Ενδοοικογενειακή Βία / Σχολικός Εκφοβισμός

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας παρακολούθησαν μια εξαιρετική εκδήλωση την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014. Η συγγραφέας Βεατρίκη Μαγρίζου καθήλωσε τους παρισταμένους διαβάζοντας διήγημα της με θέμα τις έμφυλες σχέσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Στη συνέχεια η ψυχολόγος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, κ. Χάϊδω Ιωαννίδου, προσέγγισε επιστημονικά το ίδιο θέμα και μίλησε για τη σημασία του να έρχονται στο δημόσιο λόγο όσα είθισται να κρύβονται ως «οικογενειακά μυστικά» προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της σιωπής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Μια ακόμη τέλεια μέρα» που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου, με την καθοδήγηση της φιλολόγου Ευφροσύνης Βάγγου και με θέμα τη σχολική βία και τις συνέπειές της στα θύματά της.
(δείτε την ταινία στο https://www.youtube.com/watch?v=WwEpr0U592k).

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το κιθαριστικό σύνολο του σχολείου υπό τη διδασκαλία της Βασιλικής Παπαδημητρίου

Η εκδήλωση αποτέλεσε κορύφωση της δράσης που οργάνωσε η φιλόλογος κ. Ιωάννα Γιαννακοπούλου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στην ενότητα Φύλο και Λογοτεχνία. Προηγήθηκε εργαστήριο με εφαλτήριο κείμενα της Βεατρίκης Μαγρίζου που πραγματεύονται τις έμφυλες σχέσεις. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της συγγραφέα και τριών εκπροσώπων του Κέντρου Γυναικών, της ψυχολόγου Χάιδως Ιωαννίδου, της κοινωνικής λειτουργού Μάρθας Μπενέκη και της κοινωνιολόγου Βασιλική Αγρογιάννη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, το ρόλο των κοινωνικών φύλων, τη σχέση της δημιουργικής γραφής με τα βιώματα.

Σχετικά με Ντερέκας Γιώργος

Καθηγητής Πληροφορικής στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

3 Responses to Ενδοοικογενειακή Βία / Σχολικός Εκφοβισμός

  1. μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για όλους τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητες του σχολειου μας!!!

  2. Ο/Η ΝΗΜΑΣ ΘΩΜΑΣ λέει:

    Η παρουσιαση για την ενδοσχολικη βια ηταν πολυ χρήσιμη για τους μαθητες και μαθητριες κυρίως της πρωτης ταξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *