Feed
Άρθρα
Σχόλια

doublerainbow

Τα ουράνια τόξα αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που εμφανίζεται στον ουρανό μετά τη βροχή, καθώς λωρίδες χρωμάτων… διασχίζουν το απέραντο γαλάζιο σε ημικυκλικό σχήμα. Κι αν η θέα ενός ουράνιου τόξου είναι για μερικούς μόνο τυχερούς, φανταστείτε τι γίνεται όταν κάποιος δει ένα διπλό ουράνιο τόξο στον ουρανό! Οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες αν και εξαιρετικά όμορφες, καθώς τα «δίδυμα» ουράνια τόξα έχουν την ομορφιά εις διπλούν! Βέβαια, το δεύτερο δεν είναι και τόσο ευδιάκριτο αλλά το οπτικό αποτέλεσμα δεν παύει να είναι απλώς μαγικό.

To εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι πιο φωτεινό, γι αυτό και ονομάζεται πρωτεύον ουράνιο τόξο. Τα χρώματα είναι αντίθετα στα δυο ουράνια τόξα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε το ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου.

Οι δύο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε δυο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος.

1 σχόλιο προς “Διπλό ουράνιο τόξο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων