Το εξωτερικό τιμά Έλληνες λογοτέχνες

Το  Λονδίνο τίμησε το έργο του Ελύτη, η Βιέννη τίμησε τον Καζαντζάκη με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του και  η  Αλεξάνδρεια τον Καβάφη!

Οδυσσ'εας Ελύτης
Οδυσσέας Ελύτης

Στο αμφιθέατρο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη με τον τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» με στίχους του νομπελίστα ποιητή και μουσική του Γιώργου Κουρουπού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ομώνυμη πεντάγλωσση έκδοση ανθολογίας στίχων του Οδ. Ελύτη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ σε έντυπη και ηχητική   μορφή(CD).

Στίχους απήγγειλαν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ, ενώ συμμετείχαν ο βαρύτο

Τάσης Χριστογιάννης και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, και αποτέλεσε ευκαιρία να μυηθεί το βρετανικό κοινό στην ελληνική ποίηση με όχημα τη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Νίκος Καζαντζάκης
Νίκος Καζαντζάκης

Μία πολυδιάστατη προσέγγιση της προσωπικότητας και του έργου του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του, έχει ως στόχο του το μεγάλο τριήμερο αφιέρωμα που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Οκτώβρη στη Βιέννη με πρωτοβουλία του γνωστού Έλληνα πιανίστα Χρήστου Μάραντου, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλειά του.

Στόχος του αφιερώματος είναι η γνωριμία στο αυστριακό κοινό, του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από πολλές και διαφορετικές πτυχές της τέχνης, τον κινηματογράφο και την μουσική, μέχρι τις διαλέξεις, τις δημόσιες συζητήσεις και αφηγήσεις, που θα προσπαθήσουν μία πολυδιάστατη προσέγγιση της φιλοσοφίας του.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ταινιοθήκη Αυστρίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, τις «Διαλέξεις Βιέννης», τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με μεγάλη εκδήλωση στον κεντρικό κινηματογράφο της Βιέννης Metro, έδρα της Ταινιοθήκης Αυστρίας, με θέμα την ιστορική επιγραφή στον τάφο του κορυφαίου συγγραφέα «Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι ελεύθερος».

Κων/νος Καβάφης
Κων/νος Καβάφης

Τα φετινά Καβάφεια κορυφώθηκαν στο διήμερο λογοτεχνικό συμπόσιο (13-15/10) που διοργάνωσε το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην Αλεξάνδρεια, με θέμα τον «Καβάφη στον 21ο αιώνα» και πλαισιώθηκαν από παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα Διεθνή Βραβεία Καβάφη 2017 απονεμήθηκαν φέτος σε δύο Αιγύπτιους λογοτέχνες, τον ποιητή Μοχάμεντ Αλ Σαχάουι και τον αριστερό διανοούμενο πεζογράφο Σονάλα Ιμπραήμ, ο οποίος, παραλαμβάνοντας το βραβείο σε ειδική τελετή στην Όπερα της Αλεξάνδρειας, αναφέρθηκε σε κρατούμενους της Αιγύπτου, ευχόμενος την απελευθέρωση τους.

Το συμπόσιο για τον Καβάφη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, τη σαγηνευτική Κορνίς. Αν κάτι επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές είναι πως ο Καβάφης είναι ό,τι ο κάθε αναγνώστης θέλει να είναι στα ποιήματά του. Γι’ αυτό και είναι σύγχρονος.

Πηγές: tovima.gr, alfavita.gr