Αναπαράσταση πληροφορίας στον υπολογιστή
Ένας υπολογιστής δεν καταλαβαίνει τα γράμματα, τους αριθμούς ή τις εικόνες, όπως εμείς οι άνθρωποι, γιατί δεν έχει εγκέφαλο με έμφυτη λογική. Ο υπολογιστής αποτελείται από καλώδια και πλακέτες, μέσα από τις οποίες περνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι, καταλαβαίνει μόνο πότε περνάει και πότε δεν περνάει ρεύμα από τα καλώδια και τις πλακέτες του. Έτσι λοιπόν συμβολίζουμε με 0 όταν δεν περνάει και με 1 όταν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα στα καλώδια του υπολογιστή. Τα 0 και 1 είναι το αλφάβητο του υπολογιστή και λέγονται bits (binary digits). Για παράδειγμα όταν πατάμε το γράμμα “a” τότε το πληκτρολόγιο στέλνει στην κεντρική μονάδα την σειρά των ηλεκτρικών σημάτων: 01100001
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει, φανταστείτε ότι το πληκτρολόγιο κρατάει ένα φακό και τον αναβοσβήνει προς την κεντρική μονάδα. Όταν ο φακός είναι σβηστός αντιστοιχεί στο 0 ενώ όταν είναι ανοικτός στο 1. Έτσι εάν η κεντρική μονάδα καταλάβει ότι ο φακός αναβόσβησε με τη σειρά 01100001, τότε θα εμφανίσει στην οθόνη το χαρακτήρα “a”. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με φακούς, αλλά με ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται μέσα από τα καλώδια αστραπιαία.
Κάθε γράμμα, αριθμός και σύμβολο έχει τον δικό του ξεχωριστό κωδικό από 0 1 και είναι φορτωμένος στην μνήμη του υπολογιστή από την στιγμή που τον ανοίγουμε.
Δες μια παρουσίαση για την αναπαράσταση πληροφορίας στον υπολογιστή
Δες τα παρακάτω βίντεο:
Δραστηριότητες:
- Κάνε κλικ εδώ, στο πεδίο Input data γράψε το όνομά σου και δες τα αντίστοιχα bits που εμφανίζονται
- Προσπάθησε να γράψεις τώρα κι άλλες λέξεις στα αγγλικά και στα ελληνικά και παρατήρησε τις αλλαγές στα bits