ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ : Μία παρουσίαση…
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Σε διεθνές επίπεδο για τη διδακτική της κλασικής γραμματείας προσφέρεται η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του «Περσέα» (http://www.perseus.tufts.edu/), ενώ οι ερευνητές κλασικοί φιλόλογοι έχουν στη διάθεσή τους τον «Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας» (http://www.tlg.uci.edu/). Για τα δύο αυτά πανίσχυρα, αρχαιογνωστικά και αρχαιογλωσσικά εργαλεία υπάρχουν σχετικά άρθρα στην Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ (http://www.e-yliko.gr/). Οι τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν σε θέματα έρευνας και μελέτης του αρχαίου κόσμου εμφανίζονται στον κόμβο The Digital Classicist (http://www.digitalclassicist.org/), ενώ κάθε είδους αρχαιογνωστικές πηγές (ερευνητικές και διδακτικές) περιλαμβάνονται στις εξής διευθύνσεις:
- Electronic Resources for Classicists: The Second Generation (στην αγγλική γλώσσα)
- http://www.tlg.uci.edu/index/resources.html
- KIRKE (στα γερμανικά)
- Rassegna degli Strumenti Informatici per lo Studio dell’Antichità Classica (στα ιταλικά)
Αντιπροσωπευτική εικόνα για το πώς εννοείται σήμερα η διδακτική της κλασικής γλώσσας και γραμματείας μέσω των ΤΠΕ στην εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο παρέχονται:
- στο συνεργατικό διδακτικό περιβάλλον για τα λατινικά VROMA (http://www.vroma.org/)
- στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Circe (http://circe.cti.gr/index.php?lang=gr) και
- στην πύλη του Classics Technology Center (http://ablemedia.com/ctcweb/guide.html).
Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχες ελληνικές, που φιλοξενούνται στην Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (http://www.e-yliko.gr/) και στο Κέντρο εξ αποστάσεως επιμόρφωσης του Π.Ι. (http://www.pi-schools.gr/hdtc).
Στον ελλαδικό χώρο εξαιρετικά χρήσιμο είναι το υλικό που περιέχεται στον Ηλεκτρονικό Κόμβο (http://www.komvos.edu.gr/) και στην υπό διαμόρφωση ΠΥΛΗ για την ελληνική γλώσσα (http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κείμενα αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη νεοελληνική τους μετάφραση, βασικό λεξικό της αρχαιοελληνικής γλώσσας, θέματα και σχετικά κείμενα για την ενδογλωσσική μετάφραση και την αρχαϊκή λυρική ποίηση, σώματα κειμένων, διδακτικές προτάσεις, ηλεκτρονικό εγχειρίδιο για τη δομή του αρχαιοελληνικού λόγου. Αρχαιοελληνικά κείμενα φιλοξενούνται επίσης στην ιστοσελίδα του «Μικρού Απόπλου» (http://www.mikrosapoplous.gr/) με παλαιές ωστόσο μεταφράσεις. Το πραγματολογικό περιεχόμενο σε θέματα κυρίως αρχαιοελληνικής ιστορίας και κλασικού πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (http://www.ime.gr ) είναι ωφέλιμο και στη διδακτική της αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
Ηλεκτρονικό ανθολόγιο κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αρχείο Καβάφη, Κατάλογος σχετικών συνδέσεων.
Είναι αξιοποιήσιμο στην τάξη το πλούσιο ανθολόγιο αναγνώσεων και οι φωνοληψίες ποιητών που απαγγέλλουν έργα τους και που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα. Επίσης ο κατάλογος συνδέσεων με άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες, σελίδες για την Ελληνική λογοτεχνία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ηλεκτρονικά περιοδικά είναι από τους πιο πλήρεις και χρήσιμους για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
http://www.komvos.edu.gr/diaglossiki/diaglossiki.htm
Υποστηρικτικό υλικό κυρίως για τη διδασκαλία της νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Φάκελοι για λογοτεχνικές σχολές, ρεύματα, τάσεις καθώς και μελέτες για την ιστορία και τη θεωρία της λογοτεχνίας.
Ε.Λ.Ι.Α. Ελληνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο.
Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου: Βιογραφίες, Εργογραφίες και Βιβλιογραφία για το έργο ελλήνων λογοτεχνών.
http://pegasos.fhw.gr/projects/cooperations/byzantine_literature/gr/index.html
Ιστοσελίδα του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τη Βυζαντινή Λογοτεχνία. Πλούσιο γνωστικό υλικό για ρητορικά, επιστολικά, αγιολογικά και ιστοριογραφικά κείμενα καθώς και για τη λόγια και εκκλησιαστική ποίηση. Παιδαγωγικά αξιοποιήσιμος, κύρια ως προς τις αναφορές στη δημώδη λογοτεχνία της περιόδου.
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html
Ανθολόγιο ποιημάτων και ποιητών.Παρουσίαση λογοτεχνικών περιοδικών.
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στον κόμβο του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Hλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
Αφιερώματα του μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων στους Σεφέρη, Ρίτσο, Αναγνωστάκη.
http://www.engonopoulos.gr/_homeEL/
Νίκος Εγγονόπουλος
http://www.embiricos2001.gr/intro.html
Εμπειρίκος
Δικτυακός τόπος του Yπουργείου πολιτισμού και του Eθνικού κέντρου βιβλίου. Βιογραφικό, εργογραφία, ανθολόγιο κειμένων, αρχείο φωτογραφιών και στοιχεία για τον υπερρεαλισμό.
http://www.historical-museum.gr/kazantzakis/gr/index.html
Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη
Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών
http://www.lsa.umich.edu/kelsey/galleries/exhibits/cavafy/cavafy.html
Κ. Καβάφης
Η έκθεση “Cavafy’s World” στο αρχαιολογικό μουσείο του Kelsey (Μίσιγκαν), σε συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών και το Ε.Λ.Ι.Α.
http://nobelprize.org/literature/laureates/1963/
Γ. Σεφέρης
http://nobelprize.org/literature/laureates/1979/
Ο. Ελύτης
http://gym-platan.chan.sch.gr/pap/start.htm
Αλ. Παπαδιαμάντης
Μια αξιόλογη εφαρμογή με πλούσιο υλικό για τον Αλ. Παπαδιαμάντη από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανιών.
http://www.thessalonikiartsandculture.gr/ Το πολιτιστικό portalτης Θεσσαλονίκης
Δικτυακός Κόμβος του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, http://www.ilsp.gr .
Αξιόλογο πληροφοριακό υλικό αναφορικά κυρίως με το θέμα της Γλωσσικής Τεχνολογίας για την ελληνική γλώσσα. Προσφέρεται ιδιαίτερα για αξιοποίηση στο μάθημα της γλώσσας η εφαρμογή Εθνικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή κειμένων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ποικίλων κειμενικών ειδών και θεματολογίας. Στο χρήστη προσφέρεται η δυνατότητα αναζήτησης βάσει κριτηρίων (μίας έως τριών λέξεων – με προσδιορισμό της μεταξύ τους απόστασης, λημμάτων και γραμματικών προσδιορισμών) λέξεων μέσα στο κειμενικό τους περιβάλλον και μελέτης της λειτουργίας τους μέσα στο περικείμενο.
«Ηλεκτρονικός Κόμβος» για την υποστήριξη των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα, http://www.komvos.edu.gr του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Αποτελεί μια ηλεκτρονική Πύλη υποστήριξης των διδασκόντων την ελληνική κυρίως γλώσσα. Παρέχει θεωρία για τη γλώσσα και τη Λογοτεχνία, διδακτικές δοκιμές, λεξικογραφικά εργαλεία, υλικό για την ενδογλωσσική και τη διαγλωσσική μετάφραση, on-line το περιοδικό “Γλωσσικός Υπολογιστής”, και τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιστημονικές συζητήσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πόνημα των ψηφιοποιημένων λεξικών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται για γλωσσική διερεύνηση καθώς και για θεώρηση των λέξεων μέσα στο περιβάλλον τους με την αξιοποίηση των σωμάτων κειμένων που τα συνοδεύει.
Ιστορία
ΠΙ Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Σχολικά βιβλία, ΔΕΠΠΣ, έρευνες, προγράμματα, υλικό για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βιβλιοθήκη, αρθρογραφία, εκδόσεις, καινοτομίες.
http://www.pi-schools.gr/hdtc/material/material.htm
ΠΙ Παιδαγωγικό Ινστιτούτο – Κέντρο Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης
Eπιμορφωτικό υλικό για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση –σενάρια μαθημάτων, εκπαιδευτικό λογισμικό, εργαλεία των νέων τεχνολογιών.
ΕΑΙΤΥ Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών
«Οδυσσεύς» Κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με θέματα ιστορίας, τέχνης, αρχαιολογίας και πολιτισμού. Παρέχει αλφαβητικούς καταλόγους μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας όπου παρουσιάζονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ανά νομό της χώρας.
http://e-yliko.sch.gr Η Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ
Παρέχει προτάσεις διδασκαλίας, άρθρα, υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία των μαθημάτων, χρήσιμες διευθύνσεις, μηχανή αναζήτησης, ελεύθερο λογισμικό, δωρεάν βοηθητικό λογισμικό και πληροφορίες για πιστοποιημένα λογισμικά.
http://www.ime.gr/chronos/gr/ Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο.
Η Ελληνική Ιστορία σε 14 περιόδους, από την Προϊστορία, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αξιόλογη τράπεζα πληροφοριών, περιλαμβάνει κείμενα, εικονογραφικό υλικό, διαδραστικούς και απλούς χάρτες, χρονολόγια, εικονικές αναπαραστάσεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, πηγές, βιβλιογραφία.
http://alexander.macedonia.culture.gr/welcome_gr.html Aλέξανδρος – Κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
http://www.theodoros.ime.gr/ ΙΜΕ – Η ιστορία ενός μοναχού του 10ου αι. στο Βυζάντιο. Εκπαιδευτικό λογισμικό on-line, που με αφορμή τις περιπέτειες και τα ταξίδια ενός μοναχού, καταγράφει την καθημερινή ζωή στη Βυζαντινή αυτοκρατορία του 10ου αι., σε συνάρτηση προς τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
http://www.it.uom.gr/project/monuments/page.htm Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ιστορία της Θεσσαλονίκης και παρουσίαση των μνημείων και των εκκλησιών της.
http://www.perseus.tufts.edu/art&arch.html «Περσέας» – Τέχνη και αρχαιολογία – Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη αντικειμένων τέχνης και κτηρίων, ταξινομημένων σε καταλόγους. Περιλαμβάνει περιγραφές και εικόνες που καταχωρήθηκαν σε συνεργασία με μουσεία, ιδρύματα και πανεπιστημιακούς.
http://www.myriobiblos.gr/ Μυριόβιβλος
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
Βιβλιοθήκη με συλλογές αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ου αι., το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας.
http://politropi.greek-language.gr/ : Υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής γώσσας στο Λύκειο
Βουλή των Ελλήνων
Με πληροφορίες για την οργάνωση και λειτουργία, τη σύνθεση και τις εργασίες της Βουλής, το Σύνταγμα και τη Συνταγματική Ιστορία της χώρας, τις Εκλογές, την ιστορία του κτηρίου, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Περιλαμβάνει επίσης τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τα Πρακτικά της Βουλής των Εφήβων.
Κόμβος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων
Με καταλόγους πρόσβασης σε μουσεία του εξωτερικού, στην Εικονική Βιβλιοθήκη Μουσείων που διαθέτει.
http://europa.eu.int/abc/history/index_el.htm
Δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σημαντικά γεγονότα κάθε έτους από το 1946 ως σήμερα.
http://ayla.culture.gr/educational-material/: : εκπαιδευτικό υλικό / Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Links για την Ιστορία
Ἑλληνισμὸς καὶ Δύση (Τὸ Χρονικὸ τῆς Δ΄ Σταυροφορίας):https://www.youtube.com/watch?v=2vB3F-8qdS4
Ἡ ἅλωση τῆς Πόλης (Μηχανὴ τοῦ χρόνου):https://www.youtube.com/watch?v=SvwDR7L3MeA&list=PLMSCUBdA9p69CNHxqkwJmUjPXAr1CbO16
Ἡ ἅλωση τῆς Πόλης (National Geographic):https://www.youtube.com/watch?v=VNWnPcl7iS8
H άλωση της Πόλης Μαριάννα Κορομηλά https://vimeo.com/130760646
Σταθμοί τῆς Ἱστορίας τοῦ Βυζαντίου – Ἑλένη Γλύκατζη – Ἀρβελέρ:http://eranistis.net/wordpress/2017/05/04/%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%81-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83/#.WQtI-Sxxs7s.facebook
ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: https://sites.google.com/site/gallikiepanastasi/home
ΕΛΛΑΔΑ 1821 – 1864:http://www.24grammata.com/?cat=120
ΕΛΛΑΔΑ 1967 – 1974:http://www.24grammata.com/?cat=121
Μία πολύ καλή παρουσίαση Λογισμικών: https://edu.ellak.gr/2017/06/16/5-online-mathimata-gia-tin-pedagogiki-axiopiisi-ton-tpe-ton-ergalion-web-2-0-ke-tou-etwinning/