RSS Feed for This PostCurrent Article

Η θυσία των Καλαβρύτων

Το σταματημένο ρολόι της εκκλησίας στα Καλάβρυτα δείχνει 14:34 – ώρα κατά την οποία μένει σταματημένο μέχρι σήμερα για να θυμίζει πάντα την μεγάλη σφαγή που έκαναν οι Γερμανοί 64 χρόνια πριν σκοτώνοντας συνολικά 1.100 άτομα, ως αντίποινα στην εκτέλεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ 77 Γερμανών στρατιωτών λίγες μέρες νωρίτερα. Τα Γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Η σφαγή των Καλαβρύτων θεωρείται ως το βαρύτερο πολεμικό έγκλημα που έγινε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.

Κλείδωσαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 14 στο σχολείο και διέταξαν όλους τους άντρες από 14 και πάνω να παρουσιαστούν έξω από το χωριό, όπου τους εκτέλεσαν. Οι γυναίκες και τα παιδία κατάφεραν να αποδράσουν απ’ το ενώ το χωριό φλεγόταν. Την επόμενη μέρα οι στρατιώτες των ναζί έκαψαν το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ένα σύμβολο της επανάστασης του ’21 για την Ελλάδα.

Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα αναγνωρίστηκε και από τις 2 εμπόλεμες πλευρές, Έλληνες και Γερμανούς. Οι Γερμανοί όμως αδιαφόρησαν και δεν φρόντισαν να αποκαταστήσουν τους απόγονους των θυμάτων και τις υλικές ζημιές που έκαναν στα Καλάβρυτα αλλά και στις γύρω περιοχές.

Η θυσία των Καλαβρύτων αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. 64 χρόνια πέρασαν κι όμως το καντήλι του καημού και του πόνου καίει ακόμα.

Δείτε επίσης Η σφαγή των Καλαβρύτων (wikipedia)

Trackback URL



Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση