>Εκθεση Τσίλλερ στην Εθνική

>Είναι ο μεγάλος γνωστός-άγνωστος της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας. Πίσω από το όνομα του Ερνστ Τσίλλερ (1837-1923) αναγνωρίζουμε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από το ρημαγμένο χωριό του 1830 στη νεοκλασική πρωτεύουσα των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά και μια σειρά επιβλητικών κτιρίων του αθηναϊκού νεοκλασικισμού: Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Σλήμαν, Μέγαρο Σταθάτου, Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χημείο, Μέγαρο Δεληγιώργη, ο κατάλογος μοιάζει πραγματικά ατελείωτος.

Ωστόσο, αυτός ο «μεσογειακός» Γερμανός που άφησε τη Δρέσδη σε ηλικία μόλις 24 ετών για να έρθει στην «εξωτική» Αθήνα με προτροπή του Δανού αρχιτέκτονα και δασκάλου του στη Βιέννη, Θεόφιλου Χάνσεν, ως επόπτης για το κτίσιμο της Σιναίας Ακαδημίας, παραμένει μια άγνωστη φιγούρα. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της μεγάλης έκθεσης της Εθνικής Πινακοθήκης που εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας: να αποκαλύψει στο ελληνικό κοινό το μέγεθος και το βάθος του έργου του Τσίλλερ στην Ελλάδα και να μας εξοικειώσει με τις πολλές πλευρές του αρχιτέκτονα, ζωγράφου, ερευνητή και λάτρη της αρχαιότητας, ο οποίος επέλεξε να ταυτίσει τη ζωή του με την αναγέννηση της Αθήνας.

Πηγή: «Η Καθημερινή» (20.03.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση