>Γραμμική Β: Λύνοντας τον γρίφο

>Σας συναρπάζουν οι λεκτικές σπαζοκεφαλιές; Σας ιντριγκάρουν οι διαμάχες των επιστημόνων για την έννοια λέξεων που κάποιοι πρόφεραν 4.500 χρόνια πριν; Ή, έστω, σας ενθουσιάζει η αποκάλυψη της όποιας ελληνικής ρίζας; Τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε την εξιστόρηση του πώς ένας δεκατετράχρονος ακροατής του Αρθουρ Εβανς, ο Μάικλ Βέντρις, κατόρθωσε να βρει το κλειδί της γλώσσας του Μίνωα. Ο συγγραφέας είναι κατ΄ εξοχήν αρμόδιος να μας πει αυτή την ιστορία καθώς υπήρξε «δεξί χέρι» του Βέντρις στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης. Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας ο ίδιος, έζησε ενεργά την εποχή που το αρχαιολογικό κατεστημένο διακήρυσσε πως η Γραμμική Β δεν ήταν ελληνική γραφή. Εζησε το «ξύπνημα» του ενδιαφέροντος του Βέντρις για τη μινωική γραφή, έζησε τους αγώνες, τις απογοητεύσεις και τον θρίαμβό του και, όταν εκείνος έφυγε νωρίς σε κάποιο ατύχημα, ένιωσε την ανάγκη «να τα πει». Και τα είπε εγγράφως το 1958, τότε που για πρώτη φορά εξέδωσε το βιβλίο του η Cambridge University Ρress, μας τα λέει και τώρα που οι εκδόσεις Ενάλιος το μετέφεραν στα ελληνικά. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρ΄ ότι «κατεψυγμένο», το πνευματικό αυτό έδεσμα παραμένει ολόφρεσκο και διαβάζεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Ο Τσάντγουικ δεν καταγράφει απλά τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής έρευνας αλλά ζωγραφίζει απλόχερα όλες τις πτυχές τόσο της βρετανικής κλασικής διανόησης όσο και της ζωής των ανθρώπων που έγραφαν με αυτή την περίεργη γραφή, των Μινωιτών.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και το βιβλίο αυτό αξίζει να μπει στη βιβλιοθήκη σας αφού πρώτα «ξεκοκαλιστεί» απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Επειτα θα νιώσετε πολύ πιο τυχερός που γεννηθήκατε σ΄ αυτόν τον τόπο…

Πηγή: Το Βήμα (27.06.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση