Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ίσως ανακαλύφτηκε άγνωστο στοιχειώδες σωματίδιο ή άγνωστη θεμελιώδης δύναμη!

Στον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron εντοπίστηκαν στοιχεία που ενδεχομένως να αλλάζουν τα δεδομένα της Φυσικής!

Ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άγνωστου έως σήμερα στοιχειώδους σωματιδίου ή ακόμα και για την ύπαρξη μιας άγνωστης θεμελιώδους δύναμης της Φυσικής, πιστεύουν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν ερευνητές του αμερικανικού επιταχυντή σωματιδίων Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, στο Σικάγο. Οι ενδείξεις προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από συγκρούσεις σωματιδίων στον επιταχυντή, ο οποίος είναι ο μεγάλος «ανταγωνιστής» του επιταχυντή LHC, στο ευρωπαϊκό πυρηνικό εργαστήριο CERN.

Στην περίπτωση που οι υποψίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα θριαμβευτικό «κύκνειο άσμα» του συγκεκριμένου επιταχυντή, ο οποίος πρόκειται να «βγει στη σύνταξη» το φθινόπωρο λόγω έλλειψης χρημάτων. «Αν αποδειχτεί πραγματική, θα αποδειχτεί η σημαντικότερη ανακάλυψη στη Φυσική εδώ και μισό αιώνα», δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός Κρίστοφερ Χιλ, του Fermilab.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πιθανή εξήγηση για την παρατηρούμενη «ανωμαλία» στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, είναι ότι αυτή αποτελεί ένδειξη για μια νέα και απροσδόκητη εκδοχή του λεγόμενου μποζονίου του Χιγκς. Το μποζόνιο του Χιγκς είναι το μόνο στοιχειώδες σωματίδιο που περιγράφει το Καθιερωμένο Πρότυπο (το θεωρητικό μοντέλο που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους δυνάμεις) που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί – ο εντοπισμός του είναι από τους βασικούς σκοπούς του LHC. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο, το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που «χαρίζει» στα άλλα στοιχειώδη σωματίδια τη μάζα τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μια εναλλακτική –και ακόμα πιο φιλόδοξη– ερμηνεία της ανωμαλίας που παρατηρήθηκε στα στοιχεία των μετρήσεων, είναι ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη μιας νέας θεμελιώδους δύναμης της Φυσικής (οι δυνάμεις στις οποίες υπόκεινται όλα τα φυσικά φαινόμενα). Μέχρι στιγμής είναι γνωστές τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις: η βαρυτική, η ηλεκτρομαγνητική, η ασθενής πυρηνική και η ισχυρή πυρηνική δύναμη. Μια άλλη εν δυνάμει πιθανή εκδοχή είναι ότι οι ερευνητές εντόπισαν κάτι που δεν είναι σε θέση ούτε καν να ερμηνεύσουν! Τέλος, υπάρχει και μια πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 0,25%, όπως αναφέρουν οι ειδικοί) οι ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό στατιστικό σφάλμα.

Οι φυσικοί παρατήρησαν σε εκατοντάδες συγκρούσεις σωματιδίων να παράγονται δύο «πίδακες» ελαφρών σωματιδίων σαν τα ηλεκτρόνια, καθώς και ένα βαρύ μποζόνιο W (ένα στοιχειώδες σωματίδιο). Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η συνολική ενέργεια των παραγόμενων σωματιδίων ήταν πάντα περίπου 144 δισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ, μια ένδειξη ότι προέρχονταν από ένα άγνωστο σωματίδιο με αυτή ακριβώς την μάζα – ενέργεια (συγκριτικά, ένα πρωτόνιο «ζυγίζει» περίπου ένα δισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ). Αυτή η μάζα – ενέργεια δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς, όπως τουλάχιστον προβλέπεται θεωρητικά από το Καθιερωμένο Πρότυπο, γιατί το μποζόνιο αυτό προβλέπεται να παράγει βαρύτερα υποατομικά σωματίδια, κυρίως κουάρκ. Επιπλέον, ο ρυθμός παραγωγής αυτών των μυστηριωδών σωματιδίων είναι 300 φορές μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο ρυθμό παραγωγής των σωματιδίων του Χιγκς.

Έτσι, δεν αποκλείεται οι επιστήμονες του Fermilab να έχουν «πέσει» πάνω σε κάτι τελείως νέο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου, Τζιοβάνι Πούντσι, «είναι κάτι τόσο νέο, τόσο εκπληκτικό, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε καλά καλά εμείς οι ίδιοι. Γι αυτό αποφασίσαμε να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο». Ήδη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιοποιήσει μια πρώτη σχετική επιστημονική εργασία, που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν επίσημα στο έγκριτο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters».

Πηγή: agelioforos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων