>Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

>Συνολικά 28 συγγραφείς και ποιητές από 19 χώρες συμμετέχουν στο Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που πραγματοποιείται στο κυκλαδίτικο νησί το τριήμερο 29 με 31 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ οργανώνει η «Kοινωνία των (δε)κάτων» σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Εξωμβούργου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, καθώς και με τους φορείς της Κύπρου Atlantis Productions και «Ιδεόγραμμα».

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το φεστιβάλ, αντικείμενο του οποίου είναι η λογοτεχνία και κυρίως η σύγχρονη, θα περιλαμβάνει αναγνώσεις-απαγγελίες ποίησης και πεζογραφίας, τοπική μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα της Τήνου. Θα επιδιωχθεί δε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θα φέρει στο νησί το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2010 είκοσι οκτώ συγγραφείς και ποιητές από 19 χώρες. Οι μουσικοί, οι χορευτές και οι ηθοποιοί θα είναι από την Τήνο. Θα είναι μία πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή όχι μόνο της λογοτεχνίας, αλλά και της μουσικής και του χορού. «Στόχος είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας – ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βορράς τον Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο. Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών, των παραστάσεων, του χορού και της μουσικής, γίνεται γνωστός ο άλλος (ο ξένος), και σπάνε τα φράγματα του φόβου για τον «άλλον«. Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Δήμος Τήνου), εννέα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους. Τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 30 Ιουλίου, εννέα διαφορετικοί από την προηγούμενη βραδιά συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Βωλάξ (Δήμος Εξωμβούργου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τοπική μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα του νησιού. Το Σάββατο 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι δέκα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Πύργος (Κοινότητα Πανόρμου). Θα ακολουθήσει μουσική και χορός από τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Ειδικότερα, στη Χώρα Τήνου, στις 29 Ιουλίου θα βρεθούν οι ακόλουθοι συγγραφείς: Μεχμέτ Γιασίν, Κύπρος, Αν Κάρσον, Καναδάς, Νίκη Μαραγκού, Κύπρος, Γιάνα Μπούκοβα, Βουλγαρία, Τίτος Πατρίκιος, Ελλάδα, Μόμα Ράντιτς, Σερβία, Αλίσια Στόλινγκς, ΗΠΑ, Έρση Σωτηροπούλου, Ελλάδα, Λουάν Τζούλις, Αλβανία. Στο χωριό Βωλάξ, στις 30 Ιουλίου θα συγκεντρωθούν οι Φερνάντο Αραμπάλ, Ισπανία Πιέρ Ασουλίν, Γαλλία, Θανάσης Βαλτινός, Ελλάδα, Τσβετάνκα Ελένκοβα, Βουλγαρία, Ζυράννα Ζατέλη, Ελλάδα, Λέντο Ίβο, Βραζιλία, Γιώργος Μολέσκης, Κύπρος, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Περού, Ντάμιρ Σόνταν, Κροατία. Τέλος, στον Πύργο στις 31 Ιουλίου 2010 θα βρεθούν οι συγγραφείς: Ομέρο Αρίτζις, Μεξικό, Ματθίλδη Γουόλτερ Κλαρκ, Δανία, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πολωνία, Φράνκο Λόι, Ιταλία, Μαίρη Ο’ Μάλεϊ, Ιρλανδία, Μάριος Μιχαηλίδης, Κύπρος, Βέρα Πάβλοβα, Ρωσία, Έλλη Παιονίδου, Κύπρος, Τόμαζ Σαλαμούν, Σλοβενία, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελλάδα.

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση