>European e-Justice: Ένας ηλεκτρονικός νομικός σύμβουλος για πολίτες και επαγγελματίες

>Μια διαδικτυακή πύλη για τη δικαιοσύνη εγκαινίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσφέροντας ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο σε πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του νομικού χώρου. Μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (European e-Justice portal) μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους νόμους και τις πρακτικές που ισχύουν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και να λύσει τις απορίες του σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα.

Η Ευρωπαϊκή Πύλη για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη διατίθεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και, πέρα από το να προσφέρει νομική πληροφόρηση σε πολίτες και επαγγελματίες μέσα από τις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου της, ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, οι χρήστες της διαδικτυακής πύλης μπορούν να βρίσκουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων της καθημερινής ζωής, όπως είναι το διαζύγιο, ο θάνατος, οι νομικές διαφορές ή ακόμη και η αλλαγή κατοικίας. Μπορούν να αναζητήσουν δικηγόρο σε άλλη χώρα, να αποφύγουν δαπανηρές διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων χάρη στην προσφυγή σε διαμεσολάβηση, να πληροφορηθούν πώς μπορούν να ασκήσουν αγωγή, ποιου κράτους μέλους το δίκαιο εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη υπόθεση, κατά πόσον δικαιούνται νομική συνδρομή κ.ά.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με μητρώα επιχειρήσεων, μητρώα αφερεγγυότητας (μητρώα πτωχεύσεως) και κτηματολόγια σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, μπορούν να αναζητήσουν κατευθυντήριες γραμμές και πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές διαδικασίες και πιθανά οικονομικά ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν σε αυτές, αλλά και γενικές πληροφορίες σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στον τομέα της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Τέλος, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστές μπορούν να ανατρέχουν σε νομικές βάσεις δεδομένων, να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα είδη και την οργάνωση των νομικών επαγγελμάτων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, καθώς και σχετικά με τα διάφορα δίκτυα δικαιοσύνης, να επικοινωνούν με συναδέλφους τους μέσω νομικών δικτύων, καθώς και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες πραγματοποίησης διασυνοριακών τηλεσυνδιασκέψεων.

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *