>Εκθεση για τα «100 χρόνια Deutscher Werkbund» στο μουσείο Μπενάκη

>Τα εγκαίνια της έκθεσης για τα «100 χρόνια Deutscher Werkbund» έγιναν χθες στο μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Το Deutscher Werkbund αποτέλεσε ένα από τα πιο πρωτοποριακά γερμανικά κινήματα ντιζάιν, του 20ού αιώνα. Μάλιστα, άνοιξε το δρόμο για τις ιδέες του Bauhaus, της γερμανικής αρχιτεκτονικής σχολής, που επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο διευθυντής του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Winfried Nerdinger και ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Ο Σύνδεσμος Deutscher Werkbund ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1907 από δώδεκα αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, καθώς και ισάριθμες εταιρείες του Μονάχου. Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η σύμπραξη τέχνης, βιομηχανίας και χειροτεχνίας έτσι ώστε ο βιομηχανοποιημένος κόσμος «από το μαξιλάρι του καναπέ έως την πολεοδομία» να συμβάλει με «καλώς» διαμορφωμένα αντικείμενα στην πολιτιστική και αισθητική εκπαίδευση του πληθυσμού.

«Από τα μέσα του 19ου αιώνα η βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση επέφεραν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα μεταρρυθμιστικά κινήματα που ξεκίνησαν στη Γερμανία γύρω στο 1890 στόχευαν σε μια βελτίωση των βιομηχανικών προϊόντων και των μορφών παραγωγής. Στόχος τους ήταν τη θέση των μαζικών και μοντέρνων προϊόντων να έπαιρναν ποιοτικά προϊόντα με αντοχή στον χρόνο και ενιαίες αρχές διαμόρφωσης. Αυτό θα οδηγούσε στη διαμόρφωση μιας αρμονικής κουλτούρας, θα έφερνε ξανά τους εργάτες στην παραγωγική διαδικασία -οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί λόγω των μηχανών- και έτσι θα εξισορροπούνταν οι κοινωνικές εντάσεις», ανέφερε ο Διευθυντής του Μουσείου Αρχιτεκτονικής Μονάχου και επιμελητής της έκθεσης, Winfried Nerdinger.

«Το Werkbund επανιδρύεται μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πρώτα στην Ανατολική και μετά στη Δυτική Γερμανία, με τον επαναπροσδιορισμό των ιδεολογικών του στόχων σε ένα ριζικά διαφορετικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα παραρτήματά του σε ισάριθμες γερμανικές πόλεις. Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αθήνα, αποτελεί συνεπτυγμένη εκδοχή της παρουσίασης του πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και το Βερολίνο το 2007», τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση για τα «100 χρόνια Deutscher Werkbund» φιλοξενεί αφίσες, ιστορικά περιοδικά αλλά και πλήθος πρωτότυπων αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού (έπιπλα, υφάσματα, ενδύματα, βιβλία, επιτραπέζια σκεύη κ.ά.)

Την έκθεση διοργανώνουν το Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IfA Στουτγάρδη/Βερολίνο) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου.

Πηγή: Η Καθημερινή (27.10.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *