Στα πλαίσια του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στο 7ο Γυμνάσιο Καβάλας έγινε πρόγραμμα φιλαναγνωσίας κατά το σχολικό έτος 2016-7. Το εν λόγω πρόγραμμα έγινε με τη συνεργασία της Θεοδωράκογλου Χ, φιλολόγου του τμήματος και της Πολυστηριάδου Μ, φιλολόγου του τμήματος ένταξης. Ο στόχος του προγράμματος ήταν όχι μόνο να αγαπήσουν οι μαθητές το βιβλίο αλλά και να εξασκηθούν στην ομαδική εργασία.
Το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας ξεκίνησε με την επιλογή του κατάλληλου βιβλίου. Το βιβλίο που επιλέχθηκε ήταν “Το ταξίδι που θέλαμε” της Λ. Ψαραύτη. Η φιλόλογος του τμήματος ένταξης έκανε μια σύντομη παρουσίαση για την έννοια της φιλαναγνωσίας, έδωσε κάποιες πληροφορίες για τη συγγραφέα και μίλησε για την υπόθεση του έργου. Στη συνέχεια έγινε σταδιακά ανάγνωση του βιβλίου στο σχολείο και στο σπίτι από τους μαθητές. Αφού ολοκληρώθηκε η ανάγνωση, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκε από ένα φύλλο εργασίας στους μαθητές για να το συμπληρώσουν. Ύστερα από συζήτηση επιλέχθηκαν οι πιο σωστές απαντήσεις.
Στο τελευταίο στάδιο οι μαθητές στις ίδιες ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τις δικές του ζωγραφιές σύμφωνα με το περιεχόμενο του βιβλίου. Το “πάντρεμα” της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής έγινε με την πολύτιμη αρωγή της καθηγήτριας των εικαστικών, Κούμκα Ε.