Στο τρίτο τεύχος της γλώσσας,στη σελίδα 38 και στην καινούρια Ενότητα,συναντάμε τον Τσάρλι Τσάπλιν μέσα από ένα γράμμα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Πρόκειται για μια επιστολή σε ποιητική μορφή προς τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου, στην οποία ο ποιητής μιλάει για λογαριασμό όλων των φτωχών και κατατρεγμένων του κόσμου. Κεντρικό θέμα του ποιήματος είναι οι ευχαριστίες του ποιητή προς τον Τσάρλι Τσάπλιν για όσα του προσέφεραν οι ταινίες του και η παράκλησή του να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.Το ποίημα μπορείτε να το ακούσετε και από την υπέροχη φωνή του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού:
Ο σερ Τσαρλς Σπένσερ “Τσάρλι” Τσάπλιν γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό», ήταν Άγγλοςηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου. Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.Ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Σκηνές από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν :
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές του νομού Λακωνίας. Ο πατέρας του ήταν φτωχός και παρά τις προσπάθειες του να κερδίσει χρήματα, ποτέ δεν ήταν αρκετά για να συντηρήσει ολόκληρη την οικογένεια του. Έτσι, ο Νικηφόρος μετακόμισε στο σπίτι του θείου του, Νίκου Παντελεάκη, ο οποίος τον στήριξε οικονομικά στις πιο δύσκολες στιγμές του. Τα χρόνια που πέρασε ο Βρεττάκος στο κτήμα, απομονωμένος από τον υλικό πολιτισμό και κοντά στη φύση, έδρασαν καταλυτικά στον χαρακτήρα του αλλά και στην ποίησή του. Τελείωσε το δημοτικό στις Κροκεές το 1923 και γράφτηκε στο γυμνάσιο του Γυθείου. Μαζί με τον Βρεττάκο στο γυμνάσιο φοιτούσε και ο Γιάννης Ρίτσος.Ο Βρεττάκος προτάθηκε τέσσερις φορές για Νόμπελ Λογοτεχνία.Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου1967, ο Βρεττάκος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία .Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και εγκαταστάθηκε, από εκεί και πέρα, μόνιμα στην Αθήνα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 4 Αυγούστου 1991 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημόσια δαπάνη.
.
Ερωτήσεις για την επεξεργασία του κειμένου
Τι γνωρίζετε για τη ζωή και το έργο του Τσάρλι Τσάπλιν;
Ποιος είναι ο ποιητής που απευθύνει το γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν; Τι γνωρίζετε για το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα ποιητή;
Πώς αποκαλεί ο ποιητής τον Τσάρλι Τσάπλιν και γιατί;
Ποια εικόνα περνά από το μυαλό του ποιητή, καθώς θυμάται τον κινηματογράφο του χωριού του;
Διαβάζοντας το ποίημα αυτό καταλαβαίνετε ότι το γράμμα απευθύνεται στον Τσάρλι Τσάπλιν ή και σε κάποιους άλλους;
Γιατί ο ποιητής αποφάσισε να γράψει γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν και να τον κάνει ταχυδρόμο του;
Τι κάνει ο Τσάρλι Τσάπλιν για τους φτωχούς όλου του κόσμου; Τι τους προσφέρει;
Η Ελλάδα συμμετείχε με την Τάνια Τσανακλίδου το 1978 στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι “Τσάρλι Τσάπλιν” σε μουσική Σάκη Τσιλίκη και στίχους Γιάννη Ξανθούλη:
Τέλος,στο ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, να γράψεις και εσύ ένα γράμμα ή μια επιστολή σε μορφή ποιήματος προς τον αγαπημένο σου κινηματογραφικό ήρωα ή κινηματογραφική ηρωίδα.Να του αναφέρεις σημεία που ανέφερε και ο Βρεττάκος στο γράμμα ή ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελες να του-της μεταφέρεις και να του-της εκμυστηρευτείς.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή
Καλημέρα όλα καλά!
ok
Οκ
ok
οκ!!