Γενικά περί καπνίσματος

  • Κάπνισμα

Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

 Οι ουσίες που περιέχει ένα τσιγάρο

  • Τσιγάρο

Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

  • Γενικά περί καπνίσματος

Η διαδικασία της ρουφηξιάς ή τζούρας προκαλεί ρεύμα αέρα από το καιόμενο τμήμα του τσιγάρου (καύτρα) και έτσι η καύση του προχωρά σταδιακά προς το άκρο από το οποίο το τσιγάρο κρατείται. Το τσιγάρο σιγά σιγά μετατρέπεται σε στάχτη, η οποία τινάζεται με τον αντίχειρα ή με το δείκτη του χεριού που το κρατάει σε σταχτοδοχείο ή στο κενό. Το κυριότερο προϊόν της καύσης είναι η πίσσα, αλλά έχει βρεθεί ότι στους πνεύμονες του καπνιστή μεταφέρονται εκτός από την πίσσα και άλλες 4.000 περίπου χημικές ενώσεις, τοξικές ή μη. Ο όρος τσιγάρο συνήθως αναφέρεται στα τσιγάρα που περιέχουν καπνό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά σε παρόμοια αντικείμενα καπνίσματος που περιέχουν και άλλα φυτά όπως το χασίς.

Εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων ανέφεραν στις αρχές του 2008 ότι νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελούν την αιτία θανάτου για 20.000 Έλληνες ετησίως.

  •  Επιπτώσεις Καπνίσματος

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ενέχεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων, που εμφανίζονται είτε στη στοματική κοιλότητα, είτε σε βλενογόνους άλλων εν τω βάθει οργάνων. Η δράση της είναι πολυσχιδής και εκτείνεται από αλλοιώσεις επιφανειακού χαρακτήρα, όπως λ.χ. η νικοτινική στοματίτιδα, έως την πρόκληση χρονίων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά, το χειρότερο, οδηγεί στην εμφάνιση κακοήθων όγκων, με κυριότερους τον καρκίνο του λάρυγγα και του πνεύμονα. Παράλληλα, ισχυρή είναι η έξη που δημιουργείται, πέραν δηλαδή του φαρμακευτικού εθισμού, αφού το κάπνισμα συνδέεται με καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αποκτά συμβολικό χαρακτήρα έχοντας πολλές φορές σχέση με τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου.

Όλες οι στατιστικές αποδεικνύουν αφενός μεν τη διασύνδεση του καπνίσματος με τις κυριότερες από τις παθολογικές καταστάσεις που αναφέρθηκαν, αφετέρου δε την απαλλαγή από αυτές σε περίπτωση διακοπής του. Ένας χρόνιος καπνιστής έχει 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, από έναν μη καπνιστή. Από την άλλη, έπειτα από διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται αισθητά, χρειάζεται όμως μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου οι πνεύμονές του «καθαρίσουν» από τις εναποθέσεις μικροσωματιδίων και τις άλλες αλλοιώσεις που έχουν στο μεταξύ προκληθεί.

  •  Διαφημίσεις τσιγάρων

Παλιότερα στην τηλεόραση, βλέπαμε συχνά διαφημίσεις τσιγάρων. Πλέον, έχει απαγορευθεί. Κάποιες διαφημίσεις τέτοιου είδους είναι οι παρακάτω αφίσες.

Εδώ, η διαφήμιση θέλει να πείσει τους ανθρώπους να καπνίσουν αν σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου τους στον οποίο κατοικούν ή αν η καταγωγή τους είναι από τον συγκεκριμένο τόπο. Πράγματι, είναι καλό οι παραδόσεις σε έναν άνθρωπο, αλλά όχι παραδόσεις σε ένα τσιγάρο που θα σου προκαλέσει προβλήματα.

Εδώ, η διαφήμιση μας λέει πως ένας καπνιστής είναι πιο ευτυχισμένος ή πιο τυχερός από έναν απλό μη καπνιστή άνθρωπο, προτρέποντας πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Αυτό είναι ένα ψέμα, διότι δεν γίνεται ένα τσιγάρο να σου προσφέρει ούτε τύχη αλλά ούτε ευτυχία.

Εδώ, βλέπουμε μία διαφήμιση, η οποία μας προτρέπει στο κάπνισμα λέγοντάς μας πως και οι γιατροί καπνίζουν που έχουν τη γνώση της βλαβερότητας του καπνίσματος. Αυτό μπορεί πράγματι να είναι αλήθεια, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει και εμείς να το κάνουμε.

Εδώ, βλέπουμε μία διαφήμιση η οποία μας προτρέπει να αγοράσουμε αυτή τη μάρκα τσιγάρων λέγοντάς μας πως δεν μας βλάπτουν αλλά μας προστατεύουν από διάφορες ενοχλήσεις. Αυτό είναι αδύνατο, διότι με τις ουσίες που περιέχει ένα τσιγάρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μας κάνει καλό.

Βίντεο διαφημίσεων τσιγάρων

Οι καπνιστές στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ε.Ε

Οι δυσφημίσεις του καπνίσματος από το υπουργείο υγείας της Κύπρου

 Παρουσίαση κατά του καπνίσματος

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Αφήστε μια απάντηση