Μια… συνάντηση κορυφαίων τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στο Κινηματοθέατρο Αστόρια

Μια «συνάντηση κορυφαίων» τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στο Κινηματοθέατρο Αστόρια , στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Τριλογίας Μουσικός Οκτώβρης!

Ο Καζαντζάκης συναντά  τον Χατζιδάκι με την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Σμαραγδή.

«Βραδιάζει πάλι απόψε στο Μεγάλο Κάστρο» ήταν ο τίτλος της βραδιάς αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη.

 

Όσοι παραβρεθήκαμε, αφήσαμε τη μουσική μα και την αφήγηση αποσπασμάτων από το έργο του Καζαντζάκη να μας ταξιδέψουν μαγικά.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης το έδωσε ο ίδιος ο Σμαραγδής που μίλησε με βαθιά αγάπη για τον τόπο του , έναν τόπο που ποτέ δεν ξεχνά και πάντα τιμά!

https://youtu.be/Syi5o69Y7OM

  • Στο πρώτο μέρος ακούσαμε τραγούδια από το μουσικό έργο των Κ. και Μ. Μουντάκη  με την συγκλονιστική και γνήσια – χωρίς επιτήδευση- αφήγηση του Κ. Μουδάτσου.

 

 

  • Στο δεύτερο μέρος  έσμιξε το έργο των δυο μεγάλων προσωπικοτήτων: Νίκος Καζαντζάκης και Μάνος Χατζιδάκις .  Ακούστηκαν τραγούδια από το άλμπουμ του Μ. Χατζιδάκι ‘Καπετάν Μιχάλης» που γράφτηκαν για την ομώνυμη παράσταση  που ανέβασε ο Μάνος Κατράκης.

Ο Χ. Γαργανουράκης  και η Λ. Αθανασοπούλου εξαιρετικοί.

Υπέροχη βραδιά που μας δίνει το έναυσμα να θυμηθούμε εκείνο το άλμπουμ του Χατζιδάκι .

Το καλοκαίρι του 1966 από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη ανέβηκε η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος νου Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Αν κρίνουμε από τη διάρκεια των παραστάσεων (30 Ιουλίου έως 10 Δεκεμβρίου 1966) μα και τις αυστηρές κριτικές , δεν ήταν ιδιαίτερα εμπορική παράσταση.

Πάλλης Κατράκης
Καπετάν Πολυξίγκης (Βύρων Πάλλης), Καπετάν Μιχάλης (Μάνος Κατράκης) Πηγή: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

προγραμμα παραστασης2

 

 

 

Ωστόσο, ο «Καπετάν Μιχάλης» [Columbia/ EMI, 1966] είναι ένας αγαπημένος δίσκος του Μάνου Χατζιδάκι. Τραγούδια όπως «Η Κρασογιώργαινα», το «Πού είναι ο Θεός» και το «Κυρά μου Αμπελιώτισσα», (τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός και  αργότερα τα ακούσαμε από  τη Φλέρυ Νταντωνάκη)  παρασύρουν και σήμερα με τις μελωδίες τους.

 

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Studio Alfa, στα Μελίσσια, στο διάστημα 10-19/7/1966.

Κοιτάζοντας το μέσα μέρος του εξωφύλλου πληροφορούμαστε πως οι…

  • «στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του Ν. Καζαντζάκη που περιέχονται στο βιβλίο του ‘Καπετάν Μιχάλης’» και πως
  • «την επιλογή και σύνθεση σε επτά ενότητες έκαμε ο Γεράσιμος Σταύρου».

Το άλμπουμ περιέχει επτά τραγούδια : «Όμορφη πούναι η Κρήτη», «Δεν ήταν νησί», «Κυρά μου Αμπελιώτισσα», «Η Κρασογιώργαινα», «Μεγαλοβδόμαδο», «Βαριά απόψε η νύχτα», «Πού είναι ο Θεός» και τέσσερα ορχηστρικά «Εισαγωγή», «Μουσική για την Εμινέ», «Κερκέζικο», «Η σφαγή».

 

Χατζιδακις Κατρακης Ρωμανος

Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις πίσω του ο Γιώργος Ρωμανός και δίπλα του ο Μάνος Κατράκης

 

Πηγή: http://www.lifo.gr