RSS Feed for This PostCurrent Article

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια το παιδί δέχεται ψυχολογική βία είτε από τους γονείς τους είτε από άλλους ανθρώπους που αναμιγνύονται στην ανατροφή του παιδιού. Μερικές μορφές ψυχολογικής βίας :

  • Είναι να πιέζεις το παιδί να τρώει με το ζόρι, λέγοντας  του ότι αν δεν φάει όλο το φαγητό του δεν θα πάει εκεί που έχει κανονίσει.
  •  Η σύγκριση με άλλα παιδιά της οικογένειας, “είδες τι καλό παιδί που είναι η Άννα”.
  • Ο πόλεμος με τα συναισθήματα του, “είσαι άσχημη, χοντρή, είσαι ανίκανη να κάνεις κάτι”. Αυτό κάνει το παιδί να νιώθει μόνο, να νιώθει ένα τίποτα, να θέλει να φύγει μακριά από όλους και από όλα.
  • Η επιβολή εξουσίας χωρίς εξηγήσεις, δηλαδή θα κάνεις κάτι γιατί το λέω εγώ.
  • Το να είναι παρόντα σε καβγάδες μεταξύ των γονέων τους.

 Η ψυχολογική βία στην παιδική, και στην εφηβική ηλικία έχει άμεσα αποτελέσματα. Μερικά από αυτά είναι το άγχος, η κατάθλιψη, απόπειρα αυτοκτονίας, χρήση αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών και άλλα.

Οι γονείς πρέπει αν κάποια φορά μιλήσουν ταπεινωτικά στο παιδί να έχουν την δυνατότητα να επανορθώσουν ζητώντας συγνώμη από το παιδί, εξάλλου κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος ή αλάνθαστος..  

Οι γονείς ακόμα πρέπει να μάθουν να προστατεύουν το παιδί, να μην ασκούν ψυχολογική βία και να θέτουν συγκεκριμένα όρια τόσο στο παιδί όσο και στους ίδιους. Οι συνέπειες ορισμένων πράξεων του παιδιού να μην είναι τιμωρίες, να μην το υποτιμάνε και το εξευτελίζουνε.

Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν από τους γονείς αποδοχή, συγχώρεση και ΑΓΑΠΗ.

Trackback URL



  1. 3 Comment(s)

  2.   By ΡΟΥΜΠΗ ΕΛΕΝΑ on Μαρ 21, 2013 | Reply

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΑΣΧΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ.

  3.   By ΤΣΕΡΤΟΥ ΜΑΡΙΑ on Μαρ 21, 2013 | Reply

    Η ψυχολογική βία των παιδιών υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει με το πέρασμα του χρόνου. Εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και κυρίως από ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Για παράδειγμα τους γονείς ή κάποιους συμμαθητές μας. Βέβαια, κατά την άποψή μου οι γονείς είναι εκείνοι που ασκούν ελάχιστη ψυχολογική βία στα παιδιά. Οι γονείς παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού γι’ αυτό και με τις συμβουλές τους διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του παιδιού ώστε εκείνο να μην “λυγίζει” σε διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν!!!!

  4.   By ΡΟΥΣΤΑ ΛΕΝΤΙΑΝΑ on Απρ 10, 2013 | Reply

    ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ Ο ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ! ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΑΝ Τ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙ <<ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΔΡΟΜΟ>>ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΑ!

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση