Άκης Μπλάνας

ΤΠΕ στο Δημοτικό

Αρχική » Ασφάλεια στα διαδικτυακά παιχνίδια

Ασφάλεια στα διαδικτυακά παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι ένας βασικός τομέας των υπολογιστών καθώς και ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να χαλαρώσουν, να συνομιλήσουν με τους φίλους τους και να διασκεδάσουν. Για την κατασκευή τους απαιτείται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων όπως video, επεξεργασίας φωτογραφίας, animation, και ασφαλώς  προγραμματισμού υπολογιστών.

  • Αρχικά τα παιχνίδια εμφανίστηκαν ως προγράμματα που τα εγκαθιστούσες στον υπολογιστή από δισκέτες και CD και φυσικά έπαιζες μόνος στον υπολογιστή σου.
  • Αργότερα με την εμφάνιση και διάδοση του internet μπορούσες να βρίσκεις παιχνίδια σε ιστοσελίδες (sites) και να παίζεις εκεί online ή να τα κατεβάζεις στον υπολογιστή σου.
  • Στις μέρες μας συνδέεσαι συνήθως σε έναν κεντρικό υπολογιστή (server) αφού δόσεις κάποια στοιχεία που σου ζητούνται για την δημιουργία ενός “λογαριασμού” και εκεί συμμετέχεις σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι μαζί με άλλους συνδεδεμένους χρήστες, συνομιλώντας παράλληλα μαζί τους. Το online gaming φέρνει νέα χαρακτηριστικά συναγωνισμού και επικοινωνίας, και σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί στις παρέες των παιδιών και εφήβων. Όμως δημιουργούνται νέες συνθήκες και κίνδυνοι που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει.

Δες την παρουσίαση για ένα ασφαλές online gaming καθώς και για το Διαδικτυακό παιχνίδι από το Saferinternet4kids

 

To σύστημα σήμανσης PEGI (Πληροφορίες Ηλικιακής Διαβάθμισης Παιχνιδιών)

Πως μπορώ να ξέρω αν ένα παιχνίδια που θέλω να παίξω στον υπολογιστή, στην κονσόλα ή στο κινητό μου είναι κατάλληλο για την ηλικία μου;

Το σύστημα PEGI μου δίνει αυτή την πληροφορία χρησιμοποιώντας σύμβολα που είναι εύκολο να θυμάμαι. Το σύστημα ηλικιακών διαβαθμίσεων με την ονομασία Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan-European Game Information – PEGI) αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αλληλεπιδραστικού Λογισμικού (Interactive Software Federation of Europe – ISFE). Στόχος του είναι να βοηθήσει τους Ευρωπαίους γονείς να αποφασίζουν υπεύθυνα για την αγορά ψηφιακών παιχνιδιών για τα παιδιά τους. Τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2003 και ήρθε να αντικαταστήσει μια σειρά από εθνικά συστήματα ηλικιακών διαβαθμίσεων με ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το PEGI χρησιμοποιούν σήμερα 30 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το σύστημα υποστηρίζεται από τους κυριότερους κατασκευαστές κονσολών (μεταξύ άλλων από τη Sony, τη Microsoft και τη Nintendo), καθώς και από τους προγραμματιστές και τους εκδότες αλληλεπιδραστικών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη.

 

Διάβασε:

 

Δες τα βίντεο:

 

Δραστηριότητα:

Κάνε το κουίζ για το online gaming

 

Όνομα συντάκτη

Όνομα: Άκης Μπλάνας

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση