Feed
Άρθρα
Σχόλια

Το γραφένιο έχει χαρακτηριστεί ως το λεπτότερο, σκληρότερο και ισχυρότερο υλικό στον κόσμο από το 2004 που βρέθηκε. Αλλά τώρα οι επιστήμονες έκαναν μια νέα ανακάλυψη, ότι το θαυματουργό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσταξη του αλκοόλ.

Μια δημοσίευση στο περιοδικό Science πριν λίγες μέρες ανέφερε ότι μεμβράνες με βάση το οξείδιο του γραφένιου είναι αδιαπέραστες από κάθε αέριο και από τα περισσότερα υγρά, εκτός από το νερό. Αυτά είναι όλα ωραία και καλά, αλλά ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα ακόμη πείραμα:

«Για παιχνίδι σφραγίσαμε ένα μπουκάλι βότκα με τις μεμβράνες από οξείδιο του γραφένιου και διαπιστώσαμε ότι το εμφιαλωμένο ποτό γινόταν ολοένα πιο δυνατό με το χρόνο,” λέει ένας φυσικός από το Μάντσεστερ, ο Δρ Rahul Nair. «Κανείς από μας δεν πίνει βότκας, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να κάνουμε το πείραμα.”

Το γραφένιο αποτελείται από φύλλα άνθρακα με πάχος ένα μόνο άτομο και συνδεδεμένα μαζί έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα μοτίβο σαν κηρήθρα. Θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την ανάπτυξη ενός αριθμού φουτουριστικών προϊόντων, από λεπτά κινητά τηλέφωνα και λεπτές οθόνες φωτισμού, έως την επόμενη γενιά άκρως ελαφρών αεροσκαφών. Από μόνο του, το γεγονός ότι το γραφένιο είναι διαπερατά από το νερό, αλλά όχι από άλλες ουσίες έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες.

“Το αέριο ήλιο είναι δύσκολο να σταματήσει,” δήλωσε ο Andre Geim, ένας καθηγητής της φυσικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. “Αργά – αργά διαρρέει ακόμα και μέσα από γυαλί πάχους ενός χιλιοστού, αλλά οι εξαιρετικά λεπτές ταινίες από γραφένιο το μπλοκάρουν εντελώς. Ταυτόχρονα, το νερό εξατμίζεται μέσω αυτού του υλικού ανεμπόδιστα. Αυτά τα υλικά δεν μπορούν να συμπεριφέρονται πιο παράξενα από όσο είναι. Μπορούμε μάλιστα να αναρωτηθούμε τι άλλο έχει να μας παρουσιάσει ακόμα αυτό το γραφένιο; “

Ο Nair προσφέρει την εξής εξήγηση για τις περίεργες και παράξενες  ιδιότητες ου γραφενίου:

“Τα φύλλα από οξείδιο του γραφενίου οργανώνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε μεταξύ τους να υπάρχει χώρος ακριβώς για ένα στρώμα μορίων του νερού. Αυτά τα τελευταία οργανώνονται σε φύλλα πάγου με πάχος ένα μόριο που γλιστρούν στην επιφάνεια του γραφένιου με σχεδόν καμία τριβή. Τι άλλο μυστικό άραγε κρατάει το γραφένιο για μας;”

Ιδιότητες του γραφένιου

Είναι πολύ λεπτό, διαφανές και άγει τον ηλεκτρισμό καλύτερα και από το χαλκό. Επίσης, είναι καλός αγωγός της θερμότητας που ξεπερνά όλα τα άλλα γνωστά υλικά. Είναι περίπου 100 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι.

Οι ασυνήθιστες ηλεκτρονικές, μηχανικές και χημικές ιδιότητες του γραφενίου σε μοριακό επίπεδο υπόσχονται πολυάριθμες εφαρμογές.

Πηγή: physics4u

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων