>Η google ψάχνει με την ταχύτητα της σκέψης

>Μια πρωτότυπη υπηρεσία, η οποία υπόσχεται ελαχιστοποίηση του χρόνου αναζήτησης στο Διαδίκτυο, εγκαινιάζει η Google. Το νέο προϊόν, ονόματι «Google Ιnstant» (Στιγμιαίο Γκουγκλ), που άρχισε ήδη να λειτουργεί σταδιακά, εμφανίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης «ζωντανά» την ίδια στιγμή που ο χρήστης πληκτρολογεί τις λέξεις που επιθυμεί στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Σκοπός είναι, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η εξοικονόμηση χρόνου στη διαδικασία αναζήτησης, αφού το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη «με την ταχύτητα της σκέψης» . Η υπηρεσία προβλέπει την αναζήτηση του χρήστη και ανανεώνει αυτόματα το αποτέλεσμα καθώς εκείνος πληκτρολογεί περισσότερα γράμματα από τη λέξη-«κλειδί» που επιθυμεί.

Η Google εκτιμά ότι ο μέσος χρήστης χρειάζεται περίπου εννέα δευτερόλεπτα για την πληκτρολόγηση μιας λέξης αναζήτησης και 15 δευτερόλεπτα για να ψάξει τα αποτελέσματα. Οπως διευκρινίζει η εταιρεία, οι χρήστες διαβάζουν ως και δέκα φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι γράφουν. Επομένως με τη νέα τεχνολογία θα έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογούν και να βλέπουν τα αποτελέσματα ταυτόχρονα εξοικονομώντας δύο με πέντε δευτερόλεπτα σε κάθε αναζήτηση. Οπως υπολογίζει η εταιρεία, με τα «Live Results» οι χρήστες θα φτάνουν «στο σωστό αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι στο παρελθόν, γιατί δεν χρειάζεται να γράψουν όλες τις λέξεις, ούτε να πατήσουν το κουμπί “αναζήτηση”».

Αρχικά η νέα υπηρεσία είναι δια θέσιμη σε τοπικές εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης της Google, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες εκδόσεις. Μέσα στο φθινόπωρο η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Η Google, που «απαντάει» σε περίπου ένα δισεκατομμύριο αναζητήσεις την ημέρα, περιέγραψε τη νέα υπηρεσία ως «θεμελιώδη αλλαγή» στις μηχανές αναζήτησης, η οποία θα μειώσει τον μέσο χρόνο αναζήτησης από τα 24 στα 20 δευτερόλεπτα. «Η Google ποντάρει ό,τι έχει και δεν έχει στην ταχύτητα» σχολίασε στο ΒΒC ο Χάρι Μακ Κράκεν του μπλογκ τεχνολογίας technologizer.com. «Αλλάη εξοικονόμηση ενός ή δύο δευτερολέπτων δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι ότι θα βλέπω αποτελέσματα που δεν θέλω επειδή ώσπου να πληκτρολογήσω αρκετά ώστε η υπηρεσία να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλωθα μου εμφανίζει αποτελέσματα για τα οποία δεν ενδιαφέρομαι» προσέθεσε.

Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Ρόμπερτ Σκομπλ είπε ότι η νέα τεχνολογία θα είναι πρόκληση για τη μηχανή αναζήτησης της Μicrosoft, την Βing, η οποία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην αγορά αναζήτησης.

«Δοκίμασα τη Στιγμιαία Γκουγκλ και μπορώ να πω ότι αλλάζει δραματικά τον τρόπο της αναζήτησης. Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Βing γίνεται λιγότερο ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να απαντήσει» σχολίασε.

Πηγή: Το Βήμα (10.09.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *