ν. Γκύζη φανατικό καπνιστή των τσιγάρων της εταιρίας Παπαστάθη με έδρα το Μόναχο! Απεικονίζει μια όμορφη γυναίκα που κρατά στο ένα χέρι το τσιγάρο, με την παλάμη να στηρίζει το κεφάλι της που είναι γερμένο με χάρη στο πλάι και με το άλλο χέρι να στηρίζεται σε ένα πεζούλι όπου είναι αφημένο το κουτί των τσιγάρων ανοικτό. Η διαφήμιση αυτή θέλει να μας δείξει ότι το να καπνίζει μια γυναίκα τσιγάρο, της προσδίδει γοητεία και την κάνει πιο ελκυστική. Στην πραγματικότητα όμως το κάπνισμα αφαιρεί γοητεία αφού ένας χρόνιος καπνιστής εμφανίζει συμπτώματα όπως για παράδειγμα κιτρίνισμα δοντιών και νυχιών.

 Εικόνα 2: Τσιγάρα Sante

Η αφίσα αυτή προσπαθεί να μας περάσει το μήνυμα ότι τα τσιγάρα είναι κάτι σαν ένα ακριβό αυτοκίνητο παραδείγματος χάρη. Μπορεί δηλαδή κάποιος καπνίζοντας να προσελκύσει ευκολότερα μια γυναίκα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το κάπνισμα προυποθέτει  έξοδα τα οποία ωθούν έναν άντρα σε οικονομικά προβλήματα, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για μια γυναίκα.

Εικόνα 3: Τσιγάρα Lucky Strike

Σε αυτή την αφίσα το τσιγάρο παρουσιάζεται σαν κάτι το οποία σε γεμίζει χαρά, ευτυχία, αλλά και τύχη. Στις εικόνες της αφίσας οι άνθρωποι φαίνεται να είναι γεμάτοι  ενέργεια και ευτυχία. Αντίθετα το κάπνισμα σε εθίζει και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο χαροποιεί έναν άνθρωπο ιδιαίτερα.

 Εικόνα 4: Τσιγάρα Marlboro

Στις διαφημίσεις του τσιγάρου χρησιμοποιήθηκαν και άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που υπήρξαν ινδάλματα αλλά και πρότυπα για πολλούς νέους ανθρώπους. Χαρακτηριστική είναι η παραπάνω αφίσα του Marlboro man (David MC Lean), του καουμπόι με το άλογο που ετοιμάζεται να ανάψει το τσιγάρο του μετά από μια κουραστική μέρα. Έτσι θέλει να μας δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να ξεκουράσει και να χαλαρώσει. Στην πραγματικότητα όμως μακροχρόνια το κάπνισμα μειώνει τις αντοχές του καπνιστή.

 

Αφήστε μια απάντηση