ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Ορισμός:

    Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικάGM foods και GMO foods) ονομάζονται τα τρόφιμα που παράγονται απο γενετικά τροποιημένους οργανισμούς. Οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω μεθόδων της γενετικής μηχανικής. Αυτές είναι κατά πολύ πιο ακριβείς από τη μεταλλαξιογένεση όπου ένας οργανισμός εκτίθεται σε ραδιενέργεια ή χημικά ώστε να δημιουργηθεί μία μη συγκεκριμένη αλλά μόνιμη αλλαγή. Άλλες τεχνικές μέσω των οποίων οι άνθρωποι τροποποιούν οργανισμούς που παράγουν τρόφιμα είναι η εκλεκτική αναπαραγωγή, οι γενετικές βελτιώσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και η σωματοκλωνική παραλλαγή.

Εικόνα 1: Γενετικά τροποποιημένες ντομάτες

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα της Γενετικής Μηχανικής. Προκειμένου να δημιουργηθούν φυτά ή ζώα με επιθυμητές ιδιότητες ή φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά σε ορισμένα παράσιτα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάποιοι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην εφεύρεση των μεταλλαγμένων. Η νέα αυτή εφεύρεση φαινόταν να είναι μια σωτήρια λύση για τους καλλιεργητές εφόσον συνδύαζε λιγότερα φυτοφάρμακα και μεγαλύτερη απόδοση της παραγωγής. Ή μάλλον καλύτερα έτσι παρουσιάστηκε από τα διάφορα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες,..). Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν αλήθεια. Όσοι καλλιεργητές  προμηθεύτηκαν τους νέους αυτούς σπόρους, κατέληξαν μη μπορώντας να πληρώσουν τα χρέη τους ακόμα και στην αυτοκτονία (κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου π.χ. Ινδία). Μετά από έρευνες που έγιναν στα μεταλλαγμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι τελείως ανθυγιεινά για τον άνθρωπο και πολύ βλαβερά για το περιβάλλον σε αντίθεση με αυτό που παρουσιαζόταν στις διαφημίσεις. Όποιος όμως επιχειρούσε να μιλήσει για τις βλαβερές συνέπειες των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και στην υγεία, κατά κάποιον παράξενο τρόπο έχανε την δουλειά του. Μετά από κάποιο διάστημα οι αντιδράσεις των καταναλωτών ήταν πάρα πολλές. Έγιναν πολλές διαδηλώσεις με κυριότερο σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ». Τέλος μια μορφή αντίδρασης στα μεταλλαγμένα τρόφιμα ήταν τα βιολογικά τα οποία δεν περιείχαν καθόλου φυτοφάρμακα.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα μεταλλαγμένα είναι μία από τις χειρότερες εφευρέσεις παγκοσμίως. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι πειραματόζωα.  Θεωρώ πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ανυποψίαστους πολίτες προκειμένου να ικανοποιήσει τα οικονομικά του συμφέροντα.

  • ΕΙΚΟΝΕΣ:

Εικόνα 2: Σατιρική αφίσα για τα μεταλλαγμένα

Εικόνα 3: Σύνθημα κατά των μεταλλαγμένων

Εικόνα 4: Αντιδράσεις καταναλωτών στα μεταλλαγμένα τρόφιμα

  • BINTEO:

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Δείτε το στο slideshare.net

2 σχόλια στο “ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ”

Αφήστε μια απάντηση