Η καρδιά 7

Η ΚΑΡΔΙA

Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού είναι το κυκλοφορικό. Το κύριο όργανό του είναι η καρδιά.

Με το κυκλοφορικό σύστημα το αίμα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από αυτά.

Όπως αναφέρθηκε, η καρδιά είναι το βασικότερο κομμάτι του κυκλοφορικού συστήματος. Αποτελείται από τον καρδιακό μυ, από δύο κόλπους, τον δεξί και τον αριστερό, και από δύο κοιλίες. Η λειτουργία του δεξιού κόλπου είναι να δέχεται αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα από την περιφέρεια του σώματος και με τη συστολή του να το μεταβιβάζει στις κοιλίες. Αντίθετα, ο αριστερός κόλπος δέχεται το αίμα που έχει περάσει ήδη από τους πνεύμονες και είναι πλούσιο σε οξυγόνο και με τη συστολή του, μεταβιβάζει το αίμα στις κοιλίες.

Τα μέσα με τα οποία μεταφέρεται το αίμα από την καρδιά και αντίστροφα, είναι οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα τριχοειδή. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς την περιφέρεια. Οι φλέβες από την άλλη, επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά και τα τριχοειδή, που παρεμβάλλονται μεταξύ αρτηριών και φλεβών, επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών με τους ιστούς.

Γενικότερα, η λειτουργία της καρδιάς συντονίζεται από εσωτερικούς φυσικούς βηματοδότες και με τη συνεργασία των κυττάρων του μυοκαρδίου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι για τη διατήρηση της ζωής ενός ατόμου, η καρδιά είναι απαραίτητο να χτυπάει συνεχώς. Στους ενήλικες ο φυσιολογικός αριθμός παλμών είναι 60-80/λεπτό, δηλαδή περισσότεροι από ένας παλμοί το λεπτό. Παράλληλα, στις γυναίκες οι φυσιολογικοί παλμοί είναι περισσότεροι ενώ στα μωρά οι παλμοί τους μπορούν να φτάσουν τους 130/λεπτό κατά τη διάρκεια της γέννησης τους. Όμως κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης οι παλμοί αυξάνονται γιατί τα κύτταρα χρειάζονται περισσότερο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η καρδιά πρέπει να  αυξήσει το ρυθμό λειτουργίας της, το οποίο ονομάζεται αυτορρύθμιση.

kardia7web

Αντιγόνη Κ, Τάνια Μ, Χριστίνα Λ, Λόρη Κ

Αφήστε μια απάντηση