Εντοπισμός σφαλμάτων στον προγραμματισμό
Ο προγραμματισμός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Επειδή είναι ανθρώπινη δουλειά, συχνά εμφανίζονται σφάλματα. Τα σφάλματα προγραμματισμού είναι συνηθισμένο φαινόμενο και η διαδικασία εύρεσης και διόρθωσής τους ονομάζεται εντοπισμός σφαλμάτων ή αλλιώς αποσφαλμάτωση.
Το πρώτο βήμα για την αποσφαλμάτωση είναι συνήθως η επανάληψη του προβλήματος για να καταγραφούν τα λάθη. Μετά τη φάση της επανάληψης του προβλήματος, συνήθως γίνεται διαίρεση του κώδικα σε επιμέρους τμήματα, όσο το δυνατόν μικρότερα, και ο έλεγχος αν κάποιο από αυτά προκαλεί το πρόβλημα. Αν ο έλεγχος αυτός “αποδώσει”, αν δηλαδή βρεθεί ποιο τμήμα προκαλεί το πρόβλημα, τότε το έργο της αποσφαλμάτωσης μειώνεται σημαντικά. Στο σημείο αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για την αναγνώριση της αιτίας. Το σφάλμα μπορεί να προέρχεται από λάθη στην πληκτρολόγηση του κώδικα ή από λογικά σφάλματα που είναι και τα πλέον δύσκολα να βρεθούν.
Αν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και η αιτία του, τότε προχωράμε στην εύρεση λύσης. Τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει τη διόρθωση του κώδικα. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πάντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλοι κατασκευαστές αναγνώρισαν την ύπαρξη προβλήματος αλλά αποφάσισαν να μην το διορθώσουν. Οι λόγοι μπορεί να οφείλονται είτε στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, είτε στην εγκατάλειψη του έργου από τον ιδιοκτήτη, είτε στο ασύμφορο οικονομικό βάρος που θα υπάρξει.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει και η τεράστια διαφορά μεταξύ προγραμμάτων κλειστού και ανοικτού (ελεύθερου) κώδικα. Στα προγράμματα κλειστού κώδικα, αν ο ιδιοκτήτης του κώδικα δεν θέλει να το διορθώσει, οι κάτοχοι του προγράμματος μένουν “ξεκρέμαστοι” και αναγκαστικά αποδέχονται να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα με τα λάθη του. Αντίθετα, στα προγράμματα ανοικτού κώδικα, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει και να διορθώσει το σφάλμα βοηθώντας και τους υπόλοιπους χρήστες ή έστω και μόνο για δική του χρήση.
Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία του εντοπισμού λαθών ολοκληρώνεται με τον έλεγχο της νέας, διορθωμένης έκδοσης. Επιπλέον, πολλές φορές ίσως χρειαστεί να ερευνηθεί αναλυτικότερα το πρόγραμμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η διόρθωση δεν επέφερε άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Όπως καταλαβαίνετε ο εντοπισμός σφαλμάτων είναι μία επίπονη διαδικασία για τον προγραμματιστή όταν αφορά ένα αρκετά μεγάλο κώδικα εντολών. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν και ειδικά λογισμικά εντοπισμού σφαλμάτων που ονομάζονται debuggers και στην ουσία βοηθούν τον προγραμματιστή να εντοπίσει πιο εύκολα τα σφάλματα.
Δραστηριότητα:
Εσύ μπορείς να εντοπίσεις τα σφάλματα των προγραμμάτων και να τα διορθώσεις; Κάνε κλικ εδώ.