ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ ΤΑΞΗ

Παρατηρήσεις και προτάσεις για την εκπαιδευτική καθημερινότητα στο σχολείο και ειδικά στην Στ΄τάξη

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Δεκ 201924

 

 

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινάει ακόμη και πριν από την 1η Δεκεμβρίου, ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Με κουλουράκια, αρωματικά κέικ και το παραδοσιακό σπίτι από μπισκότο τζίντζερ, τα παιδιά γράφουν γράμματα με ζάχαρη στον μικρό Χριστό και τα αφήνουν στο παράθυρο, ενώ τα πάντα γυρίζουν γύρω από το «Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο» (Advent), που αρχίζει να «μετράει» από την 1η Δεκεμβρίου, με κάθε μέρα να αντιστοιχεί σε ένα μικρό δώρο, κάποιο μήνυμα ή κάποια λιχουδιά για τους μικρούς Γερμανούς.

Στο τραπέζι σχεδόν κάθε γερμανικού σπιτιού θα βρει κανείς το «Στεφάνι των Χριστουγέννων» (Adventskranz), φτιαγμένο συνήθως από έλατο, με τέσσερα κεριά τα οποία ανάβουν σταδιακά τις τέσσερις Κυριακές πριν από την 25η Δεκεμβρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου κάνει την εμφάνισή του ο Krampus, για να «τιμωρήσει» τα άτακτα παιδιά, ενώ την επομένη, ο ‘Αγιος Νικόλαος, με τη μορφή που δίνουμε στον ‘Αγιο Βασίλη, έρχεται για να ανταμείψει εκείνα που φέρθηκαν καλά όλη τη χρονιά. Αν μάλιστα αφήσουν έξω από το σπίτι τους τα παπούτσια τους γεμάτα καρότα και άχυρα για να φάνε τα άλογα που μεταφέρουν το άρμα του, θα βρουν την επόμενη μέρα μήλα, καρύδια και ζαχαρωτά.

Το έθιμο στην Γερμανία απαιτεί τα δώρα να ανταλλάσσονται την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Παλαιότερα, οι γονείς κλείδωναν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, όπου βρισκόταν το στολισμένο δέντρο με τα δώρα, και τα μεσάνυχτα ξυπνούσαν τα παιδιά που βρίσκονταν μπροστά στην γιορτινή έκπληξη που περίμεναν όλη τη χρονιά.

Πόλος έλξης για τους Γερμανούς καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι η Χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά (Chistkindlmarkt), όπου μπορεί κανείς να βρει στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, παιχνίδια, αλλά και το παραδοσιακό ζεστό κρασί, αρωματισμένο από βότανα και μπαχαρικά, υπό τον ήχο των παραδοσιακών τραγουδιών της γιορτής.

Τέτοιες αγορές στήνονται πλέον παντού στην Γερμανία και σφύζουν από ζωή, ακόμη και αν η θερμοκρασία πέσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η πιο φημισμένη τέτοια αγορά είναι αυτή της Δρέσδης, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Το γιορτινό τραπέζι της 25ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνει χήνα γεμιστή με μήλο, λουκάνικο και πατάτες και κέικ με σταφίδες (Stollen), ενώ η επομένη των Χριστουγέννων θεωρείται μια μέρα για περισσότερη ησυχία, για οικογενειακές βόλτες και για ξεκούραση από την ένταση των ημερών.

Στις 6 Ιανουαρίου- Ημέρα των Τριών Βασιλιάδων (Μάγων, στη δική μας παράδοση) που επισκέφθηκαν τον μικρό Χριστό στη φάτνη- σε πολλές περιοχές της Γερμανίας τα μικρά αγόρια ντύνονται όπως εκείνοι και μεταφέροντας ένα αστέρι, γυρνούν στους δρόμους και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Εκείνη τη μέρα το δέντρο και τα στολίδια αποσύρονται για να περιμένουν μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα στη Γερμανία    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων