Άκης Μπλάνας

ΤΠΕ στο Δημοτικό

Αρχική » Προγραμματίζω σε Scratch

Προγραμματίζω σε Scratch

 

Ο προγραμματισμός αποτελεί μια από τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν οι μαθητές τον 21ο αιώνα. Το MIT έχει αναπτύξει το περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch (https://scratch.mit.edu/) μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν να εξοικειωθούν με τις έννοιες του προγραμματισμού. Οι εντολές εμφανίζονται ως τουβλάκια και με σύνθεσή τους μπορούν να δημιουργηθούν πολύπλοκα προγράμματα. Τα έργα που αναπτύσσει κανείς με το Scratch μπορούν να είναι πλούσια σε μέσα και να χρησιμοποιούν γραφικά, κινούμενα σχέδια, μουσική και ήχους. Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επίσης επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών από όλο τον κόσμο.

 

Το περιβάλλον προγραμματισμού Scratch

Η νέα έκδοση του Scratch τρέχει και σε φυλλομετρητές (φυλλομετρητές είναι τα Firefox, Crome, IE, Edge κ.α.)

Στην  παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται το περιβάλλον του Scratch στον φυλλομετρητή και περιέχονται διαδραστικά σημεία: Κάνε κλικ σε κάθε σημείο για να δεις πώς λέγεται η κάθε περιοχή και τι κάνει.

Για να τρέξεις το Scratch στον φυλλομετρητή απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Για να μεταβείς στη σελίδα του Scratch πάτησε εδώ.

Ωστόσο, το Scratch δίνει το δικαίωμα στον χρήστη να δουλέψει το πρόγραμμα και χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, αρκεί να το κατεβάσει (download) στον υπολογιστή του από εδώ.

Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια στην εγκατάσταση του Scratch, το άνοιγμα και την αποθήκευση των ασκήσεων δες το βίντεο.

 

Τι μπορείς να κάνεις στο Scratch;

Δες το : Η γατούλα του Scratch συστήνεται

Δες τις βασικές εντολές του Scratch

 

Δραστηριότητες:

Πόσο καλά γνωρίζεις το περιβάλλον προγραμματισμού Scratch;

Αποφάσισε για κάθε πρόταση αν είναι σωστή ή λάθος

1η δραστηριότητα στο Scratch

2η δραστηριότητα στο Scratch

3η δραστηριότητα στο Scratch

4η δραστηριότητα στο Scratch

Όνομα συντάκτη

Όνομα: Άκης Μπλάνας

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση