Ταξίδι στο λονδίνο

0

Συγγραφέας: ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Κατηγορία ταξίδια | , στις 06-03-2020

Να’μαι κι εγώ μετά από το σύντομο, 5ημερο για την ακρίβεια, ταξιδάκι μου στο Λονδίνο. Ξεκινώ αυτό το θέμα με βάση τις απορίες που είχα πριν πάω εκεί και που δεν μπόρεσε κάποιος να μου λύσει. Ελπίζω να βοηθήσω τον επόμενο επισκέπτη, αν και εννοείται ότι με τόσο μικρή παραμονή λέω τα πολύ βασικά. Για κάτι πιο ψαγμένο, θα απευθυνθείτε αλλού. Δε δίνω πληροφορίες για ξενοδοχεία γιατί έχω εμπειρία μόνο από το δικό μου (Corus Hyde Park Hotel in London)

Ξεκινάω με μια γενική συμβουλή για τους καπνιστές, όπως εγώ: να πάτε μόνο καλοκαίρι γιατί θα είστε αποκλεισμένοι από ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια… Ομολογώ ότι με θύμωσε αυτό κι ένιωσα ότι δε με σέβονται αλλά δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Επίσης προσοχή από πού θα κλείσετε δωμάτιο. Συγκρίνετε τις τιμές από τη σελίδα του ξενοδοχείου και πχ του www.booking.com. Πχ στη δική μου περίπτωση ήταν πιο φθηνές στο booking. Και προσέξτε λεπτομέρεια. Αν πχ κάνετε επιπλέον κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο, ε, το ξενοδοχείο θα σας χρεώσει με τις δικές του τιμές κι όχι αυτές που κλείσατε αρχικά με το booking’ συνεπώς δείτε αν την επιπλέον κράτηση μπορείτε πάλι να την κάνετε με το booking. Μη σας φαίνεται ασήμαντο γιατί πολλοί την πατάνε έτσι. Πάμε όμως σε όσα ετοίμασα σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσω όλες μου τις απορίες και να τις μετατρέψω σε σύντομο οδηγό:

Τα βασικά: ας υποθέσουμε ότι φτάνεις στο Gatwick* κι έστω ότι το αεροπλάνο σου απογειώνεται στο south terminal. Πρώτη κίνηση να πάρεις τοshuttle που είναι ένα είδος λεωφορείου (τραίνου; Δεν ξέρω πώς να το πω) για να σε οδηγήσει στο north terminal. Μην ανησυχείς, είναι εύκολο χάρη στις πινακίδες. Γιατί όμως να πας εκεί; Γιατί μόνο από’κει φεύγει το Gatwick express (τραίνο) το οποίο σε οδηγεί στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο σταθμό Victoria σε 30 λεπτά (έχει κάθε 15 λεπτά). Το κόστος είναι περίπου 31 λίρες για 1 εισιτήριο μετ’επιστροφής (ναι, πάρτο και μην το πετάς, ξεμπερδεύεις και για το γυρισμό). Με την ευκαιρία παίρνεις και την travel card εβδομαδιαίας ισχύος, η οποία κοστίζει περίπου 27 λίρες για ζώνες 1-2 και σου λύνει τα χέρια, αφού χάρη σ’αυτή έχεις πρόσβαση σε όλα τα μέσα και για απεριόριστες διαδρομές. Υπάρχει και πιο φθηνή πχ μόνο για τη ζώνη 1. Αν είσαι σίγουρος/η πως θα κινηθείς μόνο στη ζώνη 1, τότε πάρε αυτή. Πώς θα μάθεις σε ποιες ζώνες θα κινηθείς; Αφού αποφασίσεις τι θα επισκεφτείς, συμβουλέψου το χάρτη εδώ http://www.verydodgy.com/tube/maps/tube99-2.jpg. Επίσης υπάρχει κι η επιλογή να πάρεις και την Londonpass που σου δίνει έκπτωση σε διάφορες ατραξιόν. Δες εδώ: http://www.londonpass.com/london-transport/index.html

*απ’ό,τι είδα, κάτι αντίστοιχο σχετικά με μετακίνηση υπάρχει και για το Heathrow αλλά δε γνωρίζω λεπτομέρειες, οπότε δε λέω τίποτε παραπάνω.

Συμβουλές για τις μετακινήσεις:

1. προσοχή στο δρόμο γιατί, λόγω του ότι οδηγούν ανάποδα σε σχέση μ’εμάς, δυσκολεύεσαι όχι μόνο σαν οδηγός αλλά και σαν πεζός και δεν ξέρεις από πού θα σου’ρθει το λεωφορείο κλπ. Να σκεφτείς ότι σε πολλές διαβάσεις έχει ένδειξη «κοίτα δεξιά/αριστερά» αντί για τις κλασικές κάθετες λωρίδες διάβασης,

2. η οργάνωση των λεωφορείων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη κι έτσι ποτέ δεν μπορείς να αισθανθείς ασφαλής ως προς το «ξέρω πώς να πάω εκεί». Το απλοποιώ: στην Ελλάδα συνήθως, όταν θέλουμε να επιστρέψουμε από το ίδιο σημείο στο οποίο αρχικά πήγαμε, πολύ απλά περνάμε απέναντι και παίρνουμε το λεωφορείο της αντίθετης κατεύθυνσης. Ε στο Λονδίνο αυτό ξέχνα το. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και 2 τετράγωνα για τη σωστή στάση, εκτός πια κι αν ξέρεις πχ τις «ανταποκρίσεις», δλδ κάνεις συνδυασμό. Τι συμπεραίνεις απ’αυτό; Εγώ πάντως συμπέρανα ότι, αν για το πήγαινε υπολογίζω το χ χρόνο (από 10 ως 30 λεπτά συνήθως για έναν αρχάριο επισκέπτη κι ανάλογα βέβαια το πού μένεις), για την επιστροφή υπολογίζω το διπλάσιο χρόνο και το συνιστώ και σ’εσένα. Εκτός πια κι αν είσαι ο Γκαστόνε!

Καταλαβαίνεις βέβαια απ’τα παραπάνω ότι σ’αυτή την πόλη θα χρειαστείς σπορτέξ. Καταλαβαίνεις επίσης ότι, άπαξ και κατέβηκες στο «κέντρο» (σε εισαγωγικά με την έννοια ότι κέντρο είναι το μέρος όπου θα κινείσαι), θα γυρίσεις στο ξενοδοχείο το βράδυ, πράγμα που βέβαια δεν είναι καθόλου άσχημο. Όσο για το πιπί, μη σε απασχολεί. Με τόσο περπάτημα που κάνεις, αφυδατώνεσαι και δεν χρειάζεται να πας στο μέρος! Ούτε για το ότι μια εβδομάδα δε θα πας γυμναστήριο να ανησυχείς. Στο Λονδίνο κάνεις γάμπα ποδηλάτη κι όχι μόνο. Συμπέρασμα; Ναι, θα περπατήσεις πολύ,

3. τελευταία συμβουλή είναι να μη διστάζεις να ρωτάς (τον οδηγό, τον συνταξιδιώτη, τον περαστικό…). Θα σε βοηθήσουν όλοι. Επιμένω σ’αυτό γιατί πραγματικά η πόλη είναι δύσκολη και το να αποφασίσεις να αυτονομηθείς απλά θα σε κάνει να χάσεις χρόνο’ εξάλλου είναι δύσκολο να αυτονομηθείς σε 5-7 μέρες. Αυτό στο λέει κάποια που στα 15 της μπορούσε να κινηθεί μόνη στο Παρίσι όπου πήγε για πρώτη φορά. Αν δηλαδή το ίδιο άτομο δυσκολεύεται σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, καταλαβαίνεις πόσο πολύπλοκη είναι η πόλη και δε το λέω για αρνητικό. Απλά είναι ένα γεγονός.

Πού να πάει κάποιος στο Λονδίνο:

ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ. Θα πω, όπως και στην ιστορία μου, να μην ακούσουν κανέναν δήθεν κουλτουριάρη (πώς δεν τους μπορώ αυτούς) που θα τους πει να μην πάνε στη Μαντάμ Τισό ή όπου αλλού ούτε κανέναν ειδήμονα ακόμη και ντόπιο. Κανείς δεν είναι περισσότερος ειδήμονας για οτιδήποτε πέρα από τον εαυτό μας. Κοινώς ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και τέλος.

Έχω τις ενστάσεις μου μόνο για το London Eye κι αυτό γιατί όποιος πάει εκεί του αρέσει λογικά η πανοραμική θέα. Προσωπικά δεν είδα καμιά καταπληκτική θέα κι ούτε ήταν τόσο ψηλά. Ειλικρινά πιο πολλά είδα από τη ρόδα του λούνα παρκ της πόλης μου. Και προσοχή στα εξής, αν τυχόν θες να επισκεφτείτε τις πιο κλασικές ατραξιόν.

Κάνω τις εξής παρατηρήσεις επειδή ένας προγραμματισμός είναι αναπόφευκτος κι εκεί ήταν η δική μου δυσκολία μιας και δεν ήξερα αποστάσεις και πώς να κάνω συνδυασμούς:

1) αν τυχόν θέλετε να κλείσετε εισιτήρια που τυχαίνει να είναι της ίδιας εταιρείας, βεβαιωθείτε για τις αποστάσεις. Πχ για Μαντάμ Τισό και London Eye υπεύθυνη είναι η ίδια εταιρεία αλλά αυτές οι δύο ατραξιόν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Συνεπώς, αν πχ θέλετε να τα επισκεφτείτε την ίδια μέρα, να επιλέξετε τουλάχιστον 2,5 ώρες διαφορά ανάμεσά τους. Η Μαντάμ Τισό απαιτεί περίπου 3 τέταρτα παραμονής και, μέχρι να πάτε στο London Eye, θέλετε περίπου 1 ώρα εκτός αν και πάλι έχετε την τύχη του Γκαστόνε και βρείτε αμέσως το κατάλληλο λεωφορείο. Το λέω και θα το ξαναλέω, η συγκοινωνία εκεί είναι εξαιρετικά πολύπλοκη κι εξίσου δύσκολος ο προσανατολισμός. Ε μην πάτε και με την ψυχή στο στόμα.

2) Προσοχή για όσους επισκεφτούν τα κλασικά Μαντάμ Τισό, London Eye, Soho, China Town, Tower Bridge, Big Ben, Notting Hill, Hyde Park, Regents Park, Zoo of London, Buckingham Palace, O2 Arena. Το αναφέρω με βάση τις δικές μου απορίες πριν πάω. Ο συνδυασμός είναι ο εξής, με βάση πάντα τη γεωγραφική τοποθεσία:

– το μουσείο Μαντάμ Τισό το επισκέπτεστε «αυτόνομα» και πάνω κάτω να υπολογίσετε 2-2,5 ώρες πριν την επόμενη επίσκεψη,

– τα Big Ben, Buckingham Palace και London Eye πάνε μαζί και μπορούν να συνδυαστούν πχ με το London Eye ή ό,τι άλλο διαλέξετε. Αλλά μη σχεδιάσετε να πάτε το London Eye ενδιάμεσα. Αυτό είναι πιο πέρα. Αν θέλετε να μπείτε και μέσα στο Buckingham Palace, τότε υπολογίζετε ότι η επίσκεψη διαρκεί περίπου 2 ώρες κι ότι η τελευταία είσοδος επιτρέπεται 15:45.

– Για το O2 Arena ισχύει ό,τι και για τη Μαντάμ Τισό. Είναι έξω από το τυπικό κέντρο κι εκεί πάτε με μετρό (όχι πολύ μακριά, 20-30 λεπτά, ανάλογα με το από ποιο σταθμό θα πάρετε το μετρό)

– Regents Park, Zoo of London συνδυάζονται μαζί, αφού ο ζωολογικός κήπος είναι μέσα στο Regents Park. Για όσους αγαπούν τα ζώα και τη φύση, η επίσκεψη αξίζει. Υπολογίζετε 3-4 ώρες μόνο για το ζωολογικό κήπο. Αν είστε με παιδιά, να ξέρετε έχει και εκδηλώσεις για παιδιά. Γενικά είναι μια άλλη εμπειρία που δε βρίσκουμε στην Ελλάδα. Είναι τεράστιος ο κήπος και πολύ πρωτότυπος.

– Το Hyde Park μπορείτε να το συνδυάσετε με ό,τι θέλετε αλλά θα το βάλετε ή στην αρχή ή στο τέλος. Αν θέλετε να το εξαντλήσετε σε μια μέρα, ε, υπολογίστε σίγουρα 4 ώρες αλλά δεν ξέρω αν είναι ωραία έτσι. Επίσης φροντίστε να μάθετε αν τυχόν έχει συναυλίες ώστε να πάτε εκεί όταν θα έχει συναυλία. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πάρκα του Λονδίνου και τα προγράμματα μπορείτε να τα βρείτε με μεγάλη ευκολία στο διαδίκτυο

– Το Notting Hill επίσης είναι καλό να το επισκεφτείτε μόνο του ή τέλος πάντων να το βάλετε στην αρχή της ημέρας. Λέω αρχή της ημέρας για να μπορέσετε να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική και το στολισμό των σπιτιών. Εκεί έχετε υπόψη σας ότι τα Σάββατα το πρωί γίνεται κάτι σαν παζάρι και πάτε για ευκαιρίες.

– Soho και China Town πάνε μαζί, με την έννοια ότι είναι δίπλα. Το ίδιο περίπου ισχύει και για το Covent Garden για το οποίο όμως δεν κατάλαβα γιατί είναι τόσο ξακουστό. Επίσης σχετικά κοντά ή τέλος πάντων στο ίδιο ας πούμε τετράγωνο είναι τα Picadilly Circus Trafalgar square. Αν θέλετε να τα επισκεφτείτε όλα σε μια δόση, θέλει περίπου ένα 4ωρο.

Οι άνθρωποι:

1. το Λονδίνο χαρακτηρίζεται από ποικιλία εθνικοτήτων εκ των οποίων αυτοί που και πολλοί είναι και δε θα ασχοληθούν μαζί σου είναι οι Κινέζοι (δεν ξέρω γιατί κι ούτε και μ’απασχολεί).

2. Αντίθετα θ’ασχοληθούν μαζί σου οι Άγγλοι. Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι όσο αδιάφοροι/μίζεροι/κλπ φαίνονται ως τουρίστες άλλο τόσο διαφορετικά φέρονται ως οικοδεσπότες. Με απλά λόγια, είναι πολύ πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Αν τους σταματήσεις, εννοείται ότι θα σπάσουν το κεφάλι τους να σε κατατοπίσουν. Αν πάλι πάρει το αυτί τους ότι θες να πας κάπου (γιατί το ρώτησες στον οδηγό ή σε κάποιον διπλανό τους κι έτυχε να το ακούσουν και τυχαίνει συχνά), θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν. Θα μπουν στην κουβέντα χωρίς να τους δώσει κανείς το λόγο.

Επίσης (περιέργως) έχουν χιούμορ και προσπαθούν να είναι ζεστοί με τον ξένο. Να πω για τον μπαρμαν (60 φεύγα) της «γειτονιάς μου» που, σαν του είπα πως είμαι από Ελλάδα, μου είπε «εντάξει, εντάξει» στα ελληνικά; Δεν ξέρω αν πραγματικά εννοούσε τον ωχαδελφισμό μας αλλά βρίσκω εύστοχο το ότι συγκράτησε τη διπλή επανάληψη της λέξης «εντάξει». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μου είπε να χαμογελώ όταν πήγα να πιω μπύρα (αγγλική, φανταστική). 11:30 το βράδυ, εγώ πτώμα, διψασμένη, πήγα να πιω μπύρα στο μαγαζί του. Και ήθελε να με δει χαμογελαστή ενώ δε τον αφορούσε κι αυτό το εκτίμησα. Εντάξει, ίσως είναι λίγο παραπάνω αδιάκριτοι κι ίσως και άγαρμποι καμιά φορά αλλά δεν πειράζει J

Συμπάθησα εξίσου τον συνταξιδιώτη που με διέκοψε στην αίθουσα αναμονής για να μου πει ότι αναγνώρισε τα ελληνικά από τα βιβλίο μου επειδή στο Πανεπιστήμιο (ή στο σχολείο δε θυμάμαι) έκανε αρχαία ελληνικά. Ο καημένος δεν κατάλαβε ότι ήταν αδιάκριτος ούτε που κοίταξε τι διαβάζω ούτε που το πρώτο πράμα που μου είπε ήταν πως ήταν ωραία που είχα ανεβασμένο το πόδι μου (με μια τεράστια φουσκάλα και πολύ πόνο από το πολύ περπάτημα) πάνω στο σάκο μου.

3. οι Ιταλοί…Πολλοί Ιταλοί. Προσωπικά δε με εξέπληξαν. Χοντροκομμένους όπως τους ήξερα στην Ελλάδα χοντροκομμένους τους είδα και στο Λονδίνο. Προσοχή αν είστε μόνη’ είναι ενοχλητικοί. Παράδειγμα: με προσεγγίζει πρώτη βραδιά ένα πιτσιρίκι 24 χρονών (ασχημούλης) που σκέφτηκε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα, μιας κι ήμασταν κι οι δυο μόνοι. Τον λυπήθηκα και δέχτηκα να έρθει μαζί μου παρέα στο Σόχο. Ε τι το ήθελα; Το νιάναρο με διπλάρωσε. Μια να μου πιάνει το χέρι, μια να με αγκαλιάζει… Κι επειδή ως άνθρωπος δεν έχω πολλές ανοχές, καταλήξαμε σε ένα μεγαλοπρεπές “leave me alone” για να καταλήξω να συναντήσω το μελλοντικό καθημερινό ραντεβού μου,

4. τον Γαλλο-Ισραηλινό Oded Κafri που έπαιζε ντραμς με μοναδικό τρόπο στο Oxford Circus (δείτε βίντεο). Η συνάντηση αυτή με ανθρώπους ήταν η πιο απελευθερωτική κι όχι μόνο για’μένα. Ο Oded Κafri έκανε ένα μοναδικό μείγμα ηλεκτρονικής μουσικής με κάτι πιο παραδοσιακό κι αυτό συνδυασμένο με robot dance. Η «παράστασή του» ήταν τόσο ξεσηκωτική που χόρευαν όλοι και μάλιστα την πρώτη βραδιά είχαμε και ρεσιτάλ χορού από 2 μαυρούλες που δυστυχώς δεν μπόρεσα να τραβήξω γιατί είχε τελειώσει η μπαταρία της μηχανής μου. Ψάξτον στο youtube, αξίζει.

5. ότι θα συναντούσα ποτέ μου άνθρωπο από το Ουζμπεκιστάν δεν το περίμενα. Ε το έπαθα κι ευχαριστώ το Λονδίνο γι’αυτό. Για τους πολλούς δεν είναι ίσως σημαντικό αλλά για’μένα είναι. Γιατί; Γιατί απέναντί μου είχα έναν κούκλο μετανάστη που δούλευε για να ζήσει και προτιμούσε να μένει σε σπίτι με συγκατοίκους (3 απ’ό,τι κατάλαβα) ώστε να του μένουν χρήματα και να στέλνει στην οικογένεια (δε διευκρίνισε αν εννοούσε τη γυναίκα του ή τους γονείς του). Θέλω να πω ότι σα νέος άνθρωπος και (ξαναλέω) κούκλος θα μπορούσε να κοιτάξει πώς να περάσει καλύτερα. Και στο Σόχο να πάει και καλύτερα να ντυθεί και, και, και. Αλλά αυτός ήθελε να βοηθά την οικογένειά του. Με συγκίνησε, να είναι πάντα καλά. Τέλος πάντων τον ανάφερα όχι μόνο γιατί μου άρεσε αλλά για να δείξω την πολυεθνικότητα (αν υτπάρχει αυτή η λέξη…)

Θα επανέλθω αν μου έρθουν κι άλλα που πιστεύω ότι βοηθούν

το χρονικο διαδοσης του κοροναϊου

0

Συγγραφέας: ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 28-02-2020

Κορωνοϊός: Το χρονικό των 3 κρουσμάτων στην Ελλάδα -Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες υγείας
ΕΛΛΑΔΑ28|02|2020 | 07:37
Το «Αττικόν» νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Σε τρία ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα δύο νέα κρούσματα, όπως έγινε γνωστό χθες αφορούν στο παιδί της 38χρονης που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και σε άλλη μία γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και νοσηλεύεται πλέον στο «Αττικόν».

Το χρονικό των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Είναι μία 38χρονη γυναίκα, σχεδιάστρια μόδας και διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη, η οποία αφού επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) και ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και ενώ δεν είχε εμφανή συμπτωματολογία (καταρροή, πυρετό, βήχα κτλ) επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την ανακοίνωση του θετικού κρούσματος πραγματοποιήθηκαν εργασίες απολύμανσης στο δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία στο Ναύπλιο -Θα γίνει απολύμανση
ΕΛΛΑΔΑ 27|02|2020 | 23:31

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό -Για την προστασία επισκεπτών και ξεναγών
ΚΟΣΜΟΣ 27|02|2020 | 21:58

Γεωργιάδης: Αποτιμούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τομέα της οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 28|02|2020 | 03:46
Η γυναίκα αφού βρέθηκε θετική, τέθηκε σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητική πίεσης του ΑΧΕΠΑ όπου θα παραμείνει για 14 μέρες. Σε απομόνωση έθεσαν εαυτόν εθελοντικά και όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη όπως οικογένεια και συγγενείς. Παράλληλα στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της 38χρονης οι αρχές εντόπισαν και έλεγξαν τους συνεπιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης με την οποία επέστρεψε η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο κρούσμα

Εν συνεχεία την Πέμπτη σε έκτακτη ενημέρωση ο α επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Όπως εξήγησε θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το 9χρονο παιδί της 38χρονης, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει μαζί της, αλλά και μία 40χρονη γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Ανακοινώνοντας το δεύτερο κρούσμα είπε συγκεκριμένα: «Στα πλαίσια της ιχνηλάτισης επαφών της πρώτης περιπτώσεως επιβεβαιώθηκε σήμερα από το εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δεύτερης αυτής περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας για προληπτικούς λόγους και μόνο συστήνεται το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, του 105ου, για 14 ημέρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ιχηλάτηση των επαφών του 9χρονου ο κ. Τσιόδρας δήλωσε στην έκτακτη ενημέρωση ότι το παιδί «την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Στο πλαίσιο των ενεργειών των αρχών, έπειτα από την ιχνηλάτηση των επαφών του μπήκαν στο μικροσκόπιο 49 άτομα. Οι Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο περιορισμού των συγκεκριμένων επαφών, ώστε να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι θετικοί στον ιό.

Το τρίτο κρούσμα

Στην ενημέρωση της Πέμπτης ανακοινώθηκε και το τρίτο κρούσμα. «Επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων που αφορούν την τρίτη αυτή περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό πρόκειται για 40χρονη τραπεζική υπάλληλο, η οποία επισκέφθηκε αρχικά το «Σωτηρία» και εν συνεχεία ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Περίμενε δύο ώρες στο «Σωτηρία» πριν διαγνωστεί με κορωνοϊό
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η 40χρονη διαπίστωσε συμπτώματα και επέλεξε να μεταβεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αντί να ακολουθήσει την οδηγία του ΕΟΔΥ που προβλέπει επικοινωνία με τον Οργανισμό (στο τηλέφωνο 210-5212054) για να λάβει οδηγίες προκειμένου να μεταβεί σε νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.
Ωστόσο, όταν πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του «Σωτηρία» υπήρχε συνωστισμός και έτσι αναγκάστηκε να κάτσει στην ουρά σχεδόν επί δίωρο καθώς πήρε χαρτί με αριθμό προτεραιότητας… 160!

Όταν απηύδησε από την αναμονή, η 40χρονη τραπεζικός υπάλληλος έφυγε από το δημόσιο νοσοκομείο «Σωτηρία» και μετέβη στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν» στο Νέο Φάληρο, το οποίο και είχε λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει τα λάθη που διαπράχθηκαν στο νοσοκομείο της βορείου Ιταλίας όπου ο «ασθενής μηδέν» περιφερόταν επί 36 ώρες χωρίς να του έχει γίνει διάγνωση.

Συγκεκριμένα το θεραπευτήριο Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν».

Κλειστά σχολεία και ματαίωση εκδηλώσεων
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξήθηκε σε 3 ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι στη χώρα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσει το 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο φοιτά το 2ο κρούσμα και γιος της 38χρονης που διαγνώστηκε πρώτη θετική στον κορωνοϊό. Στο σχολείο, σημειώνεται, έγιναν εργασίες απολύμανσης.

Επίσης για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε χθες να παραμείνουν κλειστά τρία σχολεία στην Αττική και συγκεκριμένα τα: Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού και Νηπιαγωγειο «Ι.Μ. Καρράς».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας «εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κορωνοϊό», καθώς η 40χρονη είναι μητέρα δύο παιδιών σχολικής ηλικίας από τα οποία το ένα βρίσκεται σε μαθητική εκδρομή στο Λονδίνο μαζί με 100 συμμαθητές της από το Κολλέγιο Αθηνών.
Πρόκειται για την κόρη της η οποία είχε συνοδεύσει την μητέρα της στο ταξίδι στο Μιλάνο, επέστρεψε στην Αθήνα και αμέσως αναχώρησε για την σχολική εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κόρη της 40χρονης θα κάνει εξετάσεις στο Λονδίνο και αναλόγως θα αποφασισθεί αν θα παραμείνει ή θα επιστρέψει στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχολείο φοιτά και το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι βγήκαν αρνητικά τα τεστ σε κορωνοϊό για τον σύζυγο της 40χρονης, καθώς και για τη φίλη της η οποία είχε συνταξιδέψει μαζί της στο Μιλάνο.

Ματαιώνονται τα καρναβάλια
Μετά τα πρώτα τρία κρούσματα στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει πως θα ακυρωθούν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση σε περιοχές οι οποίες είναι διάσημες για τις καρναβαλικές τους εκδηλώσεις όπως η Πάτρα, η Ξάνθη, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα.

Στην Πάτρα ωστόσο η δημοτική αρχή αποφάσισε να συμμορφωθεί από την απόφαση της κυβέρνησης. «Η απόφαση (σ.σ.: για ακύρωση των καρναβαλιών σε όλη τη χώρα) δημιουργεί πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους του δήμου, σε όλους όσους πάλεψαν για να έχουμε ένα αποτέλεσμα άξιο της πόλης μας, στους συνδημότες μας και τα καρναβαλικά γκρουπ» σημείωσε ο Δήμαρχος της Πάτρας.

Δημιουργεί αυτή η απόφαση, ταυτόχρονα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα μέλη των πληρωμάτων και στους επαγγελματίες της πόλης» συνέχισε ο Κώστας Πελετίδης που ωστόσο τόνισε πως η δημοτική Αρχή της Πάτρας θα υλοποιήσει την ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. «Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας το οποίο φυσικά είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των ειδικών», είπε.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Πελετίδης, με την απόφαση αυτή ανατράπηκε ο σχεδιασμός της πόλης, ενώ ζήτησε αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες. Ερωτηθείς για τα πληρώματα που λένε ότι θα παρελάσουν, ο δήμαρχος Πατρέων είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του.«Εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε» σημείωσε ο Κώστας Πελετίδης χαρακτηριστικά.

Φόβοι για οικονομική ζημιά
Η ακύρωση του καρναβαλιού αναμένεται να προκαλέσει ζημιές στην αγορά της Πάτρας. «Εμείς ως σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, λέμε ότι πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία των πολιτών. Ωστόσο, η Πάτρα έχει υποστεί ένα σοκ, αφού περίμενε το τετραήμερο της Αποκριάς, για να πάρουν μία οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις. Στην πόλη λειτουργούν 2.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής και συνολικά στην Αχαΐα 3.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά φθάνουν περίπου τους 30.000», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου και τόνισε: Θα ζητήσουμε να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες, μέχρι να πάρει τέλος όλη αυτή η περιπέτεια με τον κορωνοϊό».

Φυλάκιση έως και 2 ετών σε όσους δεν τηρήσουν την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαιωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις απειλούνται με φυλάκιση όσοι δεν συμμορφωθούν σε αυτή. Ειδικότερα, με την ΚΥΑ που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, καλούνται όλοι οι φορείς όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενο της. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράγραφο 6 «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-hroniko-ton-3-kroysmaton-stin-ellada

Καλημέρα κόσμε!

1

Συγγραφέας: ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 14-02-2020

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση