Άκης Μπλάνας

ΤΠΕ στο Δημοτικό

Αρχική » Τι είναι τα λογιστικά φύλλα

Τι είναι τα λογιστικά φύλλα

Ένα υπολογιστικό φύλλο χρησιμεύει για την εισαγωγή δεδομένων και πληροφοριών σε λίστες και σε πίνακες με σκοπό την εύκολη και αυτοματοποιημένη διαχείρισή τους.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τοποθετήσουμε τα δεδομένα των αγορών και των πωλήσεων για τον κάθε μήνα:

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μαθηματικούς τύπους για να γίνονται υπολογισμοί αυτόματα, όταν τα δεδομένα αλλάζουν. Μια σημαντική λειτουργία είναι και η δημιουργία γραφημάτων. Με τον τρόπο αυτό βλέπουμε μια εικόνα των αριθμών και των μεγεθών που αναγράφονται στο Λογιστικό Φύλλο.
Κάποιες άλλες βασικές λειτουργίες των υπολογιστικών φύλλων  είναι :

  • Η εισαγωγή και διαγραφή γραμμών και στηλών.
  • Η ρύθμιση του πλάτους και του ύψους των στηλών και των γραμμών.
  • Ο χρωματισμός των κελιών και η εισαγωγή πλαισίων.
  • Η συγχώνευση κελιών.
  • Η αυτόματη συμπλήρωση.

Ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα υπολογιστικών φύλλων είναι το Microsoft Excel το οποίο είναι μέρος του πακέτου Microsoft Office (που περιέχει και το Word στο οποίο γράφουμε κείμενα) και πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας.

Εναλλακτικά μπορούμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας το “OpenOffice Calc” (εγκαθιστώντας το πακέτο OpenOffice) το οποίο είναι αντίστοιχο του Microsoft Office με τις ίδιες δυνατότητες και δωρεάν.

Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα “υπολογιστικά φύλλα google” χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τίποτα στον υπολογιστή μας και τα οποία επίσης είναι δωρεάν και βέβαια αφού είναι στο internet στην σελίδα της google μπορούμε να τα ανοίξουμε και από το κινητό ή το tablet.

Οι πληροφορίες και οι τιμές γράφονται σε κουτάκια που λέγονται κελιά. Στα κελιά μπορούμε να γράψουμε δεδομένα όπως αριθμούς, κείμενο, ημερομηνίες, μαθηματικούς τύπους και συναρτήσεις. Κάθε κελί έχει ένα όνομα, το οποίο προκύπτει από τη στήλη και τη γραμμή στην οποία βρίσκεται.

 

Κάνοντας κλικ πάνω σε ένα κελί το κάνουμε ενεργό. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε παραπάνω από ένα κελιά, δηλαδή μια περιοχή κελιών.

Η κάθε περιοχή ονομάζεται πρώτο κελί:τελευταίο κελί. Για παράδειγμα η περιοχή Α1:Α5 θα είναι με την επιλογή των κελιών όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

 

Πολλές φορές όταν θέλουμε να επιλέξουμε μη γειτονικά κελιά πχ το Α2 και το Ε5 χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Ctrl από το πληκτρολόγιό μας.

Κάποιες φορές το κείμενο που πληκτρολογούμε μέσα στο κελί υπερβαίνει τα όρια του κελιού και εμφανίζεται στο διπλανό.

Μπορούμε να ανοίξουμε το πλάτος του κελιού μόλις το ποντίκι πάρει το σχήμα σταυρού ανάμεσα στη στήλη Α και Β.

 

Ένας άλλος τρόπος για να μην εμφανίζεται το κείμενο ενός κελιού στο διπλανό του είναι να πατήσουμε το κουμπί της αναδίπλωσης.

 

Για παράδειγμα:

 

Ένας άλλος τρόπος είναι με το κουμπί της Συγχώνευσης να ενώσουμε τα κελιά και να τα κάνουμε ένα.

 

Διάβασε:

 

Δες την αρχική οθόνη του προγράμματος Excel

 

Δες τα παρακάτω βίντεο:

 

Δραστηριότητες:

  1. Κάνε το κουίζ για τα υπολογιστικά φύλλα
  2. Κάνε την άσκηση στο Excel

Όνομα συντάκτη

Όνομα: Άκης Μπλάνας

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση