moulianou’s blog


23 Απριλίου, 2009, 4:02 μμ
από Ελένη Μουλιάνου | Κάτω από: Γενικά

Η  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΑΣ

hpim0266.JPG

  Μαργαρίτες της Νέας Περάμου

 

 

Αναβλύζουσα δύναμη ζωής. Βλαστήσεις , γεννήσεις,δημιουργίες.

Ακατάλυτη, ζωαρχική πηγή.Πλούτος της γης,της πανάρχαιας τροφού του ανθρώπου και πάντων των εμβίων όντων.Πλημμυρίδα ζωντάνιας,απαρχή καρποφορίας, συνεχής εγρήγορση. Χρώματα , κίτρινες μαργαρίτες,κόκκινες παπαρούνες,άσπρα χαμομήλια μέσα σε τόσες αποχρώσεις του πράσινου. Στεφάνια στις πόρτες των ανθρώπων.Ξύπνημα αγώνα.

Η γιορτή έχει την προέλευσή της από τα αρχαία Αδώνεια, σειρά γιορτών που γίνονταν για να τιμηθεί η αναγέννηση της φύσης.

Σήμερα η Πρωτομαγιά είναι και η Διεθνής  ημέρα των εργαζομένων.

Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία εργαζομένων ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα που διακήρυξε ότι «οκτώ ώρες  θα αποτελούν τη νόμιμη εργασία μιας ημέρας από την πρώτη Μαϊου 1886 και μετά».

Ενώθηκαν όλοι , άντρες  και γυναίκες, άσπροι και μαύροι, ντόπιοι και μετανάστες στο Σικάγο.Οι απεργοί συνταράσσουν την πόλη. Παρά τις διακηρύξεις τους ότι «είναι ειρηνικοί» η αστυνομία τους επετέθηκε με γκλοπς και περόστροφα.

Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Ηταραχή συνεχίστηκε καθώς μία βόμβα ρίχτηκε στις τάξεις των αστυνομικών.Υπήρξαν και εκεί  επίσης νεκροί και τραυματίες. Η αστυνομία  αντεπετέθηκε και πόσοι πληγώθηκαν και τραυματίστηκαν  δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

Από το 1889 η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε  ως παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων

Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  έγινε το 1892 στο χώρο του Σταδίου από τον σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη. Η πιο αιματιβαμένη Πρωτομαγιά ήταν  εκείνη του 1944 όταν 200 αγωνιστές οδηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης. Η πρώτη του μήνα συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και του συνεχούς αγώνα του ανθρώπου. Για τη νίκη της ζωής.

 

  




Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα
Αφήστε ένα σχόλιο



Αφήστε μια απάντηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων