Αν έχετε μικρούς μαθητές σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς σας δείχνουν για Η/Υ την οθόνη. Η κεντρική μονάδα φαντάζει σε αυτούς κάτι “άχρηστο”.
Τις προάλλες με τους μικρούς μαθητές του ολοήμερου στην Ελεούσα κάναμε το εξής. Αφού είπαμε και δείξαμε από τι μπορεί να αποτελείται ένας Η/Υ μετά ζήτησα από τον καθένα να μου πεί τι θα ήθελε να είναι αν ήταν μέρος του Η/Υ. Μην παραξενευτείτε αν όλοι θέλουν να είναι ποντίκια… νομίζουν ότι είναι το χρησιμότερο. Παρόλα αυτά δώστε τους διαφορετικούς ρόλους και ας δεχτεί κάποιος να είναι Κεντρική Μονάδα. Μετά βαλτέ σε λειτουργία τον “ανθρώπινο Η/Υ” σας.
Ξεκαθαρίστε ότι οι συσκευές σας επικοινωνούν μέσα από τα καλώδια
Το ποντίκι δείχνει στη οθόνη… μπορεί να της πει να δείξει τη μύτη της; … πιάστε το καλώδιο από το πραγματικό ποντίκι δείξτε ότι συνδέεται μόνο με την ΚΜ και όχι με την οθόνη… δείξτε και τη σύνδεση οθόνης – ΚΜ…
Κάντε τις συνδέσεις στον “ανθρώπινο Η/Υ” τα παιδιά οθόνη, ποντίκι ας ακουμπήσουν το παιδί ΚΜ. Ζητάμε πάλι το ίδιο το ποντίκι να πει στην οθόνη να δείξει τη μύτη της. Καθοδηγήστε το παιδί – ποντίκι να πει στο παιδί ΚΜ ότι πρέπει το παιδί οθόνη να δείξει τη μύτη του. Ύστερα καθοδηγήστε το παιδί – ΚΜ να πει στο παιδί – οθόνη να δείξει τη μύτη του και το παιδί – οθόνη να το κάνει.
Συνδέστε και τις υπόλοιπες συσκευές – παιδιά στην ΚΜ. Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι μιλάνε μόνο με όποιον ακουμπάνε ή τους ακουμπάει και μετά δουλέψτε με τον ανθρώπινο Η/Υ σας δίνοντας εντολές.
Να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά όλοι θα θέλουν να είναι κεντρικές μονάδες! Καταλαβαίνουν ότι η ΚΜ είναι το πιο χρήσιμο πράγμα στον Η/Υ ότι όλες οι δουλείες περνάνε από αυτήν… το θεωρώ αρκετό για παιδιά ηλικία 6 ή 7 χρονών.
Η βασική απορία των παιδιών μετά από αυτό είναι πως λειτουργεί το λαπτοπ που δεν έχει ΚΜ. Τους είπα απλά ότι έχει αλλά είναι πολύ μικρή και κρυμμένη εκεί που είναι και το πληκτρολόγιο.
Καλά παιχνίδια!