>Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

>Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τoυ κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας «London Τimes» για την εκπαίδευση. Για ακόμα μία χρονιά, κορυφαίο πανεπιστήμιο του πλανήτη ανακηρύσσεται το Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και τα επίσης αμερικανικά Στάνφορντ και Πρίνστον. Από τις δέκα πρώτες θέσεις, οι οκτώ καταλαμβάνονται από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και οι δύο από βρετανικά: του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στη 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Η λίστα περιλαμβάνει 82 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στη Γηραιά Ηπειρο τη «μερίδα του λέοντος» κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία (14), η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6) και η Γαλλία (4).

Από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες απουσιάζει η Ιταλία, στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ασία σε σχέση με τις προηγούμενες χρο νιές. Κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο είναι το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Κίνα εκπροσωπείται με αρκετά ιδρύματα. Δύο εξασφάλισε η Τουρκία: πρόκειται για το Πανεπιστήμιο του Μπιλκέντ (στην 112η θέση) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (στην 183η θέση).

Αν και η λίστα δεν περιλαμβάνει κανένα πανεπιστήμιο της Νοτίου Αμερικής, οι εκπαιδευτικοί συντάκτες των «Τimes» επισημαίνουν την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βραζιλίας. Η Αφρική, τέλος, εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (107η θέση) και το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας (147η).

Ως προς το αντικείμενο σπουδών: στον τομέα Μηχανικής και Τεχνολογίας (Εngineering and Τechnology) κορυφαίο πανεπιστήμιο είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Στον τομέα Επιστημών της Ζωής (Life Sciences) είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, ενώ το Χάρβαρντ κυριαρχεί στον ιατρικό τομέα (Ρre-Clinical and Ηealth), στις Φυσικές Επιστήμες, στις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις Τέχνες και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Αrts and Ηumanities).

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (10.11.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση