Έργο etwinning: “Μια γιορτή…μια αφορμή”

Σχετικά με το έργο

Στο έργο αυτό, με αφορμή τις σχολικές γιορτές, ασχολούμαστε με θέματα που είναι σχετικά με τις γιορτές που γίνονται στο νηπιαγωγείο όλη τη σχολική χρονιά.
Το πρόγραμμά μας φιλοδοξεί να αναδείξει τις γιορτές ως παιδαγωγική εμπειρία μάθησης και ταυτόχρονα να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους σκέψη, την φαντασία τους να ενισχύσουν τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητές τους.
Το έργο δίνει έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, στην παράλληλη χρήση συμβατικών μέσων διδασκαλίας και μέσων από το χώρο των ΤΠΕ και στην χρήση ποικιλίας τεχνικών και δραστηριοτήτων.

In this project, on the occasion of the school holidays, we deal with issues that are related to the holidays that take place in the kindergarten throughout the school year.
Our program aspires to highlight the holidays as a pedagogical learning experience and at the same time to develop student ‘s critical thinking, imagination enchance their cognitive and social skills.
The project emphasizes collaborative processes, the parallel use of conventional teaching tools and ICT tools, and the use of a variety of techniques and activities.

Στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να:
– εκφραστούν μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων
– αναζητήσουν πληροφορίες στο δίκτυο,
– αναζητήσουν ή/και να δημιουργήσουν εικόνες και βίντεο,
– προτείνουν και να επιλέξουν όνομα για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν
– δημιουργήσουν θεατρικά, ζωγραφιές, κατασκευές, παζλ, σταυρόλεξα κ.α εμπνευσμένα από τα θέματα που επεξεργάζονται κάθε φορά
– επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικους πέρα από τα όρια του σχολείου τους με τη χρήση των ΤΠΕ.
– καλλιεργήσουν την αισθητική και γλωσσική παιδεία με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο
– εξασκήσουν την κριτική τους ικανότητα
– συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου
-γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για πειραματισμό και παραγωγή υλικού
– γνωριστούν με μαθητές άλλων σχολείων σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας
-χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος.
– εισαχθούν στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσα από

Διαδικασία της εργασίας

Η πρόσκληση αφορά νηπιαγωγεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη με σκοπό τη δημιουργία ενός έργου για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την πλατφόρμα αλλά και το etwinning.
Κάθε τμήμα νηπιαγωγείου που θα συμμετέχει, θα συμμετέχει στις δραστηριότητες και θα οργανώσει τον τρόπο εργασίας.
Η δημοσίευση θα γίνει στα ιστολόγια των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν. Κάθε νηπιαγωγείο θα έχει ευελιξία στον τρόπο που θα επιλέξει να εργαστεί ανάλογα με την σύνθεση της ομάδας, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις εμπειρίες τους. Το παραγόμενο υλικό (ζωγραφιές, ιστογράμματα, παρουσιάσεις, βίντεο κλπ) , θα αναρτάται στο twinspace του έργου έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή και ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή ιδεών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις γιορτές που επεξεργαζόμαστε κάθε μήνα στο νηπιαγωγείο.
Θα γίνονται διαδικτυακές συναντήσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών και δραστηριότητες επικοινωνίας.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Τελικό προϊόν του έργου θα είναι μια γιορτή στο τέλος της χρονιάς που θα αποτυπώνει τη συνεργασία των σχολείων.
-Κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθούν συνεργατικές αφίσες και διαδικτυακές ιστορίες, μικρά βίντεο, παρουσιάσεις κ.α.
-Ηλεκτρονικές εκθέσεις των έργων των παιδιών.
-Το κάθε σχολείο θα έρθει σε επαφή με την ευρύτερη σχολική κοινότητα και τα παιδιά θα συνεργαστούν και θα αλληλεπιδράσουν για τη δημιουργία ενός ομαδικού αποτελέσματος.
Όλα τα παραπάνω θα δημοσιευτούν:
– στα ιστολόγια των σχολείων για τη διάχυση των αποτελεσμάτων στους γονείς και στην ευρύτερη κοινωνία και στο TwinSpace.