Το τετράδιό μου

Σημειώσεις μιας φιλολόγου ειδικής αγωγής

Όταν η ανάγνωση γίνεται παιχνιδάκι

Φεβ 20235

LVDYC6VR242VUDYTWXZRBKSVHI

Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να βοηθήσουν τους μαθητές που αγωνίζονται με την ανάγνωση στην τάξη;

  • Προτείνετε τα ηχητικά βιβλία (audiobooks) ή εντοπίστε έναν ενήλικα πρόθυμο να διαβάσει το βιβλίο που έχει ανατεθεί στον μαθητή. Διαβάστε μαζί με την έκδοση του ηχητικού βιβλίου.
  • Προτείνετε τη χρήση βοηθητικών τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή που διαβάζουν το υλικό δυνατά στον μαθητή. Το Kindle, το iPad ή το tablet είναι χρήσιμα.
  • Εάν το βιβλίο/το περιεχόμενο έχει μετατραπεί σε ταινία προτείνετε στον μαθητή να το παρακολουθήσει.
  • Προσφέρετε επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσετε τις εργασίες ανάγνωσης. Οι αναγνώστες με δυσλεξία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν το υλικό που τους έχει ανατεθεί.
  • Προτείνετε την ανάγνωση βιβλίων με μεγαλύτερες γραμματοσειρές. Οι εκδόσεις με σκληρό εξώφυλλο από τη βιβλιοθήκη είναι οπτικά ευκολότερες και οι E-readers προσφέρουν τη δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους γραμματοσειράς επίσης.
  • Προτείνετε τα graphic novels. Τα εικονογραφημένα μυθιστορήματα παρέχουν στους αναγνώστες που αγωνίζονται έναν τρόπο να ενισχύσουν το λεξιλόγιό τους, να χτίσουν την αναγνωστική τους εμπιστοσύνη και να τονώσουν την εκτίμησή τους για την ιστορία.

 

Σχετικές ιστοσελίδες:

Δωρεάν Audio Books

https://www.ebooks4greeks.gr/vivlia-pou-akougontai-audiobooks

 

Με ένα “κλικ” το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας αρχίζει

Πηγή

https://dyslexia.yale.edu/resources/educators/instruction/kids-cant-wait-strategies-to-support-struggling-readers/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, Συμβουλές - Ιδέες| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όταν η ανάγνωση γίνεται παιχνιδάκι    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είμαι

Ονομάζομαι Μάρθα Πολυστηριάδου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.  Κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ειδική και ενταξιακή αγωγή (University of Sunderland, U.K.) και στη Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία (Α.Π.Θ.). Είμαι πιστοποιημένη στην αξιοποίηση και την εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη. Γνωρίζω τη γραφή Braille. Έχω δεκαετή εμπειρία στη δημόσια εκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Ζω στη Δράμα και εργάζομαι στα τμήματα εντάξης του 2ου Γυμνασίου Δράμας.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων