>Το κατόρθωμα μιας 44χρονης Κορεάτισσας

>Ατρόμητη αλπινίστρια από τη Νότια Κορέα πάτησε χθες στην κορυφή Αναπούρνα των Ιμαλαΐων διεκδικώντας το ρεκόρ της πρώτης γυναίκας που έχει κατακτήσει και τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Ενα ρεκόρ το οποίο αμφισβητεί ισπανίδα ορειβάτισσα, η οποία ισχυρίζεται ότι στη Νοτιοκορεάτισσα «λείπει» μία κορυφή!

Φωνάζοντας «Ζήτω!», η 44χρονη Ο Εουν Σουν έστησε μια νοτιοκορεατική σημαία στο χιόνι, σε ύψος 8.091 μ. Η Αναπούρνα ήταν η τελευταία από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στις οποίες έπρεπε να αναρριχηθεί προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ. Η αλπινίστρια πέτυχε τον στόχο της 13 χρόνια μετά την πρώτη της ανάβαση σε βουνό των Ιμαλαΐων, το Γκάσερμπρουμ ΙΙ. Η Ο εξάλλου κατέκτησε το Εβερεστ το 2004.

Η κατάσταση της υγείας όλων των μελών της ομάδας της είναι καλή, ανέφερε από το Κατμαντού ο συντονιστής της αποστολής Σονγκ Χέα Κιονγκ. Η ομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην πρωτεύουσα του Νεπάλ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε. Η κυρία Ο προσπάθησε να φθάσει στην κορυφή Αναπούρνα την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες την απέτρεψαν. Το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο χρόνο, όταν η έντονη χιονόπτωση και ο δυνατός αέρας δεν της επέτρεψαν να φθάσει στην κορυφή από την οποία απείχε λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Το ρεκόρ της αμφισβητήθηκε σχεδόν αμέσως από την πιο σοβαρή αντίπαλό της στην προσπάθεια για την κατάκτηση των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου. Η Ισπανίδα Εντούρνε Πασαμπάν ισχυρίζεται ότι η κυρία Ο δεν πάτησε στην κορυφή Καντσεντζούγκα στα 8.586 μέτρα, το 2009.

Η Νοτιοκορεάτισσα αρνείται τις κατηγορίες και τον περασμένο Δεκέμβριο οι σπόνσορές της παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να επαναδιαβεβαιώσουν την κατάκτηση της κορυφής από την αλπινίστρια. Η 36χρονη Πασαμπάν αναρριχήθηκε στην Αναπούρνα στις αρχές του μήνα και της απομένει η κορυφή Σίσα Πάνγκμα (8.027 μ.) στο Θιβέτ για να κατακτήσει και τις 14 κορυφές.

Ολοι οι ορειβάτες που ξεκινούν την ανάβαση από το Νεπάλ αναφέρονται στην Ελίζαμπεθ Χόλεϊ, μια 86χρονη Αμερικανίδα που ζει στο Κατμαντού και θεωρείται η «διαιτητής» των αναρριχήσεων στα Ιμαλάια, καθώς δεν υπάρχει επίσημος φορέας που να πιστοποιεί τις αναρριχήσεις. Οι αλπινιστές απαντούν σε ερωτήσεις που τους θέτει σχετικά με την αποστολή τους. Η αναρρίχηση της Ο στην Καντσεντζούγκα προς το παρόν έχει αναγνωριστεί από τη Χόλεϊ, αλλά σε περίπτωση που περαιτέρω έρευνες αποδείξουν το αντίθετο, το ρεκόρ της αλπινίστριας κινδυνεύει.

Η κατάκτηση της Αναπούρνα από την Ο προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στη Νότια Κορέα, στην οποία τα εγχώρια ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς το γεγονός. Η αποστολή της μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, που επιστράτευσε επαγγελματία αλπινιστή για να συνοδεύσει την Ο στην κορυφή, μεταφέροντας την τηλεοπτική κάμερα.

Πηγή: άρθρο – Το Βήμα (28.04.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *