Πυκνωτής

Πυκνωτής (συμβ. C) ονομάζεται ένα σύστημα δύο γειτονικών αγωγών ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό. Αυτό το μονωτικό υλικό μπορεί να είναι αέρας, πλαστικό, μίκα κ.α. Οι δύο αγωγοί ονομάζονται οπλισμοί του πυκνωτή, ενώ το παρεμβαλλόμενο υλικό ονομάζεται διηλεκτρικό του πυκνωτή. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε πυκνωτή είναι η ιδιότητά του να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο, επομένως ηλεκτρική ενέργεια. Όταν ένας πυκνωτής είναι φορτισμένος, οι οπλισμοί του έχουν ηλεκτρικά φορτία κατά μέτρο ίσα και αντίθετα. Ονομάζουμε φορτίο του πυκνωτή (Qc) το φορτίο του θετικά φορτισμένου οπλισμού του.

Μεταξύ των οπλισμών ενός φορτισμένου πυκνωτή αναπτύσσεται διαφορά δυναμικού, την οποία ονομάζουμε τάση του πυκνωτή (Vc).

To σταθερό πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή προς την τάση του ονομάζεται χωρητικότητα του πυκνωτή και συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C, που είναι το αρχικό γράμμα τη λέξης Capacity:

Ισχύει ότι:

C = Q V {\displaystyle C={\frac {Q}{V}}} {\displaystyle C={\frac {Q}{V}}}

Μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας του πυκνωτή είναι το 1 Φαράντ Farad (F). Πρόκειται όμως για μεγάλη μονάδα, που σπάνια χρησιμοποιείται στην πράξη. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα υποπολλαπλάσιά του: μικροφαράντ (μF), νανοφαράντ (nF) και πικοφαράντ (pF).

ΙΣΧΥΣ ΣΤΟ Ε.Ρ.

Η ισχύς ρεύματος έχει 3 μορφές, την ενεργή, άεργη και φαινομένη ισχύ. Η τελευταία αποτελεί το σύνολο των 2 πρώτων υπό τη μορφή:

… περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ

Συνδεσμολογία αντιστάσεων

Οι αντιστάσεις ως βασικά στοιχεία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων μπορούν να συνδεθούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι επιδιώκεται κάθε φορά από αυτόν που συνθέτει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.

Για την καλύτερη όμως και ευκολότερη αντιμετώπιση σύνθετων κυκλωμάτων, παρουσιάζεται πολλές φορές η ανάγκη αντικατάστασης ενός συστήματος αντιστάσεων με μια ισοδύναμη αντίσταση, στα άκρα της οποίας θα επικρατεί η ίδια τάση με την τάση των ακροδεκτών του συστήματος των αντιστάσεων και θα διαρρέεται από το ίδιο ρεύμα που διαρρέει το σύστημα των αντιστάσεων αυτών.

Στη συνέχεια εξετάζονται αναλυτικά οι διάφοροι τύποι συνδεσμολογίας αντιστάσεων που συναντώνται στην πράξη.

α) Συνδεσμολογία αντιστάσεων σε σειρά

Δύο ή περισσότερες αντιστάσεις είναι συνδεδεμένες σε σειρά, όταν το τέλος της μιας αντίστασης συνδέεται με την αρχή της άλλης κ.ο.κ και δεν υπάρχει σημείο λήψης ανάμεσά τους, ώστε όλες να διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα.

Σχήμα 1.5. Σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά.

Σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά.

Για την εύρεση της ισοδύναμης αντίστασης RΟΛ εφαρμόζουμε το Ν.Τ.Κ.

… περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Δείτε το στο slideshare.net

 

ΩΜΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε κάθε ηλεκτρικό αγωγό μέσα από τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα , μέρος της ενέργειας που μεταφέρεται από αυτόν μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτό αποδίδεται σε μια χαρακτηριστική ιδιότητα του αγωγού, που ονομάζεται αντίσταση. Κάθε σώμα παρουσιάζει μικρότερη ή μεγαλύτερη  αντίσταση στη διέλευση των ηλεκτρονίων. Έτσι, κατασκευάζονται ειδικά εξαρτήματα για τον περιορισμό της έντασης του ηλεκτρικού εύματος,που ονομάζονται αντιστάσεις.

… περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΊΑ

Ηλεκτροπληξία , ενέργειες , συμπτώματα , πρώτες βοήθειες.

Ως ηλεκτροπληξία χαρακτηρίζεται το σύνολο των βλαβών που προκαλούνται από την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να συμβεί ηλεκτροπληξία προαπαιτείται να διοχετευτεί, με οποιονδήποτε τρόπο, στον ανθρώπινο οργανισμό ηλεκτρισμός, υψηλής ή χαμηλής έντασης. … περισσότερα

Copyright © ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση