>Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα

>Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία οργανώνει σε πολλές χώρες του κόσμου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Το αφιέρωμα – έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, αναγνώσεις, προβολές και άλλα) παρουσιάζεται στη γλώσσα της κάθε χώρας σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ελληνική λογοτεχνία και να επικοινωνήσει μαζί της το κοινό.

Το αφιέρωμα ξεκινά από την Τεργέστη (στις 18 Ιουνίου) όπου η Εστία του ΕΙΠ εγκαινίασε από το 2010 το πρόγραμμα Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του πνεύματος και της τέχνης προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της σύγχρονης ελληνικής έκφρασης και του διαλόγου με τους άλλους λαούς» τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης. «Το ΕΙΠ στηριζόμενο στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και στον εθελοντισμό φίλων του ελληνικού πολιτισμού αντιμετωπίζει τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι το αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία παρουσιάζεται τώρα στην ιταλική γλώσσα και θα ακολουθήσει σε άλλες των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης».

Στα εγκαίνια, στις 18 Ιουνίου, οργανώνεται συναυλία του μουσικού σχήματος «Πήγασος» από τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας το οποίο θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Νίκου Καββαδία σε διασκευή (βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο και άλλα).

Στην έκθεση Νίκος Καββαδίας : ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα υπάρχουν σκηνές από τη ζωή και τα ταξίδια του Ν. Καββαδία, φωτογραφίες με πρόσωπα και λιμάνια που παραπέμπουν στο λόγο του ποιητή. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται ποιήματα και κείμενα- όλα μεταφρασμένα στην ιταλική γλώσσα- σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ο επισκέπτης την ποίηση του Μαραμπού. Την έκθεση συμπληρώνουν βιογραφικά στοιχεία, χρονολόγιο, εργογραφία και μια συλλογή με όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελλάδα –έργα του Νίκου Καββαδία, (εκδόσεις Άγρα), μελέτες για το έργο του, οπτικοακουστικό υλικό με ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Καββαδία και παρουσιάζει τη ζωή των ναυτικών στο καράβι.

Η έκθεση διαρκεί από 18 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου και φιλοξενείται στην αίθουσα Filoxenia Via Mazzini, Trieste.

Πηγή: newsroom – ΔΟΛ (08.06.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση