Άκης Μπλάνας

ΤΠΕ στο Δημοτικό

Αρχική » Το κοτοπουλάκι και το αβγό (ένα παιχνίδι)

Το κοτοπουλάκι και το αβγό (ένα παιχνίδι)

Σε αυτή τη δραστηριότητα θα δημιουργήσουμε στο Scratch ένα παιχνίδι. Θα χρειαστούμε ένα σκηνικό, έναν χαρακτήρα και ένα ή περισσότερα εμπόδια. Στο παράδειγμα έχουν χρησιμοποιηθεί τα ακόλουθα:

  • Σκηνικό: Μπλε ουρανός (Blue Sky)
  • Αντικείμενα: Κοτοπουλάκι (Chick) και το αβγό (Egg)

 

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι το ακόλουθο: Το κοτοπουλάκι πρέπει να αποφεύγει τα εμπόδια (αβγά) που έρχονται συνεχώς προς το μέρος του, πηδώντας από επάνω τους με το πλήκτρο Space, κάνοντας έναν ήχο (έχει επιλεγεί ο ήχος Chirp). Το παιχνίδι σταματά όταν το κοτοπουλάκι ακουμπήσει ένα αβγό οπότε φαίνεται και το τελικό σκορ. Το σκηνικό φαίνεται στην επόμενη εικόνα:

 

Ο κώδικας για το κοτοπουλάκι:

Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία το κοτοπουλάκι πηγαίνει σε μία συγκεκριμένη θέση (κάτω αριστερά) και η μεταβλητή Σκορ μηδενίζεται.

Όταν πατηθεί το πλήκτρο space το κοτοπουλάκι κάνει τον ήχο Chirp και πηδάει προς τα πάνω (εντολές: επανάλαβε 10 φορές την αλλαγή του y κατά 10)  και προς τα κάτω (εντολές: επανάλαβε 10 φορές την αλλαγή του y κατά -10). Η μεταβλητή Σκορ αλλάζει κατά 1.

 

 

Ο κώδικας για το αβγό:

Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία το αβγό για πάντα πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη θέση στην κάτω δεξιά άκρη της σκηνής  και ολισθαίνει προς την κάτω αριστερή άκρη. Για να μην κινείται πολύ γρήγορα επιλέχθηκαν τα 3 δευτερόλεπτα. Επίσης, το αβγό περιμένει ώσπου να αγγίξει το κοτοπουλάκι και τότε σταματούν όλα τα σενάρια.

 

 

Ο κώδικας για το δεύτερο αβγό:

Το δεύτερο αβγό έχει δημιουργηθεί με διπλασιασμό του πρώτου (Egg). Η μόνη διαφοροποίηση στον κώδικα του δεύτερου αβγού είναι ότι πριν το “για πάντα” έχουν προστεθεί 3 εντολές (εξαφανίσου, περίμενε 1.5 δευτερόλεπτο και εμφανίσου).  Αυτό γίνεται ώστε να κινείται μετά το πρώτο αβγό με καθυστέρηση 1.5 δευτερόλεπτα.

Για να δεις το τελικό πρόγραμμα κάνε κλικ στην παρακάτω διεύθυνση:

https://scratch.mit.edu/projects/494025875

 

Για να δεις τον κώδικα του προγράμματος κάνε κλικ στην παρακάτω διεύθυνση:

https://scratch.mit.edu/projects/494025875/editor

Όνομα συντάκτη

Όνομα: Άκης Μπλάνας

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση