Η αξιοποίηση της δομημένης διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Α΄ Γυμνασίου
Γνωστικό Αντικείμενο: Νεοελληνική Γλώσσα
Τάξη: Α΄ Γυμνασίου (στην οποία υπάρχουν μαθητές με ΔΑΦ)
Εκπαιδευτικό πλαίσιο: Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο
Ενότητα 4η σχολικού βιβλίου: Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου
Διάρκεια: 45’
Σκοπός: Να αντιλαμβάνεται ο μαθητής τις έννοιες της διατροφής και της υγιεινής διατροφής
Στόχοι: Να συνδέει την εικόνα με το λεξιλόγιο της διατροφής
Να αντιλαμβάνεται, να διαβάζει και να γράφει το σχετικό λεξιλόγιο με τη διατροφή
Ανάπτυξη εφαρμογής
Φάση 1η: Η αίθουσα πρέπει να οργανωμένη από πριν ώστε το θρανίο, η καρέκλα και τα υλικά που απαιτούνται για την παρέμβαση να είναι ευδιάκριτα.
Φάση 2η: Ο εκπαιδευτικός βρίσκει το σχετικό οπτικό υλικό με τη διατροφή από το διαδίκτυο και δημιουργεί πλαστικοποιημένες κάρτες για τον φάκελο TEACCH.
Φάση 3η: Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει στον μαθητή τα βήματα των δύο δραστηριοτήτων με οπτικοποιημένο πρόγραμμα. Οι οδηγίες είναι απλές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του μαθητή.
Φάση 4η: Στην αρχή της πρώτης δραστηριότητας ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει με απλό τρόπο (χρήση εικόνων) το 1ο κείμενο της 4ης ενότητας (Είμαστε ό,τι τρώμε).
Φάση 5η: Αφού ο εκπαιδευτικός έχει δημιουργήσει τον φάκελο TEACCH, στην αριστερή πλευρά υπάρχουν κάρτες με φωτογραφίες τροφίμων και κάτω από κάθε κάρτα υπάρχουν οι ονομασίες τους. Στη δεξιά πλευρά αφού υπάρχουν ίδιες κάρτες, ο μαθητής καλείται να γράψει κάτω από την κάθε κάρτα την ονομασία που απεικονίζεται.
Φάση 6η: Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει με τον ίδιο τρόπο το 3ο κείμενο της ίδιας ενότητας (Η μεσογειακή διατροφή).
Φάση 7η: Ο εκπαιδευτικός αφού έχει συμπληρώσει τον φάκελο TEACCH, στα αριστερά υπάρχουν κάρτες στις οποίες απεικονίζονται τρόφιμα υγιεινής διατροφής και από κάτω βρίσκεται η ονομασία τους. Στα δεξιά υπάρχει μια φωτογραφία ενός πρωινού. Ο μαθητής πρέπει να βρει ποια είναι τα τρόφιμα υγιεινής διατροφής και να γράψει την ονομασία τους (τα συγκεκριμένα τρόφιμα βρίσκονται και στα αριστερά του φακέλου).