RSS Feed for This PostCurrent Article

Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα “μεγάλο” άνθρωπο!

Στις 27 Ιανουαρίου, ο αγαπητός Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είχε τα 257α γενέθλια του!

Ο Μότσαρτ είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής και αν κάποιος δει φωτογραφία του σίγουρα τον αναγνωρίζει!

Η μεγαλύτερη αδερφή του θεωρείται η έμπνευσή του για το ενδιαφέρον του στην μουσική. Στην ηλικία των πέντε μόλις ετών ο Αμαντέους συνέθετε μικρά κομμάτια ενώ αργότερα στα έξι του, κατέγραφε ο ίδιος τις συνθέσεις του. Εκείνη την περίοδο μόλις φάνηκαν τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα του παιδιού-θαύματος, ο πατέρας του και δάσκαλός του στο πιάνο εγκατέλειψε την σύνθεση.
Το πρώτο ταξίδι για συναυλίες του νεαρού Μότσαρτ τον οδήγησε τον Ιανουάριο ’62 στο Μόναχο. Ταξιδεύοντας για το Παρίσι, επισκέφτηκε για συναυλίες τη Φρανκφούρτη, το Μάιντζ, το Άαχεν και άλλες πόλεις ως προσκεκλημένος Γερμανών ηγεμόνων, φθάνοντας τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το ’82, όπου βρισκόταν στη Βιέννη, παντρεύτηκε με την Konstanze Weber, νεώτερη αδελφή της νεανικής αγάπης του Αλοΰσια. Τότε διορίστηκε επιτέλους ο Μότσαρτ ως αυλικός συνθέτης, αλλά οι εποχές είχαν αλλάξει λόγω του πολέμου με τους Τούρκους και η μουσική ζωή της Βιέννης βρισκόταν σε παρακμή.
Και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του Μότσαρτ ήταν καλλιτεχνικά και οικονομικά επιτυχημένα.
Το καλοκαίρι του 1791 ο Μότσαρτ υπήρξε άρρωστος και αργότερα τον Δεκέμβρη η κατάστασή του χειροτέρεψε. Έτσι οδηγήθηκε στο θάνατο. Το Requiem, μία παραγγελία του κόμητα Φ. Βάλζεγκ-Στούπαχ, έμεινε ημιτελές, το οποίο ανέλαβαν να το ολοκληρώσουν ο J. Eybler και ο F. X. Suessmayer.

Μερικά έργα του είναι:
(Όπερες)
-Οι Γάμοι του Φίγκαρο
-Ο Μαγικός Αυλός
(Συμφωνίες)
-Αρ.35 σε Ρε μείζονα, Κ385 “Haffner”
-Αρ.36 σε Ντο μείζονα, Κ425 “Linz”
Και άλλα πολλά!…

Η ζωή του λέει τόσα πολλά που σε ένα κείμενο δεν χωράνε…!

Trackback URL



  1. 1 Comment(s)

  2.   By ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ on Απρ 10, 2013 | Reply

    Όπως και εσύ και εγώ ακούω λίγο κλασσική μουσική και Μότσαρτ, Μπαχ, Μπετόβεν. Ούτως ή άλλως έχω ξεκινήσει να παίζω κλασσική κιθάρα εδώ και 3 χρόνια. Με συναρπάζει αυτή η μουσική επειδή συνδυάζει δυναμική, συναίσθημα και πολύ ωραίο ήχο.

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση