Μετρήσεις πειράματος Ερατοσθένη

Το σχολείο μας θέλοντας να συμμετέχει στη δραστηριότητα που οργάνωσε ο ΕΚΦΕ Σερρών (δείτε εδώ) για το πείραμα του Ερατοσθένη, προσπάθησε να κάνει τις μετρήσεις του ανήμερα της 20/3/2015. Δυστυχώς όμως λόγω της απαγόρευσης από το Υπουργείο για παρουσία των μαθητών στον υπαίθριο χώρο της αυλής εκείνη την ημέρα επειδή γινόταν και η έκλειψη ηλίου, κάτι τέτοιο δε στάθηκε εφικτό. Βέβαια υπήρχε και η λύση να γίνει η δραστηριότητα εσωτερικά. Δυστυχώς όμως ούτε και αυτό ήταν εφικτό διότι δεν υπάρχει στο σχολείο μας αίθουσα με νότια παράθυρα που θα είχαν πρόσβαση στις ακτίνες του ηλίου.

Παρόλαυτα κάποια παιδιά ανταποκρίθηκαν στην προτροπή μας να κάνουν μόνοι τους τις μετρήσεις του πειράματος την επόμενη ημέρα Σάββατο 21/3/2015, χωρίς να γνωρίζουν πως θα χρησιμοποιηθούν οι μετρήσεις αυτές.

Για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης ακολουθήσαμε την εξής διαδικασία:

  • Αρχικά βρήκαμε τις συντεταγμένες του σχολείου μας με τη βοήθεια των google maps. Τις συντεταγμένες αυτές καθώς και τη σημασία τους δεν τις γνώριζαν βέβαια τα παιδιά μέχρι τη στιγμή που παρέδωσαν τις μετρήσεις τους.

Εικόνα 1: Συντεταγμένες του σχολείου μας

  • Με βάση τις παραπάνω συντεταγμένες μπορέσαμε από τη σελίδα αυτή, να υπολογίσουμε την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό. Η απόσταση αυτή είναι 4.571,415 Km και χρησιμοποιήθηκε σαν δεδομένο σε φύλλο excel.

gym_alistr_distance_equatorΕικόνα 2: Απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό

  • Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι συγκεκριμένοι μαθητές/τριες αφού χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις τους και την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό μπόρεσαν να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης.

Παρακάτω θα προστίθενται σταδιακά οι μετρήσεις και οι φωτογραφίες των μαθητών/τριών που δραστηριοποιήθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου της 21/3/2015. Δυστυχώς όμως τις επόμενες ημέρες Κυριακή, Δευτέρα δεν είχαμε καθόλου ηλιοφάνεια στην περιοχή.

  • Ακολουθούν οι μετρήσεις και το φύλλο εργασίας από την Ι.Γ.  και την Ε.Φ. οι οποίες όπως φαίνεται και με βάση τις μετρήσεις τους υπολογίζουν την ακτίνα της Γης με απόκλιση 1,26%. Μια τιμή άριστη δεδομένου πως η ιδανική απόκλιση για την 21/3/2015 ήταν το 1%.

Εικόνα 3

Εικόνα 4

Εικόνα 5: Το άριστο αποτέλεσμα της συνεργασίας Ε.Φ. – Ι.Γ.
Μπράβο σας κορίτσια και για τις μετρήσεις και για τις φωτογραφίες!


Οι μετρήσεις από τη Δ.Γ. όπως και από τον Σ.Β. δεν έδωσαν ρεαλιστικό αποτέλεσμα, επειδή ο καθένας τους έκανε τις μετρήσεις του σε μη ιδανική ώρα. Σίγουρα όμως τους αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους.

Εικόνα 6

 Και του χρόνου παιδιά με περισσότερες συμμετοχές!

Αφήστε μια απάντηση