Μάρτης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης!

Ένας όχι ιδιαίτερα βαρύς Χειμώνας αναχωρεί και η Άνοιξη έρχεται να ζωγραφίσει με τα ποικίλα χρώματά της  τη φύση.

Άνοιξη

Όλοι την περιμένουμε, καθώς πιστεύουμε ότι θα ζωγραφίσει και τη διάθεσή μας ∙ θα την κάνει πολύχρωμη, χαρούμενη, αισιόδοξη.

Ο Μάρτης σύμφωνα με το  Ρωμαϊκό ημερολόγιο  ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος προς τιμή του θεού Mars- που αργότερα ταυτίστηκε με τον θεό Άρη-  από τους ιδρυτές της Ρώμης , Ρώμο και Ρωμύλο (σύμφωνα με το θρύλο,  ο Mars  ήταν πατέρας τους).

Mars

Η αντιστοιχία του με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο είναι  κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο με  τον 8ο μήνα, τον Ανθεστηριώνα και κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο με τον ένατο , τον Ελαφηβολιώνα.

Σύμφωνα με τον λαογράφο, Νικόλαο Πολίτη, «ο Μάρτης έχει δύο γυναίκες ∙   μια καλή ανοιχτόκαρδη και γελαστή και μια σκουντουφλιάρα και θυμώδισσα που πάντα κλαίει. Κι όταν πάει στη γελαστή γίνεται και ο καιρός γελαστός κι όταν πάει στην σκουντυφλιάρα ο καιρός χαλάει».  Άστατος μήνας!

Μαρτάκια

Ήδη από χθες η παράδοση προστάζει – τα παιδιά κυρίως- να βάλουν τα πρώτα χρώματα πάνω τους! Να βάλουν το «μάρτη», το βραχιολάκι που είναι φτιαγμένο από  άσπρη και  κόκκινη κλωστή, ώστε να προστατευθούν από τον ήλιο. Το βγάζουν στο τέλος του μήνα και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή πάνω σε δέντρα , όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα υγιή χελιδόνια και άλλα πουλιά μεταναστεύουν και ασθενή. Η παράδοση λέει ότι ειδικά το ασθενές χελιδόνι ,εάν δει κόκκινο χρώμα, το αποφεύγει και δεν πλησιάζει, αντιθέτως το υγιές χελιδόνι μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστίτσα που την βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δένδρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα και να κλωσήσει τα υγιή αυγά του.

Το έθιμο του «μάρτη» είναι  παλιό και  το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες. Έχει τις ρίζες του  στην αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν την Κρόκη στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Η Κρόκη ήταν ένα σύμπλεγμα κόκκινης και λευκής κλωστής ή υφάσματος που το φορούσαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης  γνωστής ως κρόκωσις, από τον μυθικό  Κρόκωνα, τον πρώτο κάτοικο της περιοχής.

Καλό μήνα σε όλους!