Author Archive

Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα «μεγάλο» άνθρωπο! »

Στις 27 Ιανουαρίου, ο αγαπητός Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είχε τα 257α γενέθλια του!

Ο Μότσαρτ είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής και αν κάποιος δει φωτογραφία του σίγουρα τον αναγνωρίζει!

Η μεγαλύτερη αδερφή του θεωρείται η έμπνευσή του για το ενδιαφέρον του στην μουσική. Στην ηλικία των πέντε μόλις ετών ο Αμαντέους συνέθετε μικρά κομμάτια ενώ αργότερα στα έξι του, κατέγραφε ο ίδιος τις συνθέσεις του. Εκείνη την περίοδο μόλις φάνηκαν τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα του παιδιού-θαύματος, ο πατέρας του και δάσκαλός του στο πιάνο εγκατέλειψε την σύνθεση.
Το πρώτο ταξίδι για συναυλίες του νεαρού Μότσαρτ τον οδήγησε τον Ιανουάριο ’62 στο Μόναχο. Ταξιδεύοντας για το Παρίσι, επισκέφτηκε για συναυλίες τη Φρανκφούρτη, το Μάιντζ, το Άαχεν και άλλες πόλεις ως προσκεκλημένος Γερμανών ηγεμόνων, φθάνοντας τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το ’82, όπου βρισκόταν στη Βιέννη, παντρεύτηκε με την Konstanze Weber, νεώτερη αδελφή της νεανικής αγάπης του Αλοΰσια. Τότε διορίστηκε επιτέλους ο Μότσαρτ ως αυλικός συνθέτης, αλλά οι εποχές είχαν αλλάξει λόγω του πολέμου με τους Τούρκους και η μουσική ζωή της Βιέννης βρισκόταν σε παρακμή.
Και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του Μότσαρτ ήταν καλλιτεχνικά και οικονομικά επιτυχημένα.
Το καλοκαίρι του 1791 ο Μότσαρτ υπήρξε άρρωστος και αργότερα τον Δεκέμβρη η κατάστασή του χειροτέρεψε. Έτσι οδηγήθηκε στο θάνατο. Το Requiem, μία παραγγελία του κόμητα Φ. Βάλζεγκ-Στούπαχ, έμεινε ημιτελές, το οποίο ανέλαβαν να το ολοκληρώσουν ο J. Eybler και ο F. X. Suessmayer.

Μερικά έργα του είναι:
(Όπερες)
-Οι Γάμοι του Φίγκαρο
-Ο Μαγικός Αυλός
(Συμφωνίες)
-Αρ.35 σε Ρε μείζονα, Κ385 «Haffner»
-Αρ.36 σε Ντο μείζονα, Κ425 «Linz»
Και άλλα πολλά!…

Η ζωή του λέει τόσα πολλά που σε ένα κείμενο δεν χωράνε…!

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. »

Mάλλον τα φαινόμενα απατούν! Ένας θα πει ο καλύτερος του ανθρώπου είναι ο σκύλος, άλλος θα πει είναι ο υπολογιστής τη σήμερον ημέρα. Κάποιοι άλλοι το βλέπουν από διαφορετική γωνία…

Ένα βιβλίο είναι αυτό που θα σου κρατήσει συντροφιά σε μια στιγμή μοναξιάς ή απογοήτευσης, όταν θα θες ένα όνειρο να πραγματοποιηθεί ή όταν εύχεσαι για ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που θα σου συμπαρασταθεί. Μέσα από ένα βιβλίο παίρνεις κουράγιο από τις ελπίδες των ηρώων και βλέπεις πως κι εσύ μπορείς να τα καταφέρεις ακόμα κι αν αυτό που επιθυμείς είναι αδύνατο. Είμαστε ακόμα σε μικρή ηλικία, δεν έχουμε φτάσει ούτε στο δεύτερο σκαλοπάτι της ζωής μας και τις ελπίδες εκτός από άλλους πιθανούς παράγοντες, τις παίρνουμε και μέσα από τις φανταστικές και μη ιστορίες που τα βιβλία έχουν να μας πουν.

Μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με κάποιον από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και να γίνεται καλοί ‘φίλοι’, να τον νιώθεις και να σε νιώθει. Έτσι συμπάσχεις, μαθαίνεις να νιώθεις. Κάποια βιβλία λένε στην αρχή «Βασισμένο σε αληθινή ιστορία» ή κάτι παρόμοιο που σε κάνει να θες να πας στην τελευταία σελίδα και να δεις αν αυτή η ιστορία είχε καλό τέλος για κάποιους ανθρώπους. Και όταν τελικά διαβάζεις κάτι που σε κάνει να χαμογελάς, νιώθεις ευχαρίστηση και ανακούφιση.

Kάτι που ειλικρινά μου κάνει εντύπωση είναι ότι βρίσκεσαι για παράδειγμα σε μια κατάσταση που βαριέσαι και δεν έχεις τι να κάνεις. Αν πάρεις ένα βιβλίο στο χέρι σου και αρχίσεις να διαβάζεις σε μια τυχαία σελίδα, μετά κολλάς και δεν το αφήνεις! Μαγεία…! Πώς σε κάνει να θες να τελειώσεις έστω και το ένα αυτό κεφάλαιο;!

Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία που ταιριάζουν στο γούστο του καθενός. Γι’αυτό κάθε άνθρωπος μικρός και μεγάλος έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τον ‘καλύτερό του φίλο’!

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων