Κυκλοφορικό Σύστημα

  • Το αίμα

Το αίμα ενός ενήλικα είναι περίπου 5 λίτρα. Αποτελείται από ένα κιτρινωπό υγρό, το πλάσμα, που αποτελείται βασικά από νερό (Η2Ο) στο οποίο είναι  διαλυμένα άλατα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ορμόνες αλλά και  τοξικές ουσίες. Μέσα στο πλάσμα «κολυμπούν» τα έμμορφα συστατικά δηλαδή τα κύτταρα – ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Τα κύτταρα του αίματος παράγονται στον ερυθρό μυελό των οστών και επιτελούν διάφορες λειτουργίες.

  • Τα κύτταρα του αίματος

Συγκεκριμένα: τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στα κύτταρα και το διοξείδιο του άνθρακα αντίστροφα δηλαδή από τα κύτταρα στους πνεύμονες. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι στρατιώτες μας απέναντι στα παθογόνα μικρόβια και γενικότερα στους τοξικούς παράγοντες. Τα αιμοπετάλια πήζουν το αίμα στην περιοχή που σπάζει κάποιο αγγείο μας για να σταματήσει η αιμορραγία. Το αίμα, εκτός του ότι μεταφέρει διάφορες ουσίες(;) από και προς τα κύτταρα και συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού μας , ρυθμίζει και  τη θερμοκρασία του σώματός μας.

  • Τα αγγεία

Το αίμα ρέει μέσα σε αγγεία μήκους 80.000km – αρτηρίες και αρτηρίδια, φλέβες και φλεβίδια, τριχοειδή. Οι αρτηρίες έχουν παχιά και ελαστικά τοιχώματα, περιέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, δεν έχουν βαλβίδες και απομακρύνουν το αίμα από την καρδιά. Οι φλέβες έχουν μεγάλη διάμετρο, περιέχουν αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, έχουν βαλβίδες και επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Τα τριχοειδή είναι λεπτά, επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αίματος και κυττάρων και συνδέουν τα αρτηρίδια με τα φλεβίδια.

Εικόνα καρδιάς

  • Η καρδιά

Η καρδιά είναι μια μυώδης κωνική αντλία που κυκλοφορεί το αίμα. Έχει το μέγεθος γροθιάς και βρίσκεται μέσα στο θώρακα πίσω από το στέρνο. Αποτελείται από 2 ξεχωριστά τμήματα, το αριστερό και το δεξιό μισό. Το κάθε μισό χωρίζεται σε 2 κοιλότητες, την πάνω που  δέχεται αίμα από τις φλέβες (αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα) και λέγεται κόλπος και την κάτω που διώχνει το αίμα προς τις αρτηρίες (αίμα πλούσιο σε οξυγόνο) και λέγεται κοιλία. Ο αριστερός κόλπος επικοινωνεί με την  αριστερή κοιλία με την διγλώχινη (μιτροειδής) βαλβίδα, ενώ ο δεξιός κόλπος επικοινωνεί με την αριστερή κοιλία με την τριγλώχινη βαλβίδα.

Βίντεο λειτουργίας καρδιάς

Όταν οι φλέβες – οι 4 πνευμονικές  και οι 2 κοίλες (άνω και κάτω)- φέρνουν το αίμα στους κόλπους της καρδιάς, συσπώνται οι 2 κόλποι και το αίμα μέσω των βαλβίδων που προαναφέρθηκαν οδηγούνται στις κοιλίες.  Ακολούθως συσπώνται οι 2 κοιλίες και το αίμα οδηγείται    στις αρτηρίες   – την αορτή και την πνευμονική.

Η καρδιά αιματώνεται από τις 2 στεφανιαίες αρτηρίες (δεξιά και αριστερή) και το κέντρο λειτουργίας της βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου δηλαδή στη συνέχεια του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης, τον προμήκη και τη γέφυρα.

Τα θρεπτικά συστατικά που προέκυψαν από τη πέψη και απορροφήθηκαν από το λεπτό έντερο( τις εντερικές λάχνες)  διαχέονται * στην πυλαία φλέβα και οδηγούνται στο ήπαρ. Το ήπαρ επεξεργάζεται αυτά τα συστατικά και στη συνέχεια  αυτά διοχετεύονται στις ηπατικές φλέβες  για να καταλήξουν με την κάτω κοίλη φλέβα στην καρδιά. Μετά ωθούνται στον τελικό προορισμό τους που είναι φυσικά τα κύτταρα. Στα κύτταρα προωθείται μέσω του αίματος και οξυγόνο που το προσλαμβάνουμε με τη διαδικασία της εισπνοής.

Παρουσίαση κυκλοφορικού συστήματος

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση