Το τετράδιό μου

Σημειώσεις μιας φιλολόγου ειδικής αγωγής

Επιτραπέζια παιχνίδια για μαθητές με ΔΕΠ-Υ

Φεβ 20235

Η χρήση γνωστών παιχνιδιών βοηθάει τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να κατακτήσουν γνωστικές προκλήσεις χτίζοντας την ικανότητά τους να μένουν συγκεντρωμένοι σε ένα παιχνίδι, να ακολουθούν κανόνες και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Τα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνικές και γνωστικές τους ικανότητες.

Μνήμη και διατήρηση προσοχής – Παιχνίδια με κάρτες

Οι παίχτες πρέπει να ταιριάξουν τις κάρτες τους με άλλες που είναι γυρισμένες ανάποδα. Η πρόκληση είναι να θυμούνται τις κάρτες που γυρίζουν. Στην αρχή είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε πόση ώρα μπορεί να παίξει το παιδί συγκεντρωμένο. Σταδιακά, αυξάνουμε τον αριθμό των καρτών και απομακρύνουμε τα ζευγάρια.

Πρόβλεψη επιτυχίας ή αποτυχίας – Φιδάκι

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν αυξημένο εκνευρισμό τόσο όσο προσδοκούν την επιτυχία όσο και όταν αποτυγχάνουν. Μέσα από το παιχνίδι συζητάμε τις επιτυχίες (ανέβασμα σκάλας) και τις αποτυχίες (κατέβασμα φιδιού) και γινόμαστε παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας, ειδικά στις αποτυχίες.

Για να βοηθήσουμε το παιδί να συνδέσει τη συμπεριφορά του με τις συνέπειες που ακολουθούν, μεταβάλλουμε λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού. Όταν το παιδί πρέπει να ανέβει τη σκάλα, ζητάμε να θυμηθεί να και να πει μια συμπεριφορά που οδήγησε σε θετικές συνέπειες (π.χ. “θύμωσα με τον αδερφό μου αλλά δεν τον χτύπησα”). Όταν πρέπει να κατέβει από το φίδι, ζητάμε να μας πει μια συμπεριφορά που είχε αρνητικές συνέπειες (π.χ. έδωσα την εργασία μου χωρίς να την ξανακοιτάξω και είχα κάνει πολλά λάθη).

Πρόβλεψη συνεπειών – Jenga

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να τραβούν οι παίκτες τουβλάκια και να τα τοποθετούν στην κορυφή χωρίς να πέσει ο πύργος. Οι μαθητές θα πρέπει να μελετούν τις κινήσεις τους, να προσέχουν ποια κομμάτια μπορούν να μετακινηθούν χωρίς συνέπειες και να είναι προσεχτικά.

Επίλυση προβλημάτων – Cluedo ή Μυστήρια στο Πεκίνο

Και στα δύο αυτά παιχνίδια οι παίκτες καλούνται να λύσουν μυστήρια και εγκλήματα5 χρησιμοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία. Αναγκάζονται να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τις πληροφορίες που έχουν ή δεν έχουν. Μαθαίνουν επίσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες για να λύσουν προβλήματα και να μη δρουν παρορμητικά χωρίς σκέψη για τις συνέπειες και βασισμένα σε συναισθήματα. Επίσης, πρέπει να οργανώσουν τις πληροφορίες και να βάλουν προτεραιότητες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτραπέζια παιχνίδια για μαθητές με ΔΕΠ-Υ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είμαι

Ονομάζομαι Μάρθα Πολυστηριάδου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.  Κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ειδική και ενταξιακή αγωγή (University of Sunderland, U.K.) και στη Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία (Α.Π.Θ.). Είμαι πιστοποιημένη στην αξιοποίηση και την εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη. Γνωρίζω τη γραφή Braille. Έχω δεκαετή εμπειρία στη δημόσια εκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Ζω στη Δράμα και εργάζομαι στα τμήματα εντάξης του 2ου Γυμνασίου Δράμας.

Σαν σήμερα

25/5/: Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά
Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Περισσότερα...

   - Σχετικές αναρτήσεις

25/5/1832: Υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται Βασίλειο.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων