>Στο φως η αρχαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

>Αγνώστου ταυτότητος, αλλά παλαιότε ρη ακόµη και από την Αχειροποίητο, ήρθε στο φως η αρχαιότερη βασιλική στη Θεσσαλονί κη κατά τις εργασίες για σιδηροδροµικά έργα. Εχει µήκος περίπου 25 µ., αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 17 µ., ενώ το υπό λοιπο του κτιρίου εικάζεται πως βρίσκεται κάτω από τη σηµερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Αγνωστο παραµένει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωµένος ο ιερός ναός, που χτίστηκε περί τα µέσα του 5ου αιώνα _ λίγα χρόνια πριν από την Αχειροποίητο ακολουθώντας το ίδιο σύστη µα δόµησης _ και φαίνεται πως ήταν σε χρήση έως και τον 7ο αιώνα. Η λύση στο µυστήριο της ταυτότητας όµως ίσως βρεθεί όταν η σκαπάνη προχωρήσει κάτω από την Αγία Τράπεζα, οπότε και µπορεί _ αν εντοπιστεί _ το εγκαίνιο να αποκαλύψει τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερω µένος ο ναός.

Ακόµη όµως κι αν οι αρχαιολόγοι της αρµόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν τα καταφέρουν να βρουν την ταυτότητα του ναού, ο οποίος πιθανόν να συνδεόταν µε παρακείµε νο νεκροταφείο, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν την ανασκαφή, καθώς ήδη διαφαίνεται η ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου σε χαµηλότερα στρώµατα.

Οσο για την τύχη του ευρήµατος; Εστω και αποσπασµατικά θα αποσπασθεί και θα µετα φερθεί σε άλλο χώρο, αν και ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα καταλήξει σε χώρο του Αρι στοτελείου Πανεπιστηµίου ή στο Επταπύργιο.

Πηγή: Τα Νέα (29.07.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *